Politika

Šehović: Okupimo se kao 2006, odbranimo dostojanstvo građanske Crne Gore

Damir Šehović

Pobjeda na predsjedničkim izborima ne znači kraj naše zajedničke borbe za odbranu Crne Gore i njeniih temeljnih vrijednosti. Ali definitivno znači početak njihovog kraja. Početak kraja šarlatanske sluganske vlasti, koja je dijelila umjesto da okuplja, rušila umjesto da gradi, gazila umjesto da čuva dostojanstvo države i svih njenih građana, poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović na večerašnjoj završnoj konvenciji predsjedničkog kandidata DPS-a i aktuelnog šefa države Mila Đukanovića koja je održana u Bemax areni u Podgorici.

Ovi izbori, kako je kazao Šehović, nijesu pitanje partija, niti puke borbe za vlast, nego borba za očuvanje karaktera države i društva u kojem živimo.

„Borimo se za spas elementarnih civilizacijskih vrijednosti. Ili da budem još precizniji, za otklon od šovinizma, kleirkalizma, vjerskog i svakog drugog fanatizma. Pristojna ili ekstremna. Građanska ili nacionalistička. Sekularna ili klerikalna. Evropska ili epska. Crna Gora ili Ravna Gora. To su u suštini ono o čemu odlučujemo 19. marta, i dvije neđelje nakon toga”, kazao je Šehović.

Šehović je dalje dodao smo na kraju prvog poluvremena predsjedničke kampanje, koja je mnogo više od toga.

„Na ovim izborima ne biramo samo čovjeka koji će predstavljati ovu državu u Crnoj Gori i van nje, nego odlučujemo hoćemo li, nakon dvoipogodišnjeg tumaranja, opet krenuti naprijed i ponovo postati emancipovano društvo političke, nacionalne i vjerske tolerancije, koje je kadro da odbrani dostojanstvo naše zajedničke državne kuće – multietničke Crne Gore. Ili ćemo revidirati referendumske vrijednosti i vratiti se nazad, u vrijeme propadanja, utapanja u mržnji i ćeranja svih koji ne koračaju u pravovjernom stroju”, istakao je Šehović.

Naši glavni politički konkurenti se, kako je saopštio lider SD-a, razliku samo u imenu, jer su dometi njihove zajedničke dvoipogodišnje politike poražavajući.

„I jedan, i drugi i treći su umjesto u obećanu slobodu, državu uveli u tihu okupaciju. Odgovorni su za ambijent u kojem su osuđeni ratni zločinci moralni uzori, a negatori genocida u Srebrenici ministri i poslanici. Svi skupa se jednako stravljuju od slavnog ustaničkog gesla: „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“, naveo je Šehović.

Zato, po riječima Šehovića, nije vrijeme za avanturizam, nego za odgovornost, jer je, kako je naglasio, Crna Gora po ko zna koji put na vratima istorije.

“Svi mi koji smo sebe ugradili u njene temelje, svi mi sa svim svojim manama i vrlinama, svi mi sa svojim različitostima, te političkim, nacionalnim i vjerskim opredjeljenjima, moramo sada kada je muka na Crnu Goru, pokazati da smo dostojni istorijske odgovornosti koju nijesmo tražili, ali nam je pripala. Položimo ispit zrelosti. Okupimo se kao i 2006. godine. Visoko podignimo crnogorski barjak! I još jednom svijetu pokažimo da Crna Gora zbog ovih ili onih razloga s vremena na vrijeme možda može da kleca, ali da nikad i ni pred kim neće klečati.

Šehović je na kraju zaključio da je večerašnji veličanstveni skup potvrda da je i nova generacija spremna da se legitimiše pred istorijom, na način što će, baš kao i referendumska, odbraniti a ne srušiti građanski karakter države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vanja
Gost
Vanja

Bravo ljudino. Svaka cast za nagazovanost u kampanji, i tebi i SD. Za razliku od nekih partija, da ih ne pominjem.

Bodin
Gost
Bodin

Ti se mozes okupiti jedino u porazu. I Sdp vam je okrenuo ledja. Ako bude falilo uce vam u Vladu sa Es, Urom i demokratama. A falit nece.

Send this to a friend