Politika

Šćekić: Veliki izazovi pred novom vladom, DPS neće lako pustiti vlast

Analitičar Jakša Šćekić kazao je za Novu M da DPS neće lako pustiti vlast, te da su pred Demokratskim pokretom, građanskim pokretom URA brojni izazovi, poput ideoloških razlika.

Prema njegovim riječima, veliki znak pitanja za buduću vlast je, odnos prema Kosovu.

Razlog brzog postizanja dogovora lidera koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ prema mišljenju analitičara Jakše Šćekića je da se izbjegne deža vi iz 90-ih.

“Svrha dogovora ,,na prvih pet minuta” je da se izbjegne 1997. godina kada su DPS-u falila jedan ili dva mandata da ima većinu u parlamentu i onda su ta dva delegata prešla u DPS iz samo njima poznatih razloga. Oni jako žure da se to ne desi. Znaju da DPS neće tako lako pustiti vlast”, naveo je Šćekić.

DPS, kaže Šćekić, sad mora da vidi ko je uspio da razjedini hrvatsku manjinu da ide u dvije kolone, čime je ispušten mandat koji bi im donio većinu u parlamentu.

“Ako hoćete da budem sarkastičan pobjednik izbora je ustvari SPC, to se vidjelo sinoć, vidjelo se po tom koloritu zastava i svih ostalih znamenja koja su se nosila i po tome šta se sve pjevalo i kako je SPC, ostajem i dalje sarkastičan, ušla u NATO mnogo prije Srbije”, dodao je on.

Za uspješno formiranje i funkcionisanje vlasti, biće, smatra analitičar, pred Krivokapićem, Bečićem i Abazovićem, nekoliko izazova.

“Ideološke razlike uvijek mogu da budu kamen spoticanja i ja mislim da nisu samo ideološke nego i finansijske jer svaka partija će htjeti, govorim iz primjera Srbije, ministarstvo koje će obezbijediti dobro finansiranje”, kazao je on.

Veliki znak pitanja za buduću vlast je, kaže Šćekić, odnos prema Kosovu.

“Gospodin Krivokapić je već rekao da će Crna Gora da podrži Srbiju što se tiče manastira i svih ostalih svetinja na Kosovu, ali pitanje je kako to oni misle da urade ako je CG priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Mislim da će biti jako veliki pritisak od srpskih partija u CG da se to priznanje povuče i u tom trenutku URA izlazi iz koalicije”, kazao je analitičar.

Komentarišući principe na kojima će funkcionisati buduća vlast analitičar iz Srbije kaže da ne vjeruje u ekspertsku vladu.

“To nigdje nije funkcionisalo, pa ne vjerujem ni da će u CG. Članovi te vlade će uvijek biti pod političkim pritiskom članova koalicije i ja ne vjerujem da će to funkcionisati kako oni zamišljaju”, dodao je on.

Napominje i da lider DPS-a Milo Đukanović ostaje predsjednik do 2023, pa je pitanje, kaže, da li će nova vlast pokušati da ga smijeni.

“Ta kohabitacija ne vjerujem da će biti uspješna. DPS, ako ostane ovaj odnos mandata 41-40, biće jako oštra opozicija. Jer zajednički imenitelj vladajuće koalicije je svrgavanje Đukanovića i DPS sa vlasti. Razmontirati nešto nakon 30 godina je jako teško. Pitanje je imaju li oni dovoljno ljudi i novca, bez obzira na to što iza njih stoji kapital Duška Kneževića i kontroverznog biznismena Dake Davidovića”, ocijenio je Šćekić.

Koronavirus koji ne jenjava i oslabljena ekonomija, za ekspertsku vladu biće, smatra Šćekić, veliki problem.

“Ja ne vjerujem da tehnička vlada može da se izbori sa svim tim problemima i ne bih se iznenadio da na proljeće budu vanredni parlamentarni izbori u CG”, naveo je on.

Lideri tri kolaicije najavili su, kako kažu, izmjene diskriminatorskih zakona, pa Šćekić vjeruje da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti povući.

“Proglasiće ga protivustavnim i kako je rekao gospodin Krivokapić država neće biti iznad crkve, ni crkva iznad države. Da li će to zadovoljiti Amfilohija Radovića to je veliko pitanje. Zato što je SPC sada u CG kao veliki jedrenjak. Kakve će njihove ambicije biti, da li će Amfilohije Radović na neki način htjeti da upravlja Crnom Gorom i odnosima u CG to će se vidjeti na pitanju Kosova. Sinoćnje slavlje je ustvari pokazalo šta se desilo i zato su lideri pod hitno izašli u javnost i rekli ,,Ne, slavite u kućama”, kazao je on.

S obzirom na to da se izborna pobjeda slavila uz veliki broj zastava Srbije i da se crnogorska tek ponegdje mogla vidjeti, Šćekić govori o izazovu za Crnu Goru da ne potone u nacionalizam.

“SPC kao pobjednikom ovih izbora jako teško da će se to izbjeći i da će se vratiti građanska CG. Da je bila građanska CG vjerovatno bi rezultati bili drugačiji. Ja lično mislim da je DPS pogriješio sa tim zakonom, da su pogrešno proračunali situaciju. Da su sačekali sa tim zakonom situacija bi bila drastično drugačija. Ovako SPC je pobjednik izbora i svi će sad da se vežu na taj brod. A pred velikim problemom će se naći GP URA – kako da sačuvaju građanski kapacitet”, rekao je Šćekić.

Komentarišući sinoćnje incidente Šćekić kaže da će tenzija uvijek biti.

“Zato što svi izbori koji su bili u Crnoj Gori su na neki način bili ,,na ivici noža”. Ja vidim u novinama da 6. septembra treba da bude veliki miting ,,Crna Gora te zove”.  Znači teško da će se te tenzije smiriti preko noći. Što se tiče onih koji se deklarišu kao Srbi oni dobijaju vjetar u leđa ne samo iz SPC, nego i iz desnih krugova iz Srbije. Boško Obradović, krajni desničar, već govori da će doći do neke vrste referenduma i zajednice između Srbije i Crne Gore. Mnogo se prašine diglo, trebaće dosta vremena da se slegne”, tvrdi on.

Kako će da smire uzavrele strasti najviše, zaključuje Šćekić, zavisi od odgovornosti svih političkih lidera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja sam
Gost
Ja sam

Politički analitičar koji dođe da analizira nešto, a ne zna da bi eventualni hrvatski mandat bio ,,otkinut” DPS-u.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Abazović mora uz dps,ili se neće smjet pojavit u ulcinj među svoje.

Ratko
Gost
Ratko

Ne znam koji si, ali pobjednik izbora je DPS. Zato će prva dobiti mandat za sastav Vlade.

Njegoš
Gost
Njegoš

Valjda predsjednik mora da potpiše i odobri svaki zakon, dok je Milo tu nema promjene zakona. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend