Politika

Šćepanović: Skupštini novi rok da se izjasni o ocjeni ustavnosti Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Budimir Šćepanović, FOTO: Dan

Ustavni sud produžio je na mjesec dana rok Skupštini Crne Gore da se izjasni po podnešenom zahtjevu o ocjeni ustavnosti Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kazao je predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović.

Ranije danas predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio je da Ustavni sud traži da se Skupština izjasni po podnešenom zahtjevu o ocjeni ustavnosti u roku od 15 dana, što nije do sada zabilježeno.

Šćepanović navodi da je navedeni rok za dostavljanje traženog odgovora i dokumentacije određen saglasno odredbama člana 33. stav 1. i člana 34. stav 1. Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore.

“Osim toga, odredbama člana 56. st. 1., 2. i 3. Poslovnika Ustavnog suda propisano je da, ako su ispunjene procesne pretpostavke za pokretanje, odnosno vođenje postupka, sudija izvjestilac će, nakon prethodnog ispitivanja podneska, akt kojim se pokreće postupak, odnosno inicijativu dostaviti na odgovor ili mišljenje donosiocu osporenog akta i odrediti rok za davanje odgovora ili mišljenja i dostavljanje potrebne dokumentacije, koji ne može biti kraći od 15 dana, i da akte koji se upućuju organima i licima iz odredbe člana 150. stav 2. Ustava Crne Gore (sud, drugi državni organ, organ lokalne samouprave i pet poslanika) potpisuje predsjednik Ustavnog suda, a akte koji se upućuju drugim fizičkim i pravnim licima potpisuje generalni sekretar Ustavnog suda”, objasnio je Šćepanović.

Kako je dodao, svrha ovih odredaba Poslovnika je zaštita podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen u rad, kako bi se a priori obezbijedila njihova veća samostalnost i nezavisnost u radu.

“U tom cilju, odredbom člana 10. stav 1. alineja 1. Poslovnika Ustavnog suda expressis verbis je propisana zabrana davanja podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen, što je u konkretnom slučaju, očigledno, prekršeno. Vašu insinuaciju kojom izražavate „ozbiljnu sumnju u namjere Ustavnog suda Crne Gore“ i neutemeljene komentare iznijete na sjednici Skupštine Crne Gore u odnosu na sudiju izvjestioca u ovom predmetu, odbacujem kao apsolutno neosnovane. Cijeneći Vaš zahtjev i razloge za produženje roka za dostavljanje odgovora i dokumentacije Ustavnom sudu, u predmetu U-II br. 6/21, opravdanim i zasnovanim na Ustavom i Poslovnikom Skupštine utvrđenim rješenjima, obavještavamo Vas da se prethodno određeni rok, saglasno odredbi člana 56. stav 6. Poslovnika Ustavnog suda, produžava za još 15 dana”, naveo je Šćepanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bandiera rossa
Gost
bandiera rossa

U tom sudu se izgleda jedini kao odgovoran sudija ponaša onaj Iličković!!!

Vaše ime
Gost
Vaše ime

evo ti Bečiću, da ne plačeš…Ovi iz Ustavnog suda su vjerovatno mislili da ćete vi, takvi eksperti, odgovoriti za 5 dana

Činjenica
Gost
Činjenica

Ovima iz Skupštine koliko su sposobni malo je i 9 mjeseci da se izjasne.

Send this to a friend