Politika

SDP uputila ultimatum koalicionim partnerima

Foto: Skala Radio

Za juče zakazana 18. sjednica kotorskog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Odbornici SDP-a, pismeno, od predsjednice SO Kotor Dragice Perović zatražili su da se zaustavi donošenje odluke o prijedlogu ugovora o koncesiji Luke Kotor, dok se o njoj ne izjasne građani i stručna udruženja. Postavili su i ultimatum ostatku koalicije na vlasti da, ukoliko donesu bilo kakvu odluku o Luci koja nije plod dogovor svih u koaliciji, uskratiće podršku predsjedniku opštine, piše Pobjeda.

Predsjednica Skupštine opštine je konstatovala da sjednici prisustvuje 14 od 33 odbornika i da parlament nema potrebnu većinu.

Osim odbornika SDP-a, na sjednicu nijesu došli ni odbornici opozicionih DPS-a, SD-a, HGI-a i LP-a. Vladajuću većinu u Kotoru čine Demokrate, DF, Ura i SDP, uz manjinsku podršku SNP.

Razlog sporenja SDP-a i ostatka vladajuće koalicije bila je tačka dnevnog reda koja se odnosi na informaciju o održavanju vanredne sjednice Skupštine akcionara AD Luka Kotor i upoznavanje sa prijedlogom odluke o davanju ovlašćenja predsjedniku Odbora direktora, za potpisivanje ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke Luke Kotor sa Vladom Crne Gore.

Pred početak sjednice odbornici SDP-a Kotor dr Bruna Lončarević, mr Tena Božović i Goran Brguljan dostavili su predsjednici So Kotor dopis u kojem navode razloge zbog kojih neće prisustvovati sjednici.

“Nažalost, politika neznanja i jeftinih političkih poena ne želi građanima, stručnoj javnosti, nevladinim organizacijama i svim odbornicima dati pravo da na osnovu stručnih analiza i javne rasprave odluče, što će biti sa gazdovanjem Lukom Kotor vlasništvom svih građana. Zele se, gradnjom u akvatorijumu Kotora, dovesti još veći mega kruzeri, a za sve to nema validnih projekata, ni studija uticaja na okolinu, na šta nas obavezuju UNESCO-vi standardi i menadžment plan područja Kotora”, navodi se, između ostalog, u dopisu odbornika SDP-a.

Oni su zatražili da se zaustavi odluka o prijedlogu ugovora o koncesiji, dok se o njoj ne izjasne građani i stručna udruženja.

“U slučaju da donesete bilo koju odluku, koja ne vodi dogovoru svih činilaca, nego ponovo uzurpirate ovlašćenja Skupštine opštine da odlučuje, ovaj put o Luci, smatrajte da je SDP današnjim danom otkazao podršku predsjedniku opštine Kotor”, poručili su iz odborničkog kluba SDP-a Kotor.

Na optužbe SDP-a da je jučerašnja sjednica SO Kotor sazvana “bez imalo želje za dogovor kako biste provukli samo ono što je vaš uski politički interes”, reagovali su predstavnici ostatka vladajuće većine u Kotoru.

Oni kažu da su predstavnici svih političkih partija koji čine vladajuću koaliciju održali sastanke sa predsjednikom opštine i predsjednicom Skupštine i to 12. i 20. februara.

Na oba koaliciona sastanka je prisustvovao i u radu učestvovao predsjednik OO SDP Kotor, Branko Nedović. Predmet ova dva koaliciona sastanka je bio termin i dnevni red današnje sjednice SO Kotor, te je isti usaglašen između svih konstituenta koalicije, navodi se u saopštenju koje su potpisali predstavnici kotorskih Demokrata, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Demokratske srpske stranke, GP URA i SNP-a. Oni smatraju da je sjednica Skupštine zakazana nakon konsenzusa svih činilaca koalicije i da će odgovornost za ponašanje svako morati da ponese. Vanredna sjednica Skupštine akcionara Luke Kotor zakazana je za 1. mart.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Dok se u normalnim koalicijama o svemu dogovara u ovim neprincipijelnim, sklepanim na brzinu i trgovinom, pregovara se ultimatumima, prijetnjama, ucjenama, a ne rijetko i pesnicama.

Fedor
Gost
Fedor

SDP brine o gradu, ne o tajkunima.

Fileopg
Gost
Fileopg

sve može samo mu ne diraj Luku Kotor njegovu zlatnu koku….

Vukasin G.
Gost
Vukasin G.

Dosadile ucjene BAĆA i Jonice pa na izbore pa u oprobu. Što fali.

Vele
Gost
Vele

Svi zajedno nista nista uradili za ovaj grad. Grad je u ocajnom stanju za pocetak dozvolite investitoru da makne sut iz centra grada dje je Fjord, Urc, Jugopetrol, rivijera, livnica, autoboka, autoremont, nauticki centar. Niko nista ne radi samo zaposaljava svoj kadar. Sram vas bilo sve skupa.

kotoranka
Gost
kotoranka

U pravu si Vele. Niko nista ne radi za Kotor, iako im to stoji u, navodno,. predizbornim programima. Kotor izgleda uzasno. Pravo smetliste.

TihaNoc
Gost
TihaNoc

Trgovina…. korist… ne zna se ko je gori

Građanin
Gost
Građanin

Hijene se kolju oko komada mesa.

Send this to a friend