Politika

Šćekić: Vrata EU za Crnu Goru će biti otvorena

Jakša Šćekić

Dugogodišnji beogradski novinar i urednik u domaćim i stranim medijima Jakša Šćekić kaže da je Crna Gora najbliža Evropskoj uniji i samo treba da nastavi da radi kao i do sada, a vrata EU za nju ne mogu biti zatvorena, bez obzira na izjave o zaustavljanju procesa proširenja.

<<<Makronov stav gura Crnu Goru u ralje Rusije i Kine<<<

Ščekić u izjavi za Dnevne novine, komentarišući izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da nema proširenje EU jer ni sadašnjih 28 članica ne mogu da se dogovore, kazao da je EU sada zaokupljena sobom i mora da riješi sve svoje unutrašnje probleme.

<<<Makron kategoričan: Nema proširenja EU, ni ovih 28 članica ne može da se složi<<<

“Oni se naročito vide sada nakon izbora za Evropski parlament, u raznim političkim previranjima i otporima suverenističkih stranaka za kandidate većine. Sa jedne strane imamo socijaliste, Alde grupu, a sa druge strane suvereniste iz Višegradske grupe. Suština nesporazuma je da konsenzus, kao način odlučivanja, kada je 28 država u pitanju, ne funkcioniše. EU će morati da to razdvoji i odluči šta će se odlučivati konsenzusom, a šta glasanjem i majroizaciju”, kaže Šćekić.

On ističe da je to dug proces koji je potrajati možda i tri godine, a za to vrijeme svi kandidati za ulazak u EU ne treba da se obaziru na to i da rade ono što su započele, kako bi što prije ispunile sve uslove.

“Najveća greška bilo koje zemlje kandidata bi bila da je ovakve Makronove izjave obeshrabre. To je najpogubnija politika. Crna Gora, na primjer, treba samo da radi kao što je i do sada radila, da “gura” reforme i da ide pred EU. Kada dođe pred vrata Evropske unije ona, za Crnu Goru, sigurno neće biti zatvorena. Neće smjeti da vas odbiju”, tvrdi Šćekić.

On ističe da je uvijek realna opasnost da euroskeptične izjave EU zvaničnika mogu da gurnu Zapadni Balkan u ruke Rusije.

“Ovakva Makronova izjava je veoma prijatna muzika za Putinove uši. Naravno, treba se tome oduprijeti. Zapadni Balkan može da prosperira samo ulaskom u EU. Zapadni Balkan je geografskog, kulturološkog, sociološkog i kakvog god drugog vida dio Evropske unije. Neće EU dozvoliti da Zapadni Balkan ostane crna rupa Evrope”, zaključuje Šćekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Cg zasluzuje EU ali i EU zasluzuje CG

Leart
Gost
Leart

Samo me interesuje zasto gospoda iz EU ne bi nas primili ? Mislim razumijem da nece da se sire dok ne rijese krizu s migrantima ali kad tad ce nas primiti

Komita
Gost
Komita

E vala s rusijom necemo nikad vise ,pa makar i sami ostali

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Mi smo prije svega turisticka zemlja,kao takva ne predstavljamo nikakvu smetnju EU niti nama treba da neko ulaze precerano u nas,ne vidim sta je problem sa ekonomskog aspekta, moze makron da prica tako ali promijenice pricu kad tad

Liberal
Gost
Liberal

Jedan mrki pogled ispod obrva i eto nas u EU ,mislite li vi stvarno da naseg Mila kojeg kao boga gledaju tamo ,neko moze da odbije ?

ines23
Gost
ines23

Nema sta da CG obeshrabljuje izjava Makrona, nije ona samo jedna drzava sa ZB koja pregovara za ulazak u EU nego i druge zemlje, tako da na CG je da sad radi kao do sad da bi kad ispuni sve kriterijume postala clanica EU.

Stefo12
Gost
Stefo12

Bice kako Milo kaze.

Vitinka
Gost
Vitinka

Rusija itekako osluskuje kako evropski zvanicnici gledaju na prosirenje ZB i cim cuju skepticizam oni odmah krenu sa svojim dobro poznatim udarima.

oliver14
Gost
oliver14

Zapadni Balkana je bure baruta i za sve zemlje sa ZB je najbolje da udju u EU da istok ne bi krenuo opet sa napadima na njega.

Kosta
Gost
Kosta

Markonov stav nije usmjeren protiv CG, Crna Gore kad bude spremna da udje u EU tada ce uci.

Pjetro
Gost
Pjetro

vidji nema veze sto makron i merkel govore drugacije od tebe, tvoja je poslednja:))

goran1978
Gost
goran1978

Pa logicno trenutno nema prosirenja jer ni jedna drzava nije zatvorila poglavlja da bi mogla biti primljena!

razocaran
Gost
razocaran

Vala,Jaksa,da sa umjesto tebe,davno bih batalio ,,analize,
Pa covjece,ne ptim fa si ikad ista predvidio,naprotiv,sve je bilo kontra.

Kinez
Gost
Kinez

Zahvaljujuci nasem predsjedniku i njegovom trudu da nam predoci sve povoljnosti koje donosi EU, mi smo sada drzava koja intezivno radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce doprinijeti nasem brzem ulasku u evrpsku kucu.

Enesa
Gost
Enesa

Nasa drzava samo treba da nastavi ovim tempom, jer je za ZB kljucan ulazak u EU.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Crna Gora jr na dobrom putu ka EU, a njena teznja za jacanje regionalne saradnje i demokratije su svakako znacajan korak ka cilju, odnosno ka prikljucenju porodici evropskih zemalja.

Marelica
Gost
Marelica

Jasno je da je CG zadnjih godina mnogo napredovala na svim poljima i da vrata EU za nju nece biti zatvorena.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Za prosperitet i napredak ZB je od presudnog znacaja prikljucenje EU, koja moze da pruzi mnoge benefite drzavama clanicama i koja otvra mnoge puteve ka daljem napretku

Shoepack
Gost
Shoepack

Novinar Jakša Šćekić demantuje predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Votka88
Gost
Votka88

Crna Gora ispunjava sve uslove za EU i ako neko zaslužuje da udje to je ona

Ljuta
Gost
Ljuta

Sa rezultatom 3 od 32 samo sto nas ne mole

kamiondzija78
Gost
kamiondzija78

Radom trudom naseg predsjednika Crna Gora je sve ovo sto je danas zahvaljujući samo njemu i njegovom zalaganju.

Dep
Gost
Dep

A dje su vrata?! A hahahahha

Igor88
Gost
Igor88

Ni jedna drzava nije toliko napredovala kao Crna Gora i svima je krivo zbog toga,posebno Rusiji koja na sve nacine pokusava da je sabotira ali uzaludno !

InesBD
Gost
InesBD

Polako ali sigurno Crna Gora ispunjava sve uslove da konačno udje u EU.

Prepelica
Gost
Prepelica

Crna Gora je za primjer svima ostalima kako se radi i napreduje!

Send this to a friend