Politika

SD: Borovinić-Bojović se nevješto krije iza saopštenja Kliničkog centra

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja se u vezi sa transplantacijama organa nevješto krije iza jutrošnjeg saopštenja Kliničkog centra Crne Gore, najzad je shvatila da pacijenti koji nemaju srodnog donora imaju pravo da budu upućeni na liječenje u inostranstvo o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, saopštile su danas Socijaldemokrate.

<<<Transplantacije za nekoliko mjeseci<<<

“Samo jedan „sitan“ propust je napravila pominjući u koje zemlje se mogu uputiti pacijenti za transplantaciju organa dovodeći ih u vezu sa zemljama potpisnicama Istanbulske konvencije. Radi šire javnosti treba podsjetiti da je Istanbulska Konvencija konvencija Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čiji je Crna Gora potpisnik od 2011. godine, ali to nema nikakve veze sa upućivanjem pacijenata u stanju potrebe za transplantacijom organa u inostrane centre. Ništa čudno od ministarke zdravlja i nove uprave KCCG”, ističu u toj partiji.

Kako dodaju, za pacijente kojima je potrebna transplantacija organa ovo je trenutak trijumfa: novi menadžeri zdravstvenog sistema su natjerani da priznaju prava te grupe pacijenata da se liječe o trošku države ukoliko ispune zakonom predviđene uslove.

“Pacijenti, iskoristite svoje pravo na liječenje zagarantovano zakonom i ne organizujte više akcije sakupljanja novca koje vas, pored prisustva ozbiljne bolesti, dodatno onespokojavaju zbog teškoća u pribavljanju sredstava! Lekcija koju je ministarka Jelena Borovinić Bojović dobila u vezi sa transplantacijama organa je samo jedna u nizu koje slijede za nasilje nad strukom i zakonom koje u kontinuitetu vrši svojom samovoljom i neznanjem”, poručuju Socijaldemokrate.

Send this to a friend