Politika

SDP: Ko slavi Podgoričku skupštinu slavi uništenje države

Nasilna aneksija i uništenje hiljadugodišnje državnosti bilo koje evropske države a kamoli svoje domovine Crne Gore,  može biti samo dan tuge i istorijske pouke da se više ne ponovi tzv. Podgorička skupština.  Istorijski tragično, sve je urađeno mimo Ustava iz 1905.godine Kraljevine Crne Gore – pobjednika u Prvom svjetskom ratu. Svi koji slave ovih dana tzv. Podgoričku skupštinu, morali bi biti svjesni da time slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva, navode iz Socijaldemokratske partije SDP.

SDP skreće pažnju javnosti na opasnu prevaru, izjednačavanja Podgoričke skupštine sa oslobodilačkom borbom južnoslovenskih naroda protiv okupatora iz I svjetskog rata.

“Sve se to plasira iz velikodržavnih krugova koji slave nestanak Crne Gore. Oslobađanje od stranih imperija je bio vjekovni san svih južnoslovenksih naroda i 1918 je nažalost iskorištena da se ugasi vjekovni oltar slobode tih naroda – Kraljevina Crna Gora”, kazali su u SDP-u.

Crna Gora, i njen narod je, ističu oni, kao uvijek kroz istoriju, platila najveću cijenu oslobodilačke borbe u I svjetskom ratu, i ta borba treba svima da nam bude na ponos.

“Oslobodilačka borba u I svjetskom ratu, proboj Solunskog fronta, Mojkovačka bitka su herojska stvar, a čin okupacije Crne Gore od njene bratske saveznice i njeno uništenje nakon prestanka rata, za zaborav i pitanje – zašto su se sinovi Crne Gore po prvi put u istoriji okrenuli protiv domovine?”, pitaju u SDP-u.

Navode da se SDP, kao jedina parlamentarna državotvorna partija od 1990 do danas, uvijek borila protiv politika koje zatiru državno biće Crne Gore, njen građanski i multivjerski sklad.

“Pa će i ubuduće biti brana oživljavanju raznih nacionalizama i zloupotreba istorije koji imaju za cilj dalje podjele u društvu. To je danas očigledno cilj različitim strukturama, čime se radi direktno na štetu građana ove zemlje. Građani umjesto nacionalističkih performansa  žele pravdu i pristojan život u svojoj Crnoj Gori i Evropskoj uniji. To su istorijski fakti i zato upozoravamo sve koji, na manje ili više skriven način, žele da zloupotrijebe ove činjenice i njima opasno manipulišu, da odustanu od tog nauma i jednom za svagda raskrste sa podrškom politici koja je najviše nesreće nanijela upravo narodu koji navodno predstavljaju”, zaključuju oni.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Neka je vjecna Crna Gora.Neka je vjecna Crnogorska crkva.

Kotoran
Gost
Kotoran

Ovoga “simanovu” da upitam dje su ti te srpske crkve u Boki. U Kotoru je crkva sv. Nikole podignuta pocetkom dvadesetog vijeka odnosno 1912 i to prilogom Cara Franja Josipa i ostalih mjestana ali za pravoslavni zivalj. sv Luka je bila katolicka crkva pa je data pravoslavcima tokom opsade Kotora da izrazavaju vjersku slobodu kao pravoslavac. I da podsjetim u… Više »

Simanov
Gost
Simanov

Kotoranine, da te podsjetim da Boka nije samo Kotor! Evo, neću za sad dalje od kotorske opštine, samo do Grblja da prošetamo. Koliko Grbalj ima crkava i koliko ih je pravoslavnih, a koliko katoličkih? A gdje ti je H. Novi, Luštica, Budva, Paštrovići, Maine, Pobori… ili oni ne spadaju u Boki, nego samo Kotor?

Budvanin
Gost
Budvanin

Gospodine Simanov u Boku su zivjeli Crnogorci pravoslavne vjere. E sad sto je nekome draze da se osjeca srbinom evo neko vrijeme to ie druga stvar. Naprimjer: admiral zmajevic je porijeklom iz Njegusa selo Vrba. Kapetan Martinovic iz Perasta je iz okoline Cetinja . Cuvena porodica kapetana Ivanovica iz Dobrote su iz Njegusa – Mali Zalazi. Tacno je i to… Više »

Crnogorac.100%
Gost
Crnogorac.100%

Sto se BUDVANINE fatas Srbije i price o istoj…Daj tugo posveti se Srbstvu Crne Gore : Njegosa,K Nikole,Marka Miljanova itd…Dva put sam bijo za zivota u tu Srbiju tamo Srba nema,ovdje u CG su pravi Srbi,R Srbska malo i to je to…Da im Karadjordja nije bilo za njih se znalo nebi

Simanov
Gost
Simanov

Budvanine, najpoznatiji tvoj sugrađanin, po kojem osnovna škola nosi ime i čija je bista u parku kod starog grada, je napisao da su Bokelji Srbi i da pričaju srpski. Tako da ova tvoja tvrdnja da su u Boki živjeli Crnogorci pravoslavne vjere nije tačna. Osim ako Budvanin Ljubiša nije imao pojma, a ti sve znaš.

Simanov
Gost
Simanov

Koliko je Podgorička skupština uništila državu Crnu Goru vidi se po tome da je ta država danas nezavisna i da Srbija nije pravila bilo kakve probleme u vezi sa referendumom za nezavisnost. A ako se dobro sjećam, prvi su priznali Crnu Goru, tako da priča besmislena. Pitao bi ove iz SDP-a da li su u vrijeme Podgoričke skupštine u npr.… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Simanov… Trebalo je 88 godina. Pročitaj malo o periodu 1918- do 1941. Hiljade ubijenih (uglavnom žene, đeca i stari), preko 6 hiljada popaljenih kuća, više od 3 hiljade prognanih, bolest, glad i zaostatak za ostalim dijelom Jugoslavije. I ne sjećaš se dobro. Prvi je Island priznao Crnu Goru.

Simanov
Gost
Simanov

Možda je Island prvi priznao, ne sjećam se, zato sam se i ogradio. Ali mislim da je Srbija među prvima priznala. A ove podatke što navodiš, okači mačku o rep. Đilas te stvorio 1945. godine, pročitaj malo o tome! Čitaj malo više, npr. Istoriju Crne Gore vladike Sava, Kraljevstvo Slovena Orbinija, počni od toga da popuniš rupetine koje imaju ovi… Više »

Nikad više!
Gost
Nikad više!

Savo Fatić potpreśednik podgoričke Skupštine 1918:
“Ja vas molim, gospodo, da stavimo na stranu Istoriju Crne Gore. Što se pak tiče njezine političke istorije, ja je dijelim na dva dijela: na do juče i od juče. Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi.”

Simanov
Gost
Simanov

Što veli kralj Nikola i vlada u izbjeglištvu na to?

Simo Prdežh
Gost
Simo Prdežh

Podgoricka skupstina je bila sramna mrlja u istoriji Srbije ali i Crne Gore. Srbija nije smjela da dopusti sebi da na takav nacin obruka se, i prisajedini Crnu Goru buducoj kraljevini SHS’a odnosno Jugoslavije. To je bio de facto cin aneksije, ali opet Crna Gora toga vremena je bila podijeljena s tim sto je politicki vrh tadasnje kraljevine Crne Gore… Više »

Simanov
Gost
Simanov

Da je Srbija, kao pobjednica u ratu, 1918. godine, išla samo za uključivanjem teritorija u kojima su Srbi većina u sastav svoje države, opet bi imala izlaz na more. I to na dva mjesta, u Boki i u Dalmaciji kod Obrovca (Karin), jer su na oba ta mjesta Srbi činili većinu stanovništva. Podgorica i Cetinje im za to nisu trebali,… Više »

Grahovac
Gost
Grahovac

Slave je vasi koalicioni partneri Vujovicu.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Slave je vjecni neprijatelji…

Primorac
Gost
Primorac

Pa normalno nismo srbi da slavimo poraz.no me cudi da nije sdp smjenio raku te se poceli vraćati drzavi svojoj.

Realni
Gost
Realni

95% naroda CG tog vremena je bilo za to ujedinjenje i sto cemo sad?Nisu tada nasi stari mislili ko vi dukljani danas,oni su bili SRBI iz CG

Muljko
Gost
Muljko

Zasto je toliko lose biti Crnogorac a toliko Dobro biti Srbin?Svedjanin lose,Francuz lose,Srbin?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije loše, nego puno teže. A Srbin je najlakše bit. Uzmeš sa Balkana što ti odgovara: Crnogorsku istoriju, hrvatske naučnike, crnogorske sportiste, mađarsku teritoriju, pisce iz svih država i ubačiš svoje poraze koje proslavljaš kao pobjede.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Realno je tačno da je veliki procenat bio za UJEDINJENJE. Ali niko nije bio za OKUPACIJU. Naravno da nijesu ka mi danas. Naivno su mislili da će biti ravnopravni sa Srbima, Hrvatima i Slovencima. Dobili smo ubijene, prognane, zapaljene domove, bolesti i najveću sirotinju. A Srbi su postalili od kad je Fatić 1918 reka: Od danas više nijesmo Crnogorci, no… Više »

Zagor
Gost
Zagor

A ne no cemo evivati

SrbIN
Gost
SrbIN

Ja je slavim i vazda cu je slaviti ojhaaaaaaa dudukljaniiiii 🔴🔵⚪️🔴🔵⚪️🔴🔵⚪️

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

Pozdrav sa Kosova od Vojske Kosova Ojhaaaa SrBine.

PG_man
Gost
PG_man

Sto bi rekla moja pokojna baba “kod manitoga na priganice”.

Nera
Gost
Nera

Slavi je budvanski SDP.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

A snjima kavu pijete…A snjima u kolonu idete.. Tesko zemlji.koja vas.takve ima..

Saraga
Gost
Saraga

Neki nikako da prihvate da u podgorickoj skupstini nije bio Milutin iz Lajkovca i Zivorad iz Jagodine

Marko
Gost
Marko

Jesu, jesu, isti taj Zivorad sjedi danas u Beranama, Pluzinama, Budvi, Kotor u I Herceg Novom. Dako nece jos dugo.

VISITOR
Gost
VISITOR

Dobro jutro Kolumbo! Posle 4 godine vracaju se CG. Nemojte povrijediti koal.partnere.

MiLo
Gost
MiLo

Ljudi moji to je samo dio istorije i nista vise. Ako ne spada u samo skretanje paznje sa bitnijih stvari ne vidim drugo objasnjenje zasto mu se daje toliki publicitet. Samo znam da nije bilo te skupstine sigurno bi bila recimo Beogradska gdje bi kralj Nikola bio gospodar svih oslobodjenih zemalja sto je po meni bila bolja varijanta ali bilo… Više »

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

Zločin ne može biti slavljen Milo.To jest dio Istorije i ovo šta se radi je velika provokacija koje moraju da se zaustave jer time se podriva nezavisnost Crne Gore i čeka mogućnost da se opet ukine Nezavisnost.I ja sam za to da se ta priča završi ali tako dje se ne smije niko više provocirat na ovim prostoriima sa ovim… Više »

Jovo
Gost
Jovo

To je najtuzniji datum u istoriji Crne Gore I ako se ne budemo sjecali kako nas je tad okupator prevario, desice nam se opet, ka sto su dusmani pokusali 24 oktobra da ga ponove, da ispisu jos jednu mracnu stranicu.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

KADA SU IZ SDP–a VIĐELI DA JE POSTAVLJEN ONAJ “KONTEJNER” NA RUMIJU, DOŽEVJELI SU STRES, I POZVALI KOMUNALNU BARA DA REAGUJE.VELIKOM VJERNIKU BRANU GVOZDENOVIĆU ,UKAZALI B DA MORA ISPOŠTOVAT ODLUKU SUDA ,AKO MISLI DA SE IGRA SA NJIMA IZA ZGRADE.

Vusur CT
Gost
Vusur CT

Sram vas bilo i stid,pa ako je Podgoricka skupstina bila unistenje Crne Gore,kako to da danas postoimo.Nesto sto se unisti toga vise nema.Nego 1918 sad sluzi kao paravan lopovima koji dovedose Crnu Goru 2006 u nestanak sad nam vise spasa nema jedini izlaz vidim prisjedinjenje Albaniji

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Kako glup komentar. Tada je Crna Gora nestala kao država. I to nije uradio niko drugi, no”braća” kojom smo žrtvom na Mojkovcu omogućili da pobjegnu za Grčku. Trebalo nam je 88 godina da vratimo državu. Zna li SDP u Kotoru i Budvi ko slavi 1918-u.

zvijuk
Gost
zvijuk

ST Podgorica ahaaa 88 godina povratismo drzavu…! Da si mi nadu sad da ce i Republika Srbska Kraina ponovo bit drzava a i drzava Raska velikog Dusanovog Carsta…no kolko da cekamo imali kakve prognoze ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zvijuče, poradi na slovu “J”. R.Srpska nikad nije bila država i glupo je što je upoređuješ sa C.G. koja je stara 1000 godina, ali je moguće da će biti država jer ima granice. Zavisi od EU politike. Dušanovo carstvo je trajalo 7-8 godina. Nema šanse, kao ni Bodinova Duklja.

zvijuk
Gost
zvijuk

Ahaaaaaaaa ST PODGORICA …Ko je star 1000 godina ? Od kad do kad je bila Duklja…pa od kad do kad je bila Knjazevina ZETA ?Ime ove drzave je nastalo 1878 na Berlinskom Kongresu…! A selo imamo kod Zabljaka koje se zvalo Crna Gora dje se rodi veliki Vladimir Sipcic pamu Kralj Nikola promieni ime u Mala Crna Gora..znasli zasto? Jadan… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zvijuk ne razumiješ se ti u to. Država je stara hiljadu godina. Duklja, Zeta, Crna Gora, nekad slobodna, nekad okupirana. Imamo kod bijelog Polja i Japan, pa to nema ni sa čim veze. To je isto ka da rečeš da je Srbija stara 150 godina. A jadnije i tužnije je tvoje izdajstvo Crne Gore.

zvijuk
Gost
zvijuk

Pa to upravo ja i kazem ST Podgoricanine Nestala je Duklja pa Zeta nestace i ova Crna Gora no sikiriki

pgp
Gost
pgp

Države se mijenjaju, ali Crnogorci ostaju svoji na svome.

zvijuk
Gost
zvijuk

Ahaaaaa drzave se mijenjaju a Crnogorci ostaju ahaaaaa 100% si u pravu no ovi oce da se zovu po imenu drzava pa se Srbstva odrekose da bi bili Crnokorci,odrecice se oni i bit Karadagani

pgp
Gost
pgp

Crnogorci i Srbi dva različita naroda.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A Zvijuče reci nam, pošto vi sa Dukljom nemate veze i Nemanjići su vaša prva dinastija, u kom momentu su stanovnici Duklje, Zete, Crne Gore postali Srbi.

zvijuk
Gost
zvijuk

80% ovoga stanovnistva je doslo od Hilendara iz Albanije u CG i sacuvalo koriene Srbske vjere

jebo te Josip
Gost
jebo te Josip

Broz tito

Nera
Gost
Nera

Vusur CT,
Prisajedinjenje Albaniji je gubitnicka opcija onih kojima nije uspjelo prisajedinjenje Srbiji.
Sto ste vi stalno za nekakva prisajedinjenja,znaci li to da ste nesigurni u sebe?

CETNIK
Gost
CETNIK

@ Nera…ti mislis da CG s 600 000 stanovnika moze opstat ( ako i ovoliko imamo)i kad se zaduzimo za razvoj a nemamo kuc se vise zaduzivat mislisli da ce toj istoj EU,USA i NATO u bit u interes postojanje 600 000 Crnjogoraca i ove takve drzave ahaaaaaaa. e Nera glava ti sluzi da ti kisa u stomak ne pada… Više »

Nera
Gost
Nera

Cetnik,
CG je nezavisna i medjunarodno priznata drzava i clanica NATO sto si i sam naveo.
A u zelji da ona ponovo nestane,svi danasnji cetnici i njihovi potomci,prozivjet ce citav svoj zivot u zelji i nadi vazda nezadovoljni zivotom.

Vladimir Sipcic
Gost
Vladimir Sipcic

Ja Nera kao Cetnik trenutno uzivam kako se Crna Gora brise.Rasprodato sve,Krediti do guse ni pra unuce kamatu vratit ne moze,narastaj mladi bjezi,djeca se ne radjaju evo cekamo od 500 000 do miliona izbjeglica da nam dodju dala nam je EU pare da ih smjestimo,za sad uzivam u podvizima NE Ovisnosti od 2006 pa do dana danasnjega

Miki
Gost
Miki

To CT je sramota da pored svog nicka stavis.

stavim ti ga
Gost
stavim ti ga

sestri ili zeni

Randolf
Gost
Randolf

Bravo, svaka čast! SDP pokazuje da je ključna građanska partija Crne Gore.

Grahovac
Gost
Grahovac

Stefane odmori.

Musa
Gost
Musa

Tako je. Treba raditi i informisati javnost sto vise o tadasnjim dogadjajima da ne bi bile razne intrepretacije od vana. Nasi sinovi ce se vratiti svojoj domovini kad se bude znalo vise o tome a i kad susjedi ne budu gledali put CG kao na svoje egzoticno parce zemlje..

Send this to a friend