Politika

Sekulić: Napravljen slom Fonda za zdravstvo, program Evropa sad kreiran van Crne Gore

Predrag Sekulić, Foto: gradski.me

Vlada Zdravka Krivokapića napravila je slom Fonda za zdravstveno osiguranje, što govori u prilog činjenici da je “Evropa sad” program koji je kreiran van Crne Gore sa posljedicama koje ćemo morati da snosimo nakon smjene njegove Vlade, ocijenio je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.

On je u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV rekao da ćemo, kada Fond za zdravstvo ne bude mogao da izmiruje prispjele obaveze, ostati bez ljekova i medicionskog materijala čije nestašice su već ranije bile osjetne.

Govoreći o susretu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa njemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom i porukama koje smo mogli čuti nakon sastanka, Sekulić kaže da ne vidi nijedan razlog zašto bismo ulazak u Evropsku uniju mijenjali za savez balkanskih zemalja.

“Čudno je da premijer (Dritan) Abazović navija za Otvoreni Balkan i tu inicijativu drži živom u političkom životu Crne Gore, dok većina ostalih partija ima negativan stav o tom pitanju. Berlinski proces je komplementaran sa članstvom u EU jer u tom procesu učestvuje i Unija i države Zapadnog Balkana”, ističe Sekulić.

Najviše problema na evropskom putu, kaže, imaju Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija.

“Crna Gora je najdalje otišla u procesu evropskih integracija i ne znam zašto bismo bili zajedno sa onima koji imaju najviše problema”, poručuje Sekulić, ističući da bi bilo dobro da budemo ujedinjeni u stavu apsolutnog protivljenja Otvorenom Balkanu zato što bi on značio da na duže staze odustajemo od EU.

Podsjeća da već dvije godine stagniramo kada je riječ o putu ka Uniji.

“Moramo uraditi sve što je do nas kako bismo što prije zatvorili poglavlja 23 i 24 i nastavili da zatvaramo ostala poglavlja. Bilo bi dobro kada bi optimizam Vlade pratila i djela”, kaže Sekulić.

Koristilo bi, dodaje, da neko od savjetnika Abazovića pogleda detaljnije koji su to sporazumi koje nudi Otvoreni Balkan.

Kada je riječ o slučaju Vesne Medenice, Sekulić kaže da je to veliki izazov za crnogorsko pravosuđe iz dva razloga.

“Zbog toga što je Medenica bila na čelu crnogorskog pravosuđa posljednjih 15 godina. Sa druge strane, javnost je već donijela presudu. To su razlozi zbog kojih će pravosuđe biti u veoma teškoj situaciji. Slučaj je živ i nemamo još uvijek sve informacije”, pojasnio je Sekulić.

Puno je izazova u crnogorskom pravosuđu, kaže, ali je dobro što smo ustavnim amandmanima prije gotovo deceniju izmjestili mogući politički uticaj.

Komentarišući partijsko zapošljavanje u bolnicama, Sekulić kaže da građane interesuje da imaju bolju zdravstvenu zaštitu.

“Nažalost, plašim se da smo unazad dvije godine, od čuvene smjene DPS kadrova, dobili samo lošiju zdravstvenu zaštitu. To je ono što treba da zabrine građane”, poručuje Sekulić, ističući da imamo problem jer na čelu ustanove imamo politički podobne i nestručne ljude.

“To smo dobili nakon izbora 30. avgusta”, dodaje Sekulić.

Kada je riječ o programu “Evropa sad”, Sekulić kaže da se nije vodilo računa o socijalnim slučajevima, penzionerima i brojnim kategorijama koje su u težoj situaciji od onih koji rade u državnoj upravi.

Komentarišući optimistična predviđanja za predstojeću turističku sezonu, Sekulović kaže da su kupališta i dalje neuređena, kao i da je komunalna higijena na niskom nivou.

“Plašim se da smo zatajili na onom dijelu koji je naša obaveza. Nažalost, slična je situacija na sjeveru Crne Gore. Raduje ako su turoperatori pokazali veće interesovanje za Crnu Goru”, navodi Sekulović.

Send this to a friend