Politika

Šaviva je DF-u preporučila Putinova Jedinstvena Rusija

Šaviv

Izraelski marketinški stručnjak Aron Šaviv prihvatio je da bude ključni kreator kampanje Demokratskog fronta na parlamentarnim izborima 2016. godine na izričitu preporuku Putinove Jedinstvene Rusije, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede bliskih diplomatskim krugovima u Moskvi saopštilo je Pobjedi da je prvobitni dogovor uključivao da usluge Šaviva, u iznosu od 60 do 70 hiljada eura, plati Putinova stranka.

Nije, međutim, poznato da li je novac stvarno stigao iz Moskve jer se u izvještaju o troškovima u kampanji, koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije, samo konsatuje da je Front prijavio da je konsultantskoj agenciji Šaviv strategy and campaigns za usluge u toku predizborne trke platio 60.000 eura.

“Kontakt Demokratskog fronta i Šaviva uspostavljen je na Kongresu Jedinstvene Rusije u junu 2016. godine, par mjeseci uoči parlamentarnih izvora. Tada je iz Jedinstvene Rusije Aron Šaviv preporučen kao „odličan marketinški stručnjak, koji bi za DF odradio kampanju. Kontakt osoba za Šaviva je bila Sergej Željeznjak, tadašnji zamjenik Generalnog sekretara Jedinstvene Rusije”, rekao je izvor Pobjede.

Železnjak

Informacije do kojih je došla Pobjeda poklapaju se stavom predsjednika DNP-a Milana Kneževića koji je u svojoj odbrani na suđenju za pokušaj terorizma kazao da je „Šaviva upoznao na Kongresu Jedinstvene Rusije“.

Knežević je za Pobjedu potvrdio taj svoj navod.

“Da, rekao sam javno na suđenju da sam Šaviva upoznao 23. juna na Kongresu Jedinstvene Rusije”, rekao je Knežević.

Ime Šaviva ponovo se našlo u žiži javnosti nakon što je Crna Gora započela proceduru za izručenje njegovog partnera i saradnika, bivšeg agenta CIA Džozefa Asada zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. godine planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Ministarstvo pravde Crne Gore dalo je prošle sedmice saglasnost za raspisivanje međunarodne potjernice za Asadom, u cilju vođenja krivičnog postupka, po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Asadu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti GRU Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra dolazio u Crnu Goru i koordinirao ekipom stručnjaka koje je angažovao. Asad i njegova ekipa planirali su da kompletnu šemu evakuacije, uz razradu komandnih punktova, izrade najkasnije do 10. oktobra.

Asad je doputovao 10. oktobra 2016. godine. Dok je bio u Podgorici kontaktirao je Šaviva koji je, kao šef kampanje Demokratskog fronta, vodio računa o političkim i marketinškim porukama Fronta.

Kampanja za Vučića

Šavivova kompanija, je nakon DF-a, radila i marketinšku kampanju za tada kandidata, a sada srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Izvori Pobjede kažu da je i tu kontakt bio Željeznjak uz asistenciju Demokrarskog fronta.

Na sajtu Šavivove kompanije piše da je u pitanju međunarodni politički strateg koji je savjetovao neke od najboljih političkih lidera širom Europe, Azije i Afrike. Šaviv je, kako se navodi, radio s visokim političkim čelnicima u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajlandu, Ukrajini, Španiji, Egiptu, Hrvatskoj…

Navodi se da je njegova kompanija specijalizovana za izborne kampanje desnog centra i da nudi ispitivanja javnog mnjenja, strategiju kampanje, upravljanje i komunikacione usluge političkih stranaka i kandidata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Fala Bogu da Pobjeda bar nesto vjeruje Milanu Knezevicu …neko ce izgubiti brzo posao…
Vjerovale bi mu i kadije da smiju…

Zoran
Gost
Zoran

Dobro da smo saznali da je aron saviv radio
kampanju za srpskog autokratu aleksandra vucica.

Beograd zoran
Gost
Beograd zoran

To te drži u životu, a njegov ljeb jedeš, to ti ne smeta?

Masss
Gost
Masss

I Izraelci su uz Df ovce. Bravo vam ga. Nadam se brzoj promjeni oveizdajnicke vlasti

Oktopod
Gost
Oktopod

Odkako je, radio Saviv za df-ovce,oni popucase po svim savovima

Bosanac
Gost
Bosanac

Jevrej da radi protiv Crne Gore “nikad u zivotu” od df ostali samo dugmici hihihi

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Coek je izgleda ekspert ali da bi pročuo sve naše predizborne i izborne marifetluke treba mu sto godina. To što smo mi usavršili na izborima devedesetih godina pa sve do nezavisnosti nemoguće je prevazići i jedinstven je primjer u svijetu. Niđe nema, niđe, kao kod nas, da se danas za svakog crnogorskog građanina zna tacno kako će glasati na izbore… Više »

Vukasin K.
Gost
Vukasin K.

StO jes jes

MojK
Gost
MojK

Tih devedesetih, iz dps, su za birački spisak bila zadužena dva istaknuta člana a sada ljuta opozicionara. Tako su ga iskreirali da sumnjam da se može dovesti u red ni za pedeset godina. Jedna moja bliža rođaka koja nije doživjela tita na vlast redovno je glasala za dps kao nastavljace borbe za bratstvo i jedinstvo i očuvanje jugoslavije. Bože joj… Više »

CIA
Gost
CIA

Rade li isto to, u DF-u i Demokratskoj?

MojK
Gost
MojK

Biše, no im ne može bit, zna se ko drži banak !

andjelka
Gost
andjelka

Zna se odavno kako ce ko da glasa zahvaljujući ruskoj tehničkoj podršci (Milošević je bio ziv, kada je vojska dobila elektronsku opremu)od rusa, zastarelim jevrejskim satelitima koje smo platili 37miliona evra i mobilnim telefonima!
O broju saradnika i ove ili one “bivse” službe – bolje je ne misliti!
A to kosta kao “svetog Petra kajgana”

Send this to a friend