Politika

Sekulović: Rezultat izbora u Crnoj Gori je najveća prevara u novijoj političkoj istoriji

Aleksandar Sekulović

Vesna Šofranac

Koliko će nova vlast u Crnoj Gori opstati zavisi od faktora koji su konstruisali njenu pobjedu. Mislim da će odlučujuće biti to kako će se ponašati Amerika, a sa njom i Evropska unija. U inauguracionom govoru novi predsjednik SAD je rekao jednu istorijsku stvar: „Moramo odbaciti kulturu manipulacije i izmišljanja neistina”. Ako SAD i EU uspiju da ovo načelo sprovedu na Zapadnom Balkanu, onda je aktuelnim vlastima u Crnoj Gori i Srbiji odzvonilo, kaže u intervjuu Vikend novinama dr Aleksandar Sekulović, saradnik Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu.

Komentarišući dešavanja nakon promjene vlasti, dr Sekulović kaže da je izborni rezultat u Crnoj Gori „kolosalna prevara kakva nije zabilježena u novijoj političkoj istoriji”. Njegova je procjena da će nova većina u narednim mjesecima vući sve nervoznije poteze, između ostalog i stoga što je izgubila svoja dva zaštitnika i da je u velikom strahu šta će se u budućnosti dogoditi.

Sa distance od četiri i po mjeseca, kako ocjenjujete promjenu vlasti u Crnoj Gori na izborima 30. avgusta?

SEKULOVIĆ Mislim da je rezultat izbora od 30. avgusta jedna kolosalna prevara kakva nije zabilježena u novijoj političkoj istoriji.

I to iz dva razloga:

Prvo, ishod izbora nije posljedica unutrašnjeg odnosa snaga, već posljedica snažne intervencije i miješanja tri spoljašnja faktora koji sa ovim izborima nijesu smjeli da imaju bilo kakve veze. To su država Srbija sa svojim ogromnim finansijskim sredstvima i propagandim aparatom koji je izvršio neviđeno „pranje mozgova” putem lažnih vijesti i bolesnih manipulacija.

Drugi faktor bila je Srpska pravoslavna crkva koja je svojim prijetećim litijama, kletvama i anatemama zaplašila jedan dio građana i ubijedila ih da se od „prokletstva” mogu osloboditi samo ako glasaju za klerofašističku opciju.

Treći faktor bila je Trampova ambasada u Podgorici koja je cijelu zapadnu diplomatiju potčinila svojoj volji, da se na vlast dovedu obožavaoci Trampa.

Ima li još razloga na osnovu kojih tvrdite da se na parlamentarnim izborima desila kolosalna prevara?

SEKULOVIĆ: Ima, naravno. Još jedan razlog zbog kojeg je riječ o kolosalnoj prevari jeste ono „obećanje ludom radovanje”, tj. sporazum tri „pobjedničke” koalicije da neće mijenjati spoljnu politiku i državne simbole i da neće povući priznanje Kosova. Prije nekoliko dana, njihov ideolog, klerofašista Raković, javno je na televiziji pocijepao taj sporazum, što pokazuje da niko od njih, nijednog trenutka, nije mislio da se drži tog sporazuma i da je on služio samo za „mazanje” očiju Evropskoj uniji.

Zbog svega toga i brojnih drugih manipulacija kojima su se služili, pomijenimo samo ono sa hrvatskom manjinom, nova vlada u Crnoj Gori nije legitimna niti demokratska. To je jedna uzurpatorska vlada, kako taj pojam definiše čuveni italijanski istoričar i sociolog Guljelmo Ferero, koja se zasniva na strahu, zato što živi u strahu od naroda, a narod živi u strahu od nje.

Nedavno ste izjavili da je velikosrpski kleronacionalizam dobio važnu bitku u borbi za pretvaranje CG u „srpsku državu”, i da je to početak procesa njenog posrbljavanja. Ko su partneru u tom projektu u CG? Krivokapić, Abazović, Mandić…ili je to možda ministarka koja za Crnogorce tvrdi da su „etničkim inženjeringom” pretvoreni u „Montenegrine”? Šta nas čeka u narednim mjesecima?

SEKULOVIĆ: U narednim mjesecima svakako će se nastaviti ono što je „pobjednička” trojka započela, s tim što treba očekivati njene sve nervoznije poteze. Ona je izgubila dva svoja velika zaštitnika, Amfilohija i Trampa, i u velikom je strahu šta će se u budućnosti dogoditi. Zato joj se strašno žuri da što prije uradi ono što je naumila. Ne znam ko će u tom poslu biti glavni, od onih koje ste pomenuli, ali ću Vas podsjetiti da srpski kleronacionalizam ljude tretira kao potrošnu robu. Koliko je samo likova prodefilovalo u onoj takozvanoj Republici Srpskoj krajini.

Analizirajući situaciju u Crnoj Gori u nedavnoj kolumni napravili ste poređenje sa operacijom Anšlus u Austriji od strane nacističke Njemačke. Otkud takva parlalela?

SEKULOVIĆ: Paralelu nameću činjenice. Vi biste bili zapanjeni kada biste vidjeli kolika podudarnost postoji između onoga što je nacistička štampa pisala 30-ih godina o Austriji i Sudetima i onoga što su beogradski tabloidi govorili o Crnoj Gori, ili kad bi uporedili izjave zvaničnika.

Nekadašnji predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković napisao je nedavno da Crna Gora danas doživljava najveće posrnuće u svojoj istoriji. Slažete li se sa tom ocjenom? Kako Vama danas izgleda Crna Gora?

SEKULOVIĆ: Potpuno se slažem sa ocjenom gospodina Živkovića. Kako izgleda Crna Gora? Pa davno je rečeno da nijedan sistem ne može biti bolji od ljudi koji ga čine. Ako je suditi po tome, po kadrovima iz tri koalicije i njihovom minimumu čojstva i inteligencije, a maksimumu manipulacija i patološke mržnje, onda je Crna Gora dotakla dno.

Kojim će putem nastaviti da ide Crna Gora? Da li sadašnja većina može da opstane na duže staze? Od čega to zavisi?

SEKULOVIĆ: Da li će ova vlast opstati to zavisi od ona tri faktora koja sam pomenuo, a koja su konstruisala njenu pobjedu. A mislim da će odlučujuće biti to kako će se ponašati Amerika, a sa njom i Evropska unija. U inauguracionom govoru novi predsjednik SAD Bajden je rekao jednu istorijsku stvar: „Moramo odbaciti kulturu manipulacije i izmišljanja neistina”. Ako SAD i EU uspiju da ovo načelo sprovedu na Zapadnom Balkanu, onda je aktuelnim vlastima u Srbiji i Crnoj Gori odzvonilo. To su vlasti za koje kultura manipulacija i izmišljanja neistina predstavlja samo njihovo biće, njihovu suštinu, one bez toga jednostavno ne mogu da funkcionišu.

Vlada Crne Gore počinje da služi za podsmjeh čak i Srbiji. Podsjetiću na ocjenu Svetislava Basare da Vlada CG izgleda kao vlada iz latinoameričke sapunice, te da u odnosu na nju, “čak I Vučićeva vlada izgleda kao vlada Njenog Veličanstva Elizabete II”. Vaš komentar?

SEKULOVlĆ: Basara je uvijek duhovit, ali pored ove kritike, u Srbiji postoji i kritika sa stanovišta Demokratskog fronta koja traži da vlada po kratkom postupku, bez obaziranja na neke proceduralne, demokratske i zakonske norme, hitno pretvori Crnu Goru u dio „srpskog sveta”. To je ona politička filozofija koju je promovisao Slobodan Milošević i koja znači da će oni svoju volju sprovesti po pravu jačega i bez obzira na zakon. Čuvene su njegove riječi da će oni svoju volju sprovesti „institucionalno i vaninstitucionalno, statutarno i nestatutarno, na ulici i unutra, populistički i elitistički, argumentovano i neargumentovano”. To je politika gole sile, bahatosti i samovolje, politika koja gradi hotel na vrhu Kopaonika, montira crkvu na vrhu Rumije, puca iz topa, ne plaća poreze, smjenjuje i postavlja po svom ćefu i radi sve što joj se prohtije. Zapravo, to nije nikakva politika, to je obično varvarstvo.

Ono što je važno ovdje uočiti jeste da nosiocima tih akcija uopšte nije stalo do hotela na vrhu Kopaonika, crkve na Rumiji, pucanja iz topa, neplaćanja poreza, jer su to u suštini glupe akcije, kao što je glupo kada se umjesto iskusnih profesionalaca dovode nesposobni i nabildovani srpski kleronacionalisti koji samo znaju da urlaju, mlataraju rukama i prijete.

U čemu je onda poenta?

SEKULOVIĆ: Poenta tih akcija jeste u tome da se kaže kako za njih ne važe zakoni, kako su oni iznad zakona i svih drugih pravnih normi i kako mogu slobodno da ih krše i da se ponašaju kako im je volja.

Imate li objašnjenje zašto su EU i SAD ćutke posmatrali agresiju velikosrpskog kleronacionalizma, uz brutalnu kampanju protiv Crne Gore i njenog predsjednika, što je na kraju i dovelo do toga da danas imamo vlast stvorenu isključivo na krilima i po diktatu Srpske pravoslavne crkve?

SEKULOVIĆ: Pa to nije teško objasniti. U Americi ste imali Trampa za koga je briljantna Nensi Pelozi, žena jedinstvenog integriteta, dostojanstva i inteligencije, rekla da je „mentalno neuravnotežen” i da je opasan po nacionalne interese. Takva je bila i cijela njegova administracija, sa izuzetkom Majkla Pensa i još nekoliko ljudi, i ona je imala bliske odnose sa svim „mentalno neuravnoteženim” na Balkanu i šire. A Evropska unija, osim što je bila podijeljena na demokrate i trampiste, nije se usuđivala da sa poremećenim Trampom ulazi u sukob zbog Crne Gore, kao što to nije radila ni povodom drugih važnih svjetskih pitanja.

Podsjetiću na Vaše riječi: “Istorija jeste učiteljica života, ali je pitanje sposobnosti da se njene poruke i pouke pravilno shvate”. Kome je upućena ova poruka?

SEKULOVIĆ: Ta poruka upućena je, prije svega, nabildovanom srpskom nacionalizmu u Srbiji i Crnoj Gori da bi se sjetio kakav je kraj bio njihovih duhovnih preteča. A upućena je i Evropskoj uniji da ne ponovi grešku zapadne diplomatije iz 30-ih godina i da shvati da se sa varvarstvom mora obračunati dok je, kako kaže Basara, u fazi ekspres lonca, a ne tek nakon što poruši kipove Bude ili Mauzolej na Lovćenu.

Nabildovani nacionalizam se preliva preko granica Srbije

Kako komentarišete pojavu bilborda u Srbiji na kojima su ispisane poruke da treba vratiti “Njegoševu kapelu na Lovćenu”. Istovremeno, iste parole pojavile su se i u Crnoj Gori uz dodatno “pojašnjenje” da je pokojni mitropolit Amfilohije, odnosno “đedo”, to ostavio u amanet? Da li to , po Vama, ima veze sa izborima u Nikšiću?

SEKULOVIĆ: Srbija je toliko prepunjena nabildovanim kleronacionalizmom da se on zakonito preliva preko njenih granica, naročito kada su u pitanju neka izborna nadmetanja, kao sada u Nikšiću. Taj nabildovani nacionalizam ili fašizam, svejedno je koji ćete termin koristiti, zna samo za mržnju i rušenje, a kada se spoji sa religioznim fanatiznom i misticizmom, onda se dobija jedna eksplozivna divljačka smjesa. Vjerujem da će vrlo brzo svi u regionu i svijetu shvatiti da se radi o novom varvarstvu identičnom sa onim kada su talibani u Avganistanu rušili kipove Bude. A možda su ovi varvari u Crnoj Gori opasniji od talibana koji su samo rušili kipove, dok ovi vaši mogu mislima da pomjeraju i čitave planine.

Odlaskom Trampa, EU se osjeća kao čovjek kad izađe sa robije

Kažete da je u toku korekcija stava EU prema srpskom kleronacionalizmu, te da su uvidjeli suštinu onoga što se dogodilo u Crnoj Gori, uz opasku da EU “ne može učiniti bitne korekcije ukoliko ne napravi temeljnu analizu onoga što se dogodilo I kako su se ponašali njeni predstavnici ponijeti atmosferom primitivnog „trampizma”. Na šta ste konkretno mislili?

SEKULOVIĆ: Sa odlaskom Trampa Evropska unija se osjeća, barem onaj njen demokratski dio, kao čovjek kad izađe sa robije. On je nju potpuno duhovno paralisao. Vjerujem da će sada nastupiti novo doba, a to znači da će iz poslova sa Zapadnim Balkanom biti uklonjeni svi „trampisti”, poput onog Varheljija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MirsadCrnogorac
Gost
MirsadCrnogorac

Kolika se prevara ocekuje u Niksicu ?

Milos
Gost
Milos

DPS je mogao da vlada hiljadu godina, ali ne moze od bahatosti pojedinaca i partija koje su bile uz njega. Poslednjih godina se pretvorilo u pljacku nisu se cak trudili ni da sakriju sto rade.

Mrgud
Gost
Mrgud

Sjećate li ovi stariji ,, Narodne sloge”. Prevara i prekretnica u razvoju Crne Gore.

Marko
Gost
Marko

Pa prevara: 45% dobila SPC, a sada vlada uz pomoc URE. Sta tolika analiza, eto u jednoj recenici kazano.

J.j.j
Gost
J.j.j

Tacno. Da su izbori bili fer i da nije bilo kradje dps bi imao oko 25% glasaca

Hogar
Gost
Hogar

Izvanredan tekst.Jeste kolosalna prevara,jeste i najveće posrnuće Crne Gore.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Narod je nanbolji kantar.

Djomaa
Gost
Djomaa

I dokle ovako? Umrijećemo a nećemo viđeti boljitak,dok se normalan svijet razvija.Koliko još godina da čekam neku normalnu vlast?20 ili 40?Neću ni Dps ni Df ni ove apostole,oću brate normalnu vlast.

Zdravko
Gost
Zdravko

Gospodine Sekulovicu sve kao rekoste a ne rekoste nista.Da li je prethodna vlast bila dobra? Daleko od toga.Samo slazem se da ova vlast nije ispunila nista od obecanog.Borba protiv kriminala i korupcije, zakon o porijeklo imovine itd.Kao i prethodna i ova izgleda samo zamazuje oci pricom o crkvi i nekim nebitnim temama.Mene zanimaju vece plate, bolji standard, nova radna mjesta… Više »

Prle
Gost
Prle

A što je ispunila ova bivša za 30 godina, svoje dzepove?

nnn
Gost
nnn

Znaci kriva crkva, Srbija i Tramp? A nije kriva pohara zadnjih 30 godina od strane bivse vlasti? E ovo samo u Crnu Goru ima…

Harmljng 🇲🇪
Gost
Harmljng 🇲🇪

Kakve neinteligentne populističke priče na koje je nasjeo nezreo narod

Istina
Gost
Istina

Gospodine Sekuloviću, u čemu je problem? Kakva li je grdna nevolja te ovako otrovno pištite? Samo opušteno, kažu mladi! Biće Crne Gore i poslije vas! Bez brige! Vlast će potrajati, javili jutros sa Zapada!

Roro
Gost
Roro

Toliko godina je napunio,a piše gluposti.Upoređuje Vučića i Krivokapića.Niđe veze.

gratjs
Gost
gratjs

Svaka čast gospodine Sekuloviću, bez dlake na jeziku i stanje kakvo jeste

Njegos235gg
Gost
Njegos235gg

Jeste, volja naroda je prevara 😂

murko
Gost
murko

Sve je dobro, samo je zaboravio Putina i njegov maliciozni uticaj na politicke procese u svijetu. Ruski fasizam jeste slabiji od srpskog, ali nije zanemariv.

Animus
Gost
Animus

UDBA bi rijesila ovaj cirkus u bivsim republikama za 6 mjeseci. Kriminalce i strane agente treba likvidirati, a ne traziti dokaze godinama. Po modelu Kine se obracunavati sa korupcijom u drzavnin institucijama – smrtna kazna za radnje na stetu drzave i naroda.

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Beograd zove cdm
Beograde javi se ovdje dps
😎

Gavrile
Gost
Gavrile

Miroljubiv lik skroz!

Send this to a friend