Politika

Server: Zadržati dobre odnose sa regionom, Briselom i Vašingtonom

Veoma je važno da Crna Gora, poslije izbora, zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Vašingtonom, rekao je profesor na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server.

On je za Glas Amerike rekao da primjećuje da je izborni proces sproveden u Crnoj Gori ukazao da je demokratija ozbiljna stvar.

“Pojedini, naročito u zapadnoj Evropi, sugerisali su da nijesmo ozbiljni u pogledu demokratije na Balkanu i da ćemo bez obzira na sve držati ljude na vlasti koji su prozapadno orjentisani”, rekao je Server.

To, kako je naveo, nije slučaj.

“Šta se događa kad izgubite izbore? Opozicija pokuša da formira većinu u parlamentu i ako u tome uspije dobija priliku da upravlja zemljom. I u to nema sumnje”, istakao je Server.

On je poručio da je važno što se pokazalo da je demokratija u Crnoj Gori više konsolidovana nego što su možda mnogi rekli.

Upitan da li očekuje promjene spoljno-političkog kursa u Crnoj Gori, Server je kazao da treba biti strpljiv u pogledu aktuelne situacije, navodeći da se nada da se opozicija neće okrenuti od NATO-a, Evropske unije i crnogorske nezavisnosti i suverenosti.

“To je veliki rizik, čini mi se, da će oni ovu veoma tijesnu izbornu pobjedu vidjeti kao indikator da mogu da preokrenu kurs i iznenada okrenu Crnu Goru ka Moskvi i Beogradu, čak i prijeteći njenoj nezavisnosti. To bi bila velika greška i izazvala bi mnogo poteškoća”, kazao Server.

On smatra da je veoma važno da Crna Gora zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Vašingtonom.

Server je naglasio da sam proces formiranja vlade nije lak i može dugo da traje.

“Stranke moraju da pregovaraju i imaju različite programe i ideje o tome ko bi trebalo da predvodi, a ko da sledi. Zbog toga bi trebalo biti strpljiv u pogledu aktuelne situacije”, istakao je Server.

Na pitanje da li bi ishod izbora i eventualno formiranje vlade opozicionih stranaka moglo da na bilo koji način utiče na odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Server je odgovorio da ne očekuje da će se to dogoditi.

“Znate, to je njihov izbor, ako pobijede na izbori oni odlučuju o tim pitanjima. Međutim, mislim da bi bila velika greška da se podriju odnosi sa SAD i NATO”, naveo je Server.

On je rekao da NATO sada ima obavezu prema Crnoj Gori i Crna Gora prema NATO-u, i to je, kako je rekao, nešto što ne bi trebalo da se promijeni sa promjenom vlade.

“A ako se to dogodi, onda bi to moglo izazove stvarne probleme za SAD, ali i za Crnu Goru”, smtra Server.

On je rekao da NATO ne može da ima članicu koja nije lojalna i nije posvećena alijansi.

“I sasvim je jasno da Rusi pokušavaju iskoriste balkanske zemlje da oslabe NATO. To bi bilo zaista za žaljenje ako bi Crna Gora postala agent Moskve”, kazao je Server.

Na pitanje, kako će se u zvaničnim krugovima u Vašingtonu gledati na ishod izbora u Crnoj Gori, Server je odgovorio da misli da će pozdraviti to što je izborni proces bio u manjoj ili većoj meri slobodan i pošten.

“Ali, iza zatvorenih vrata, vjerujem da će biti nekih zabrinutosti o smjeru u kojem bi mogla da krene nova vlada”, dodao je Server.

On kazao da ne želi da prejudicira jer proces formiranja vlade nije završen i da ne treba podrazumijevati da će opozicija koja ima 41 mjesto u parlamentu moći da formira vladu na osnovu toga.

“Postoje različite kombinacije i stvari su komplikovane. Mislim da ne treba da prejudiciramo kako će izgledati crnogorska vlada”, zaključio je Server.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nagib
Gost
Nagib

Opozicija vrlo dobro saradjuje sa ambasadama zapadnih zemalja,tako da nema shekiracije oko toga….

Izazvana
Gost
Izazvana

Ko tebe šta pita

vjecna da je
Gost
vjecna da je

kako je to moguce kad je vecina njih zaljubljeno u rusiju i majku bi dali a ne ospijali nesto….sa ovima u nato i eu nemoguca misija

Send this to a friend