Politika

SDP: Budžetska kriza nema veze sa majkama

Član predsjedništva SDP-a Izet Bralić, povodom sjutrašnje sjednice na kojoj će se poslanici Skupštine Crne Gore izjasniti  o ukidanju zakona o naknadama za majke sa troje i više djece, kazao je da je on, zajedno sa kolegom Džavidom Šabovićem, glasao za usvajanje ovog zakona ne zato što je on najbolji, već zato što ispravlja barem dio nepravdi koje su nanešene onim majkama koje su Crnoj Gori dale najviše.

“Majke su najveće žrtve tranzicije, njihove fabrike su zatvarane, radna mjesta gašena, a one su tjerane na biro rada. Postoje dvije velike manipulacije kada je u pitanju ovaj zakon. Prva je ta da je potrebno 60 miliona za realizaciju ovog zakona na godišnjem nivou. Druga se tiče navoda da je ovaj zakon krivac za budžetske rupe. I jedna i druga tvrdnja su apsolutno netačne i zlonamjerne”, kazao je Bralić.

Netačno je, tvrdi on, da se radi o 60 miliona iz budžeta potrebnih za isplatu nadoknada majkama.

“Tačno je sljedeĆe-da je budžetom predviđeno 12 miliona, da se iz penzionog fonda prelilo više od šest miliona, te da se više od 10 miliona preliva iz sredstava za materijalno obezbjeđenje porodice i drugih vidova socijalnih davanja za one majke koje su bile na birou rada. Što sve ukupno znači da se radi o nesto više od 30 miliona nedostajućih sredstava na godišnjem nivou. Ako to uporedimo sa 800 miliona nenaplaćenih poreskih dugova, više stotina miliona palih garancija, limenkom, primorkom, Budvanskim modelom privatizacije, povećanje plata funkcionerima, doći ćemo do zaključka da budžetska kriza nema veze sa majkama. Jasno je da se ovom manipulacijom pokušavaju majke prikazati dežurnim krivcima za krizu u budžetu”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon se različito primio na jugu, centru i sjeveru države.

“Za ovako drastične regionalne razlike u ovako maloj zemlji nijesu odgovorne majke. Naprotiv, ovaj zakon je privremeno zaustavio iseljavanje i pražnjenje sjevera države. Ovaj zakon je učinio da se regionalne razlike manje osjećaju. Bez ovog zakona za žene na tržištu rada materinstvo je ogromni teret. Nema para, čuje se iz Vlade samo kada treba dati majkama, zdravstvenim radnicima i prosvjetnim radnicima. To se ne čuje kada su u pitanju povećanje plata funkcionerima limenke. Zato pozivam zadužene za regionalni razvoj da ne glasaju za ukidanje ovog zakona jer će produbiti razlike i biti direktni krivci za novi talas  iseljavanja radi ekonomskih razloga”, kazao je on.

Potpredsjednica SDP Mirel Radić Ljubisavljević je napomenula da je ovaj postupak Vlade Crne Gore, koji se tiče izmjene zakona o ukidanju naknada za majke, dokaz osionog i bahatog ponašanja Vlade Crne Gore.

“To je upozorenje svim građanima kako će proći  ukoliko se usude da dignu svoj glas i bore se protiv nepravde, pogotovo majkama koje su svima nama održale lekciju o hrabrosti, lekciju o nesavijanju kičme i lekciju o tome kako se pruža građanski otpor. Sve vezano za donošenje ovog zakona ima ogromne nepravilnosti vezane za njegovo usvajanje. Obiluje nedostatkom demokratskog kapaciteta i demokratskog standarda. Počev od toga da prije izbora niko nije najavljivao ukidanje ovih naknada, da bi nakon toga došlo do njihovog smanjivanja i pomoću Ustavnog suda do njihovog ukidanja, iako je javna rasprava trajala samo tri dana”, kazala je Radić Ljubisavljević.

Kako je naglasila, preko 700 miliona eura poreza se duguje i samo su zaštićeni tajkuni koji su bliski vlasti.

“Država te rupe u budžetu popunjava novim nametima građanima. U tom slučaju, najgore su prošle majke na kojima se vježba strogoća i preko kojih se šalje poruka da one koje država treba da štiti kao posebnu kategoriju u crnogorskom društvu prolaze tako  da im se prodaje magla. SDP je protiv ovoga ponašanja, oštro osuđujemo ovakvo ponašanje i one koji će svoj glas dati usvajanju ovakvoga vida socijalne nepravde. Ukazujemo na to i tako što smo potpisali inicijativu koje su majke podnijele opozicionim partijama i time smo se obavezali da, kada dođemo na vlast, na drugačiji način, onakav kakav je primjeren demokratskoj Crnoj Gori, tretiramo kategorije stanovništva poput majki”, zaključila je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrak
Gost
Mrak

Sram ih bilo dovijeka

Rozaje
Gost
Rozaje

Bosnjacki poslanici a i vruska BS stranke ne zanimaju Majke oni gledaju samo svoj interes jer su karijeristi i bitnija im je karijera nego MAJKE!!!

Rozaje
Gost
Rozaje

Sto se tice naknada za majke Bosnjacka stranka ce glasati za njihovo ukidanje samo da bi zadrzali fotelje koje su dobili a briga njih za Majke i iseljavanje gradjana iz opstina sjevera.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

“Majke su najveće žrtve tranzicije, njihove fabrike su zatvarane, radna mjesta gašena, a one su tjerane na biro rada.” Dobri smo mi kad su ovakvi kapaciteti vodili državu. Pa su se samo zatvarale fabrike u kojima su radile majke sa troje đece. Vi ste najveći krivci jer ste podržali nešto što je neodrživo.

Majka
Gost
Majka

Bralic je jedini koji od pocetka podrzava majke, profesore i doktore. Da je vise ovakvih kao on srecna bi nam drzava bila. Veliki pozdrav Bralicu!

pa da
Gost
pa da

Majka, ako SDP ne spase “majke” niko neće…..ma. mičite se više!

STELA
Gost
STELA

VRH BOSNJACKE STRANKE VODI RACUNA O SEBI I POZICIJAMA A NE O INTERESU NARODA.
NEMAJU VISE PRAVA DA SE TAKO ZOVU
PRILICILO BI IM IME ,, ZELENI DPS,,

baš svašta
Gost
baš svašta

STELA, ne no Rankovi zeleni….

Send this to a friend