Politika

Savezništvo Slovenije i Crne Gore podstrek za promociju integracija

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović sastao se u Budvi sa parlamentarnim državnim sekretarom Ministarstva odbrane Njemačke Tomasom Silbernhornom, kao i državnim sekretarom Ministarstva odbrane Slovenije Milošem Bizjakom.

Na sastanku sa Bizjakom, Filipović je apostrofirao sveobuhvatne prijateljske odnose Crne Gore i Slovenije, te naglasio da savezništvo dvije zemlje u okviru NATO predstavlja dodatan podstrek promociji evroatlantskih integracija u regionu, kao i očuvanju bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu.

Filipović je istakao aktivan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama, te informisao sagovornika o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore i dalje modernizacije sposobnosti Vojske.

Bizjak je naglasio da punopravno članstvo Crne Gore u NATO, kao i njeno iskustvo u pogledu sprovođenja odbrambenih reformi i integracija u EU, predstavlja snažnu motivaciju ostalim zemljama regiona da istraju na polju sprovođenja reformi koje su preduslov za evroatlantske integracije.

“Slovenija će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, kao pouzdanom savezniku i partneru na svim značajnim poljima”, dodao je on.

Silberhorn je apostrofirao značajan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz aktivno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, ističući da je saradnja dvije države na polju odbrane odlična i sadržajna i dodatno ojačana od ulaska Crne Gore u NATO.

Send this to a friend