Politika

Sekulović najavio formiranje Savjeta za transparentnost: Neophodna podrška NVO sektora

Namjera mi je da kreiram posebno tijelo u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Savjet za transparentnost, u čijem fokusu će biti poštovanje ljudskih prava i sloboda, unaprjeđivanje izbornog zakonodavstva, kao i transparentnost izvršenja budžeta i sprovođenja javnih nabavki, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Sekulović je istakao da će jedan od prioriteta u radu tog resora biti osnaživanje saradnje sa civilnim sektorom, zasnovane na otvorenosti i razmjeni informacija.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova daće puni doprinos stvaranju državne uprave po mjeri građana”, rekao je Sekulović.

On je istakao da uspostavljeno partnerstvo MUP-a i civilnog sektora ostavlja prostor za dalju nadgradnju i institucionalizaciju.

Saopštio je i da su konstruktivna kritika, inicijativnost i znanje koje posjeduje civilni sektor neophodni MUP-u u dosljednom ispunjavanju nadležnosti, ali i kreiranju novih politika koje treba da stvore ravnotežu između profesionalnog rada službenika i principa zaštite građanskih sloboda i prava.

“Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su zadovoljstvo predloženom inicijativom ministra i saglasili se da se samo jačanjem međusobne komunikacije može obezbijediti efikasnost, pouzdanost u radu, ali prevashodno povjerenje građana. Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja, sugestije i predloge, a zaključeno je da će rad u javnom interesu, zasnovan na principima neselektivnosti i antidiskriminacije, biti temelj buduće saradnje MUP-a i civilnog sektora”, navodi se u saopštenju.

Send this to a friend