Politika

Savjetnik Edija Rame: Zbog demarkacije Priština će imati problem sa Briselom

Škeljzen Malići

Škeljzen Malići, politički savjetnik za region albanskog premijera Edija Rame, kaže da Crna Gora neće imati probleme zbog odlaganja Sporazuma o demarkaciji granica sa Kosovom, pišu Dnevne novine.

Problem će, smatra on, imati jedino Kosovo zato što se oglušilo o zahtjeve Vašingtona i Brisela.

“Ima i biće problema za samo Kosovo, zbog Vašingtona i Brisela koji su vršili veliki pritisak da se sporazum o demarkaciji ratifikuje, ali se opozicione partije, a i neki poslanici partija na vlasti, nijesu dali ubijediti. Kosovska vlada već skoro dvije godine drži Sporazum ne čekanju jer nije imala dovoljno glasova”, rekao je u razgovoru za Dnevne novine Malići, ugledni kosovski publicista i analitičar.

Skupština Kosova juče je, podsjetimo, sa 78 glasova za i 34 protiv izglasala nepovjerenje Vladi, nakon čega je ukazom Hašima Tačija raspušten parlament.

Tako na dnevni red nije stigao Sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, pa će se o ratifikaciji ugovora o razgraničenju Crne Gore i Kosova izjasniti novi saziv parlamenta nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Greške u koracima

Razlog za ovakvu situaciju Malići vidi u “bolesnoj ambiciji lidera nekih opozicionih partija” koji, kako je kazao, jedva imaju četvrtinu glasova poslanika, a koji su, preko osporavanja demarkacije i projekta formiranja Zajednice srpskih opština, pokušavali da ometu rad institucija i sruše Vladu.

“Znate da je kosovska skupština skoro godinu napadana suzavcem kojim su opozicioni poslanici fizički onemogućavali rad svojih kolega. Jedan dublji razlog za blokadu bio je i odlaganje i uslovljavanje početka rada Specijalnog kosovskog suda za ratne i poslijeratne zločine, gdje se očekuju hapšenja i suđenja i nekim viđenijim liderima u oba tabora, i Vlade i opozicije”, rekao je Malići za Dnevne novine.

Ugledni kosovski intelektualac smatra i da je, što se tiče demarkacije, kosovska vlada pravila greške u koracima, jer, kako kaže, nije na vrijeme objasnila na kojim osnovama se ona radi.

“I da to nije dogovaranje granice, već njeno konstatovanje na osnovu katastarskih podataka pograničnih opština sa obje strane”, istakao je naš sagovornik.

“Mnogi su imali simboličku, površnu predstavu da je granica Crne Gore i bivše autonomne pokrajine Kosova u Jugoslaviji, bila na Čakoru i kod Kule, pa onda preko vrhova planina, a ne tamo gdje je bila određena vjerovatno još od Đilasove komisije pedesetih godina”, kaže politički savjetnik albanskog premijera za region, dodajući da je granicom koju su konstatovale dvije komisije, i koja je utvrđena Sporazumom, bilo nezadovoljstva i u Crnoj Gori.

“Naročito u Plavu, zato što je planina Hajla u cjelini ostala sa kosovske strane. Ja sam više puta predlagao da se između Prištine i Podgorice dogovori procedura mirnog razmatranja granične linije, kako bi se onda eventualno našao kompromis i ta linija korigovala”, rekao je Malići.

Populizam i demagogija

Komentarišući stavove SAD i njihovu ocjenu da je odlaganje demarkacije sa Crnom Gorom “politička opstrukcija Kosova”, Malići kaže da će od toga najviše štete imati “populistički i demagoški političari, nego li samo Kosovo”.

“Možda je i raspuštanje Vlade ubrzano da bi se eliminisali neki bandoglavi poslanici koji su fetišizirali problem granice”, zaključio je Malići.

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, dok Brisel insistira na demarkaciji, kao uslovu za viznu liberalizaciju Kosova.

“Vrijeme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova”, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini datom uoči jučerašnje sjednice parlamenta.

Send this to a friend