Politika

Sastanak A5 u Tirani: Za stabilnost regiona neophodna snažnija saradnja

Potrebna je još jača saradnja zemalja regiona, kao ključna u procesu napretka i kao uslov za uspješno suočavanje sa novim globalnim prijetnjama i bezbjednosnim izazovima, ocijenili su generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ministarstva odbrane Ivica Ivanović i generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić na sastanku Američko-jadranska povelja (A-5) u Tirani.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku su razmatrani aktuelni bezbjednosni i politički izazovi u regionu, sa posebnim fokusom na NATO politiku otvorenih vrata, buduće projekte u okviru Povelje, te zajedničko učešće u mirovnim misijama i operacijama.

Ivanović je kazao da je Američko-jadranska povelja (A-5) značajan forum za kreiranje dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

“Ivanović je naglasio ulogu A-5 u promovisanju dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i jačanju međusobnog povjerenja”, navodi se u saopštenju.

On je, dodaju u Ministarstvu, potvrdio posvećenost Crne Gore promociji evroatlantskih vrijednosti kroz mehanizme A-5 i spremnost da pruži političku i ekspertsku podršku svim zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

“Ivanović je naglasio značajnu i konstruktivnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, NATO i EU u uspješnom sprovođenju reformskih procesa u regionu Zapadnog Balkana”, ističe se u saopštenju.

Vučinić je takođe govorio o neophodnosti još tješnje saradnje članica i posmatrača A5.

“On je istakao i doprinos država posmatrača. U tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora snažno podržava proširenje Povelje, u cilju jačanja misija zbog koje je i stvorena. Vučinić je ukazao na značaj sprovođenja demokratskih reformi uz podršku EU, NATO i SAD, kao presudnog za uspješno okončanje ovog procesa. U tom svijetlu, izrazio je posebnu zahvalnost SAD na posvećenosti Povelji, te na konstruktivnoj i kontinuiranoj podršci regionu”, dodaju u Ministarstvu.

Ivanović je potpisao Plan bilateralne saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Kosova za 2019. godinu.

Send this to a friend