Politika

SDP: Treba se sjetiti svih žrtava nacističkog terora, kako nam se istorija ne bi nikad ponovila

Ilustracija

Na današnji dan su oslobođeni posljednji zatvorenici zloglasnog nacističkog logora Aušvic – Birkenau i datum oslobođenja je uzet kao dan sjećanja na Holokaust – genocid nad jevrejskim narodom koji se desio u Drugom svjetskom ratu, podsjetili su iz Socijaldemokratske partije.

“Nacizam je tokom samo nekoliko godina uspio uništiti većinu jevrejskih zajednica u Evropi i kroz sistem koncentracionih logora, masovnih strijeljanja i izgladnjivanja stradalo je preko šest miliona Jevreja. Zajednice koje su hiljadama godina doprinosile izgradnji evropske kulture, ekonomije i identiteta su zauvijek nestale iz skoro svih evropskih država”, ističu u SDP-u.

Kako su naglasili danas se treba sjetiti svih žrtava nacističkog terora, kako nam se istorija ne bi nikad ponovila.

“Jasno još jednom saopštiti da za civilizovani svijet, za sve antifašiste, revizija istorije neće biti dozvoljena”, piše u saopštenju SDP-a.

Podsjećaju da je i na jugoslovenskim, prostorima tokom poremećaja vrijednosti tokom devedesetih godina, nažalost, došlo do revizije nespornih istorijskih činjenica i rehabilitacije pojedinaca i pokreta koji su otvoreno sarađivali sa nacističkim i fašističkim snagama tokom četrdesetih i koji su odgovorni za brojne zločine nad svih narodima, ali posebno nad jevrejskom zajednicom koja je skoro nestala iz Jugoslavije do 1945 godine.

“Mi u SDP-u smo jasno i tada i sada digli glas protiv rehabilitacije saradnika okupatora koji su najviše zla nanijeli svome narodu. Nije za utjehu, ali jeste za ponos, da je u Crnoj Gori više Jevreja dočekalo kraj nego početak drugog svjetskog rata, a da je veliki broj njih učestovao u borbama crnogorskih partizana protiv zajedničkog neprijatelja. Uz sjećanje na njih, na sve žrtvne Holokausta i sve žrtve nacizma i fašizma u drugom svjetskom ratu poručujemo – da se nikom više ne desi, ne zaboravljamo”, zaključuju u SDP-u.

Send this to a friend