Politika

Simović u Makedoniji: Evropi treba stabilan i integrisan Balkan

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović poručio je na sastanku Ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope u Makedoniji da je stabilnost Balkana temeljni uslov za ukupan napredak svih balkanskih zemalja.

Simović je kazao da je Balkanu potrebna stabilnost, i unutrašnja i regionalna i šira.

“Ovo ne ističem slučajno, jer vjekovima unazad, nestabilnost je pratila generacije na našim prostorima. Nestabilnost je ostavljala snažne posljedice na ekonomije Balkanskih zemalja. Ta nestabilnost Balkana se prenosila i na Evropu.
Zbog toga, stabilan i integrisan Balkan treba Evropi, a stabilna i ujedinjena Evropa treba Balkanu”, kazao je Simović.

On je kazao i da je Balkan dijelio sudbinu Evrope u svim istorijskim razdobljima i da se ne može izolovati i da ga je nemoguće isključiti iz evropskih tokova na način da ostatak kontinenta ne utiče na Balkan i obrnuto.

Stoga, kako je između ostalog kazao, mudrije je da Evropa bude proaktivna na Balkanu nego da se, kao što je to bio slučaj u bliskoj prošlosti, bavi posljedicama neintegrisanog i izolovanog Balkana.

Prema riječima Simovića, Balkan treba posmatrati ne kao problem ili kočnicu, već kao šansu i kao novu energiju, posebno ako se govori o povezivanju, slobodi kretanja i roba i kapitala i ljudi, energetici, poljoprivredi, ljudskim resursima, novim transportnim rutama i logističkim centrima.

“Balkan ne smije biti u sjenci, već pod jasnim svijetlom i snažnom i kontinuiranom podrškom Evrope, da bi se razvijao, ekonomski rastao i doprinosio napretku ujedinjene Evrope i čuvanju i jačanju zajedničkih evropskih vrijednosti”, poručio je Simović.

On je kazao da zemlje Balkana zajedno treba i moraju da rade još puno da bi dokazale da mogu da budu nova pogonska energija Evrope.

“Moramo svi zajedno biti odlučni na putu naših evropskih i evroatlantskih integracija i ispunjavanju preuzetih obaveza. Povratka nema, uspjeti moramo. Uradili smo puno i ulažemo puno napora, ali moramo biti još hrabriji i odlučniji, jer su pred nama ključne etape. Prije svega, zemlje Balkana moraju međusobnim odnosom pokazati da su spremne biti dio elitnog kluba. Ne možemo biti Evropljani, a ne ponašati se evropski prema najbližim susjedima. Moramo prihvatiti izazove i ne odlagati
suočavanje sa istim, jer nemamo pravo trošiti vrijeme naših građana”, poručio je potpredsjednik Vlade obraćajući se kolegama iz regiona.

Simović je iskoristio priliku da čestita Makedoniji na, kako je kazao, odlukama koje je donijela i izazovima koje je odlučno prevazišla u korist svih njenih građana.

“Crna Gora razumije i podržava Makedoniju. U Crnoj Gori ćete uvijek imati iskrenog partnera na zajedničkom evropskom putu. Vrlo dobro prepoznajemo izazove koji su pred Makedonijom, jer smo se sa istim ili vrlo sličnim suočili. Ali trudom, zalaganjem i sa znanjem da smo na pravom putu, uz podršku evropskihpartnera, ostvarili smo i ostvarujemo rezultate, dostižemo nove standarde i podižemo ljestvicu ciljeva i na ekonomskom i na demokratskom planu”, kazao je Simović.

Govoreći konkretno o poljoprivredi kao kompleksnom i sektoru osjetljivom na nestabilnosti, Simović je kazao da je za efikasnost na zajedničkom putu podizanja konkuretnosti u ovoj oblasti potrebno sarađivati, usaglašavati poljoprivredne politike sa zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom i jačati kapacitete za povlačenje izdašnih evropskih pretpristupnih fondova.

On je pozvao na istinsku posvećenost realizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

“Pošteđeti se brojnih sofisticiranih protekcionističkih mjera i uvođenja zvaničnih ili manje zvaničnih carinskih barijera. Moramo davati zajedničke odgovore na globalne izazove, pojave i širenje raznih bolesti i štetočina, koje ne poznaju granice i na takve izazove davati zajedničke regionalne i globalne odgovore”, poručio je Simović.

Sastanak u Makedoniji organizovala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, čiji je član i
crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Domaćin skupa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije.

Na marginama ministarskog sastanka, biće potpisan Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Send this to a friend