Politika

Sjutra sesija Igmanske inicijative na temu Dejtonska četvorka na raskršću

Branislav Radulović

Igmanska inicijativa održaće 29-tu sesiju 10. decembra 2021. godine u Sarajevu, na temu „DEJTONSKA ČETVORKA NA RASKRŠĆU“, u okviru koje će biti posebno predstavljen Indeks regionalne saradnje za 2021. godinu.

Indeks regionalne saradnje treba da posluži objektiviziranju zvaničnih izvještaja o napretku država Dejtonskog četvorougla, koji se odnosi na regionalnu saradnju, koje sačinjavaju izvjestioci iz četiri države regiona, a razmatra ih Evropski parlament.

Izvještaj su sačinili izvjestioci Igmanske inicijative prof. dr Nerzuk Ćurak (BiH), prof. dr Branislav Radulović (Crna Gora), prof. dr Senada Šelo Šabić, (Hrvatska) i Milan Antonijević (Srbija).

U raspravi o ekspertskom izvještaju će učestvovati i Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE u BiH, Aleksandra Tomanić, izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan, eksperti iz ove oblasti, kao i predsjednici savjeta i kopredsjednici Igmanske inicijative Aleksandar Popov (Srbija), prof. dr Zoran Pusić (Hrvatska), Branko Lukovac (Crna Gora) i Vehid Šehić (BiH).

Učesnicima sesije će se video porukom obratiti i Tanja Fajon, predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj Uniji.

Ocjene i zaključci dati u izvještaju izvedeni su iz podataka koji su dobijeni od zvaničnih insitucija u četiri zemlje regiona o ostvarenoj saradnji u oblastima politike, društva (univerziteti i akademije) i privrede.

Naredno predstavljanje Indeksa regionalne saradnje biće održano u Podgorici u organizaciji Inicijative za regionalnu saradnju Crne Gore.

Send this to a friend