Politika

Šćekić: Crna Gora stožer mira u regionu, Đukanović je lider i garant

Šćekić

Crna Gora bi u narednom periodu mogla postati centar regionalne politike, mira i stabilnosti, smatra novinar i analiticar Jakša Šćekic. Tu tezu u razgovoru za Pink M televiziju objašnjava činjenicom da naša zemlja nema otvorenih pitanja, u dobrim je odnosima sa svim susjedima i ima jakog lidera Mila Đukanovića. Stoga bi, poručuje, trebalo da budemo prvi naredni koji će pristupiti Evropskoj uniji.

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac zasluge za ovakav imidž Crne Gore, kao stožera mira i sigurne luke na Balkanu, pripisuje takođe Đukanoviću.

“Kao takva, naša zemlja bi mogla biti centar regionalne politike, u kojoj bi, kao jak lider, glavnu ulogu imao predsjednik Milo Đukanović”, smatra Šćekic.

Zbog toga, kaže za ovu televiziju, ne čudi i posjeta kosovskog kolege Hasima Tačija odmah nakon neuspjevanja da dođe do sporazuma sa Aleksandrom Vučićem.

“Ako pogledamo u prošlost, a sigurno je to i to dobra podloga i za budućnost, CG nema neki veliki nerešeni problem sa svojim susedima. Nema problem sa Hrvatskom, nema neki veliki problem sa Srbijom, ti problemi više stižu od, ajde da ih tako nazovem, srpskih Crnogoraca koji nikako da shvate da postoji crnogorska nacija, i da je CG samostalna, nezavisna država, nego žal za prošlim vrmenima i zajednicom SCG i onda je normalno da je Tači došao da razgovara sa gospodinom Đukanovićem koji je opet u dobrom kontaktu sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem”, dodaje Šćekić.

Upravo je i Vučić najavio da će pozvati crnogorskog predsjednika i lidera Đukanovića da posjeti Beograd.

Sasvim je logično i očekivano, ocjenjuje Šćekic, da u narednom periodu upravo Crna Gora preuzme inicijativu i na neki način bude medijator rješavanja situacije na Balkanu, ali i prva naredna koja će pristupiti Evropskoj uniji.

“Zasto bi CG čekala Srbiju ili Makedoniju, pogledajte koliko je poglavlja otvorila i zatvorila i na neki je način nepravedno da CG plaća cijenu sporosti Srbije i nekih drugih zemalja. Ako se postavi kao regionalni cen tar za mir i saradnju na Balknau, samim tim su crnogorske šanse za samostalan pristup u EU mnogo veće”, tvrdi on.

A na putu ka Briselu, zvanična Podgorica, treba da, ističe Šćekic, nastupa kao kohezioni faktor i jača regionalne odnose i politiku.

“CG nema problem sa susjedima, ni sa Hrvatskom ni Srbijom, ni Kosovom ni Makedenojom i upravo to je ono što je Đukanović rekao državnoj televiziji – upravo to i jeste put da CG bude region mira, stabilnosti i treba da bude mnogo agresivnija u tom međusobnom povezivanju na Balkanu i mozda čak da stane na čelo tog nekog pokreta za mir, stabilnost na Balkanu jer svojim primerom dokazuje da ima znanje, ima moći, ima sposobnosti da bude tako nešto”, navodi Šćekić.

Za takav imidž, glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac najveće zasluge takođe pripisuje upravo predsjedniku Đukanoviću, ističući da, da nije bilo njega, najveći problem regiona ne bi bilo Kosovo već upravo Crna Gora.

“Pa gospodin Đukanovic je lider koji je već prevazisao granice Balkana i kad za rješenje bilo kog problema u regionu, onaj ko hoće ozbiljno da rješava ne može mimoići gospodina Đukanovića odnosno bilo bi nepametno izbjeći njegovo ogromno političko iskustvo i njegovu viziju i konsultovati se sa njim kako da se neki problemi u regionu riješe”, kazala je Šofranac.

Ona ističe i da, po njenom mišljenju, CG odavno, odnosno od obnove nezavisnosti, jeste centar stabilnosti.

“Ona je počela da biva to kad je počela da prima veliku kolonu izbjeglica krajem 90-tih, CG se prepoznala kao stožer mira na Balkanu, kao sigurna luka”, dodaje Šofranac.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NBA
Gost
NBA

HVALA NA PRAVOM KOM.GOS.SCEKICU! TAKO GA VIDI CIJELI SVIJET OSIM OVIH DOMACIH IZDAJNIKA! GENI SU CUDO……

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Čudim se čudim a nikako se načudit’ ne mogu. Kad ovaj Šćekić, koji je inače Crnogorac rođen u Crnoj Gori, i koji je poklopac svima i svakomu…. zašto se ne vrati u Crnu Goru, jer u Crnoj Gori vlada Milo. No,….. ima jedna kvaka. Njemu se otprilike sviđa i Usnija Vučić, i nebi me začudilo kad bi sjutra napisao da… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

A situacija na globalnoj sceni je crna. Crna kano noć najcrnja. Kao u filmu ” Vrana 2, grad Anđela “, ako ga je iko gledao. Ako nije neka pogleda, da vidi kakvo se nevrijeme sprema. Zlo vrijeme dolazi, zapamtite. ZLO VRIJEME ! Zapisano je davno : ” Svi će govoriti mir, mir, mir,…. a mira nigdje biti neće. ” Ne… Više »

z d
Gost
z d

R.Šumska je tipičan produkt Pahomija i Kačavende

Sova
Gost
Sova

Tako je! Samo prebaciš odgovornost na drugog i sve je riješeno. Ni njemci nisu krivi za svjetske ratove. Kažu da su krivi jevreji. Jevreji kažu da su krivi njemci. Niko nije kriv. Po tebi je potpuno logično da ja nisam odgovoran za svoje postupke, već je to komšija Djoko. E, kuku nama sa našom pameću. Samo maloumni i maloljetni ne… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Sova 1. Po tužbi Bih MSP pravde u Den Haagu ( ne treba ga miješati sa onim privremenim), dana 26. 02. 2007. god., odlukom navedenog Suda Srbija nije kriva za agresiju na Bih. 2. Po tužbi Hrvatske istom tom Sudu, oslukom Suda dana 03.02.2015. god. Srbija nije kriva za agresiju na Hrvatsku Činjenice su činjenice, a tvoje proizvoljne procjene… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

‘Ajde šćekiću kući.
Kod Mila.

Zex
Gost
Zex

Vodi ga kući i njega i političare u C.G.

Pjer
Gost
Pjer

Crna gora ne placa cijenu necije drugo sporosti vec svoje licno plus nedostatka volje za brze reforme.Vecini je izgleda ovako najbolje.

Titograd
Gost
Titograd

Scekic prva liza kod mila a druga kod vucica

Ćotek
Gost
Ćotek

Milo kralj svega na svijet 😻😻😙 kakvi smo bravi treba još da naš naše 30g. Dajte ovome poštenome Šćekiću burek 🐑🐑🐑

Titograd
Gost
Titograd

Kad si toliko pametan dodji da zivis u svoju crnu goru

Titograd
Gost
Titograd

U kom svijetu zivis gospodine Scekicu? Pricas bajke ko te placa da ih pricas pi

Razocaran
Gost
Razocaran

Daj Scekicu,NE salji DALJINSKE narucena komentare.Dodji OVDJE da zivis dva mjesecim,pa onda komentarises.Ovako je tvoja komentar,pun neukusa.

Avro
Gost
Avro

Ko bi ovaj? Zaboga je li Vasojević?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Milo kralju!

Kum
Gost
Kum

Ovaj se prije godinu dana nije ovako prezivao !!!! Cudo !!!!

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Možda se razveo!

Putin
Gost
Putin

Hahahahahaha, kakvi ste vi poltroni, majko mila! Stidite li se, kad se ujutru pogledate u ogledalo?

a ja i oni
Gost
a ja i oni

Ne stide jer nemaju trunke obraza.

Send this to a friend