Politika

Šaranović: Marković ponovo obmanuo javnost

Šaranović

Premijer Duško Marković je iznošenjem netačnih podataka juče u Skupštini, po ko zna koji put, iz neznanja, ili namjerno, obmanuo javnost, tvrdi poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

“Citiram: “Naša prosječna zarada je jedna od većih zarada, pa čak i u odnosu na zemlje EU”. Ovako nešto može izgovoriti samo osoba koja, po već ustaljenom DPS šablonu, pokušava kopirati partijskog vođu čija su izlaganja poznata po ponavljanju ispraznih, napamet naučenih fraza. Umjesto pozitivnih ekonomskih pokazatelja mogu se pohvaliti jedino ponavljanjem fraza – lideri u regionu, lideri zemalja Zapadnog Balkana, šampioni evropskih integracija, dostići ćemo evropski kvalitet života, a evo sada, kako to gospodin Marković kaže, mi smo i lideri u EU”, kazao je Šaranović.

Premijer bi, dodaje on, morao da drži do sebe i težine izrečenog, pa shodno tome, i da provjeri podatke koje iznosi u javnost.

“Od zemalja EU veću prosječnu platu imamo samo od Bugarske (465 eura), a ispred nas se nalazi 27 zemalja, između ostalih i zemlje iz okruženja – Hrvatska sa proječnom zaradom od 802 eura i Slovenija sa 1.062 eura. Prosječna plata na nivou EU je tri puta veća nego u Crnoj Gori i ona iznosi preko 1.500 eura. Iako premijer nije upućen u visinu prosječnih zarada u EU kojoj težimo, požurio je da zaštiti domaće tajkune i finansijere DPS-a, kod kojih za minimalnu platu radi čak 77.000 naših  građana. Istovremeno, zaboravio je da naglasi da je sa 193 eura, koliko iznosi minimalna zarada, Crna Gora iza svih članica EU”, ističe Šaranović.

Premijer je, tvrdi on, zaboravio informisati javnost i da je prosječna zarada u Crnoj Gori 2011. godine iznosila 515 eura, a sada je manja i iznosi 512 eura.

“Kupovna moć građana u istom periodu je značajno opala usljed povećanja PDV-a sa 17 na 21 odsto, uvođenja kriznog poreza, uvećanja raznih akciza i taksi. Zaboravio je i na hiljade mladih visokoškolaca sa biroa rada, koji, u najvećem broju, umjesto posla, traže kartu u jednom smjeru za neku od zapadnih zemalja. I na kraju, podsjetio je i da Vlada Crne Gore, sa njim na čelu, “radi da građani žive bolje, iako znaju da se to sada ne vidi”. Sigurni smo bar u istinitost drugog dijela ove rečenice”, zaključio je Šaranović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Randolf
Gost
Randolf

Podržite predlog SDP za minimalnu zaradu.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne smijes jadan istinu zborit ako ne zelis da te sklone ….

Titograd
Gost
Titograd

Dodji u skupstinu pa reci za to primate platu a svoj posao neradite, nema vas u skupstini to je sramno

Send this to a friend