Politika

Šćepanović: Osnovni sud ne može da odlučuje o odlukama Skupštine

Osnovni sud u Podgorici donio je rješenje kojim je suspendovao odluku najvišeg zakonodavnog organa u državi Skupštine Crne Gore – i naložio da se Goran Đurović vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana. Odluka Osnovnog suda, iako izrečena kao privremena mjera do okončanja pravosnažnog parničnog postupka, izazvala je burne reakcije. Iz DPS-a jasno poručuju da Osnovni sud ne može da odlučuje o odlukama Skupštine.

<<<Pravni presedan: Osnovni sud jači od Skupštine<<<

“S obzirom na to da je Skupština Crne Gore najviši zakonodavni organ u državi, iza čijih odluka stoji Ustavom predviđena većina glasova poslanika, pa se zakonitost na taj način donijetih odluka od strane organa kojem je povjereno vršenje zakonodavne vlasti, preko noći ispituje pred Osnovnim sudom i Osnovni sud smatra sebe nadležnim da odlučuje o odlukama Skupštine Crne Gore, u narednom periodu možemo očekivati tužbe za poništaj odluka Skupštine o imenovanju i razrješenju predsjednika i članova Vlade, sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, Guvernera Centralne banke i određivanje privremenih mjera po takvim tužbama, pa nas ne bi čudilo i određivanje privremene mjere za slučaj odlučivanja o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, o čemu takođe Skupština odlučuje”, kaže poslanica DPS-a Marta Šćepanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Postoji li u nassoj drzzavi dva pravna sistema ili dvije vrste pravnika?

Ljilja
Gost
Ljilja

Kakva je ovo neznalica,da si sto znala radila bi u sud ili bi se bavila advokaturom kao majka,ali nijesi mogla da polozozis pravosudni ispit

Pyer
Gost
Pyer

Imali koja druga slika ove osobe molicu.Ubija brate

PG_man
Gost
PG_man

Prethodno se vrati u osnovnu skolu, ima nekih stvari koje nisi savladao.

alo
Gost
alo

Da je neka sudska odluka koja Marti odgovara rekla bi “Ne bih komentarisala nepravosnazne sudske odluke”. Ovo nije odluka nego privremena mjera za koju je ocigledno da sprjecava teze posledice od nezakonitog djelovanja i ASK i skupstine

xyz
Gost
xyz

Martu i Škrelju vratiti na fakultet, da utvrde gradivo. Ako misle na brzu ruku da nezakonitu odluku provuku kroz taster parlament a da će svi ćutati, prevarili su se. Bravo za Osnovni sud!

zagor
Gost
zagor

Sam sebe si pobio recenicom – osnovni sud. Da imas iole pojma o cemu doticna prica shvatio bi da je bas taj sudija napravio sam sebi problem…..Ali neka, da ne pametujem, sacekajmo malo….

xyz
Gost
xyz

Ukoliko ne postoji jasna nadležnost nekog od sudova, spor se rješava pred Osnovnim sudom!

Send this to a friend