Politika

Sjećanje na jednog od najvećih državnika epohe socijalizma

foto: Dnevne novine

U Domu kulture u Danilovgradu sinoć je upriličeno veče sjećanja na velikog crnogorskog i jugoslovenskog političara i državnika Veselina V. Đuranovića (1925-1997) , na inicijativu predsjednice danilovgradske opštine Zorice Kovačević.

O Đuranoviću su, pred članovima njegove porodice, pred predsjednikom države Milom Đukanovićem, bivšim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, ministrima u Vladi Crne Gore, predstavnicima sudske vlasti, brojnim prijateljima i poštovaocima onoga što je bio i radio Veselin Đuranović, govorili Latinka Perović, političar i istoričar iz Srbije, Raif Dizdarević, diplomata i političar iz BiH, Radivoje Brajović, političar iz Crne Gore i Zorica Kovačević.

Kovačević je, pozdravljajući prisutne, kazala da su gosti koji su pozvani bili aktivni sudionici jednog vremena i istorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Veselinovi saborci i svjedoci njegovog časnog života i rada.

O životu Đuranovića koji je Danilovgrađanin i koji je političku karijeru započeo u tom gradu govorio je Radivoje Brajović, koji je prisutne podsjetio na to iz kakve porodice potiče Veselin Đuranović, kao i na put njegova dva brata Stojana i Vladana. Podsjetio je, takođe, da je Đuranović obavljao najviše državne i političke funkcije, da je bio predsjednik CKSKJ, predsjednik Predsjedništva SFRJ, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća…

foto: Dnevne novine

“Dostojno je predstavljao svoju zemlju SFRJ suprotstavljajući se unitarizmu i nacionalizmu. On je jedan od najvećih državnika epohe socijalizma… Ovo veče je znak da zvanična Crna Gora baštini i čuva sjećanja na velike neimare kakvi su bili braća Đuranović. Na njih trajno mogu da budu ponosni i Danilovgrađani i građani Crne Gore”, kazao je Brajović, zahvaljujući Zorici Kovačević što je organizovala veče sjećanja na Veselina.

Na pozivu je zahvalila i srpska istoričarka Latinka Perović, poručujući da je Crna Gora našla načina da se oslobodi hipoteke prošlosti i da na istoriju gleda cjelovito.

“Radim da takva psihologija prevlada i u Srbiji… Ovakve večeri ne vidim kao komemorativne, nego kao večeri sa sokovima života za generacije koje dolaze”, kazala je Perović.

Dizdarević je pričao o dugom periodu zajedničkog rada sa Veselinom Đuranovićem tokom teških vremena u kojima se lomila budućnost Jugoslavije.

“O Veselinu žive sjećanja kao istaknutom političaru i državniku i to se ne može izbrisati iz istorije. To pokazuje i ovaj skup. Veselina je krasilo istinsko čojstvo i po tome ga pamte svi koji su imali privilegiju da sa njim rade i sarađuju”, poručio je Dizdarević.

Prisutni u sali Doma kulture koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta imali su prilike da se podsjete poruka Veselina Đuranovića u dokumentarnom filmu u kojem su dati izvodi iz njegovih javih obraćanja narodu, partijskim drugovima i saborcima, članovima Vlade SFRJ (SIV), Predsjedništva, CKSKJ…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

A sto mi brisete komentare sve koji su ziva istina . A to je da mu je sin nikakav cim sjedi u isti red sa ljudima.koji su mu oca svrgnuli sa vlasti nazivajuci ga lopovom a nista nije ukrao i nazivajuci ga jagnjecom brigadom ako su se nedje dva put jagnjetine najeli . A ovi danas sve pojedose i ponijese… Više »

cinik
Gost
cinik

Sjećam se da je vijest o smrti Veselina Djuranovića, Pobjeda objavila na dnu 6 ili 7 strane, vrlo kratko. Mislim da je onda živio u stsnu od 50-ak kvadrata sa svom porodicom.

Isailo
Gost
Isailo

Je li bio clan saveza komunista? Ako jeste bice da je bio neka ljudina kao i ostala crvena bratija.

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Ta crvena bratija kako je nazivas,je nesto najbolje sto se moglo desit ovim prostorima,bar nisu bili saradnici okupatora,kao ove struje koje su se okupljale oko kraljeva

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

Jebali vas partizani i cetnici bagro glupa koja o nicemu ne zna da prica osim o njima … glipsoni jedni

Lamberto
Gost
Lamberto

Oni koji su ga u grob poslali sjede mu u prvom redu, zajedno sa sinom i bratom. O tempora, o mores!

Juce
Gost
Juce

Bas fino od ove vlasti sto se śetila.Śecam se jednom devedestih je to bilo, bila je i ista vlast, kad smo u prodavnicu mitros u podgorici stajali u red da kupimo kilo, dva takozvanih srpskih kobasica u rifuzu. Bio je ispred u redu. Kad je donasao na red trazio je da kupi dva kila. Nije moglo. Onaj trgovac koji je… Više »

Toni
Gost
Toni

Odlična i vrlo poučna priča.

Ljubo
Gost
Ljubo

BIO JE COVJEK

peki
Gost
peki

sta je zivot…skinuli ga sa vlasti sa pricom da su pojeli jagnje ,a da bi se dodvorili Milosevicu,a sad mu odaju isti oni pocast a koji su za to vrijeme pojeli sve fabrike,preduzeca,hotele i CG doveli do prosjackog stapa a oni milijarderi..

Toni
Gost
Toni

A sin mu u prvom redu sa ovima što su ga potjerali. Klasa!

joko
Gost
joko

,,Svak se rodi da po jednom umre,čast i bruka žive do vijeka!,,!!

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Konacno da ovakvim ljudima posvete paznju i daju na znacaju koje neosporno zasluzuju.Veselin zaluzuje i mnogo vise

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

isti ovi sto mu odaju pocast u prve redove su ga pocerali s vlasti sa povicima da je jagnjeca brigada i da su lopovi …pa sad zamislite tu dozu licemjerstva

Mrgud
Gost
Mrgud

Pojeli jagnje,a ovi licj…ri pojeli državu, ponizili i gurnuli u ropstvo Crnu Goru. Kakav obraz treba imati i sjesti u prvi red da odaju počast čovjeku.

...
Gost
...

Počinje savjest da radi.

Mrgud
Gost
Mrgud

Oni savjest nemaju,njima treba biračko tijelo onih koji se sjećaju i poštuju političare koje su skinuli oni koji pomogoše rasturanju SFRJ mržnji i bratoubilačkom ratu.

gost
Gost
gost

Sve ćete se više sjećati tih ljudskih gromada.

Velimir
Gost
Velimir

SVE RECENO JE TACNO I ISTINITO,
SLAVA NEKA JE VELIKOM COVJEKU!

Musa
Gost
Musa

Danas nema takvih..

Send this to a friend