Politika

Sasoli: Mjere koje se preduzimaju u Evropi treba da uključuju i Zapadni Balkan

Sasoli, foto: Twitter

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli uputio je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću i predsjednicima parlamenata regiona, povodom njihovog apela za pomoć, u kome je istakao da je Zapadni Balkan dio evropske porodice i da je saglasan da sve mjere koje se preduzimaju na evropskom nivou treba da uključuju i zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da se izbore za pandemijom virusa KOVID-19.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Sasoli je istakao da su evropske institucije uradile dobru stvar predstavljanjem jedinstvenog fronta u predlaganju rješenja za Evropu – rješenja koju su zasnovana na solidarnosti i kojima se ne ostavljaju u drugi plan najranjivije zemlje.

“Budite uvjereni da Evropska unija traži načine kako da uključi vaš region u svoje mehanizme reagovanja. Epidemija koronavirusa na mnogo načina predstavlja test za našu evropsku solidarnost. Ovo je trenutak za solidarnost i vaš region treba da bude uključen. Ako ostanemo ujedinjeni, iz ove krize možemo izaći snažniji”, navodi se, između ostalog, u pismu predsjednika Evropskog parlamenta.

<<<Predsjednici parlamenata Zapadnog Balkana zatražili pomoć od Evropske unije<<<

Podsjećamo, predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije krajem prošle nedjelje uputili predsjednicima Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i Evropske komisije Ursuli fon der Lajen Apel u kojem predlažu niz mjera u vezi sa nabavkom medicinske opreme, kao i preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije koronavirusa.

.

Send this to a friend