Politika

SDP: Predstavnicima civilnog sektora omogućiti članstvo u Savjetu ASK

SDP

Socijaldemokratska partija uputila je u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, čijim usvajanjem bi se omogućilo kredibilnim predstavnicima civilnog sektora da se kandiduju za članstvo u Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije, saopšteno je danas iz te stranke.

“Zahtijevamo od parlamentarne većine da se ovaj Predlog zakona što prije uvrsti u dnevni red Skupštine kako bi se otklonile namjerno stvorene formalne prepreke i omogućio izbor Savjeta ASK koji će ovu instituciju učiniti istinski nezavisnom i profesionalnom”, poručili su iz SDP-a.

Kako ističu, nedavno objavljeni Izvještaj EU označava ASK kao instituciju koja pati od nedostatka nezavisnosti i kredibiliteta, što je čini nemoćnom da odgovori na izazove korupcije, koja je po ocjeni EU dominantna u svim oblastima.

“Jasno je da je vlast na mala vrata, van očiju javnosti, sračunato izmijenila Zakon o državnim službenicima kako bi, upravo kroz normiranje besmislenog uslova za člana Savjeta ASK, iz trke eliminisala kritičare vlasti i provjerene borce protiv korupcije. I upravo je taj čin pokazao čime se sve vlast služi kako bi fingirala i obesmišljavala evropske standarde, posebno u najosjetljivijoj oblasti borbe protiv korupcije gdje godinama tapkamo u mjestu”, tvrde u SDP-u.

Iz te partije su pozvali DPS da prestane da se služi trikovima zahvaljujući kojima smo označeni kao zemlja zarobljenih institucija i zbog kojih smo nedavno dobili najlošiji i najkritičniji EU godišnji izvještaj.

“Njihova nespremnost da u najkraćem roku omoguće zakonsku izmjenu koju je SDP predložio biće jasan znak da DPS želi jednopartijski sastav Savjeta ASK i da u njemu možemo očekivati još ponekog biografa lidera DPS ili dojučerašnjeg partijskog funkcionera, kao što je slučaj sa Savjetom RTCG”, zaključuju u Socijaldemokratskoj partiji.

Send this to a friend