Politika

SDP: Branimo antifašizam od promotera nacional-šovinizma

SDP Cetinje

Danas se navršava 4 decenije od smrti Josipa Broza Tita – čovjeka koji je obilježio jedno važno razdoblje  političkog, socio-ekonomskog i kulturološkog razvoja područja kojega danas nazivamo Zapadni Balkan, poručuju iz Socijademokratske partije..

Prema njihovim riječima, svako civilizovano društvo nastoji da objektivno vrednuje svoju prošlost, a period Josipa Broza Tita značajem političke i socijalne zaostavštine zaslužuje poseban osvrt.

“Posebno i najvažnije, naravno iz ugla Crne Gore, koja je u tom periodu ostvarila po svim objektivnim mjerilima ubjedljivo najveći stepen političkog i ekonomsko-socijalnog razvoja u svojoj istoriji. Kao, uostalom, i sve ostale zemlje bivše Jugoslavije. Još jedno posebno i kapitalno dostignuće u odnosu na Crnu Goru – izbrisana je grandiozna nepravda ukidanja njenog imena, njene državnosti i svake druge prepoznatljivosti odlukama sramne Podgoričke skupštine 1918. godine”, navode u SDP-u.

Antifašizam, ističu u ovoj partiji, kao kapitalna tekovina i ugaoni kamen postratne Evrope, je temeljna civilizacijska vrijednost koja se veže i za period i ime Josipa Broza Tita.

“Vrijednost koja je krvlju branjena u godinama slobodarske ratne epopeje od 1941-45, kao i u godinama postratnog razvoja. Naravno, objektivno sagledavanje tog perioda nikako ne može da prenebregne i mnoge greške i devijacije sistema u kojem smo živjeli decenijama. Naravno, sve je to potrebno staviti u konkretan socio-politički i istorijski kontekst ali i svakako uvijek biti otvoren za nepristrasnu, činjeničnu ali i neostrašćenu kritiku toga perioda”, saopšteno je i SDP-a.

Prema njihovim riječima, danas smo svjedoci i sve više prisutne tendencije regionalne rehabilitacije mnogih nazadnih snaga i pokreta kojim se, kroz falsifikatorski istorijski revizionizam, pokušavaju legitimisati i neke destruktivne i anticivilizacijske politike i ideologije.

“Univerzalna je istorijska pouka da se za velike vrijednosti uvijek morate boriti, da nema vremena koje ne nosi svoje izazove, lažne proroke i laka i zavodljiva rješenja, pa takvo je i ovo naše današnje vrijeme. Zato je obaveza svih progresivnih društvenih snaga da, sjećajući se i ovog datuma, a posebno vremena kada nije bilo bitno kako se zoveš već koliko vrijediš, branimo antifašizam i zajedništvo od promotera nacional-šovinizma, svake socijalne isključivosti i anatemisanja svega drugog i drugačijeg”, zaključuju u SDP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Kakva je ovo sila.

Glava
Gost
Glava

Zgubidani

LSCG
Gost
LSCG

Nemojte slucajno dje bez sastave . I ruku na srce obavezno kad himna svira. Ipak je vama ova drzava najvise dala i daje ……

Ragnar
Gost
Ragnar

A ti se nemoj slucajno potpisat u skladu sa pripadnosti, nego pogani ime LSCG!

Bata B.
Gost
Bata B.

Imate što kritikovazi danas, pušti priču o sistemu koji je nikao na zgarištu i pola ubijemog sranovništva. Nešto ne potenviraš poimenično četnike, ustaše, balije i druge fsšiste i ove novokonponovane antinirokrate.

Ovo je OK
Gost
Ovo je OK

Dobro je, popravljaju se. U neko doba izgledalo je da su zamađijani od popova.

Velimir
Gost
Velimir

Lijepo od vas!
A zasto Ranjo izdade Mila I sliza se da cetnicima I teroristima?
Da nije toga bilo,sad bi vam narod vjerovao,ovako…?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sdp i sd ne mogu zajedno preci cetiri procenta. I to im da dps da bi se simulirala demokratija, inace imali bi par stotina glasova !

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tačno,nije trebo protiv dps u ovom trenutku.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Za neke stvari niste mnogo bolji,nego oni na koje vi mislite.

Lida
Gost
Lida

Svaka cast

Send this to a friend