Politika Bojkot Skupštine građane koštao oko šest miliona eura

Škrelja: Poslanici da zasluže plate

Škrelja

Jedanaest poslanika iz Demokratske Crne Gore, URE i Socijalističke narodne partije ni u prvih sedam mjeseci ove godine nijesu djelovali u okviru institucija. Ipak, iako bojkotuju rad Skupštine, od 2016. redovno primaju plate, od kojih je najmanja neto 1.391 euro. Ukupno, rad opozicionih partija kao političkih subjekata sa bruto zaradama navodnih narodnih predstavnika koji neredovno ili uopšte ne dolaze na radno mjesto, građane od izbora 2016. košta oko šest miliona eura.

Kako za Novu M kaže predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja, ti poslanici moraće na sljedećim izborima da objasne građanima koji su ih izabrali šta su uradili za ovo vrijeme.

“Šest miliona je pošlo i oni treba sada na izborima 2020. da objasne svojim glasačima što su se opredijelili za takva rješenja”, naglasio je Škrelja.

Ističe da to nije pravedno, kako prema građanima, tako i prema kolegama poslanicima, koji svoje vrijeme provode u Parlamentu.

“Obaveza je svakoga ko prima lični dohodak da to opravdava, ako ničim drugim, pojavljivanjem na svom radnom mjestu”, objašnjava Škrelja.

Podsjetimo, Skupština je usvojila izmjene Skupštinskog Poslovnika kojim je predviđeno da će se poslanik koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostima parlamenta, na redovnom zasijedanju, duže od 30 dana kazniti novčano 50 odsto od njegove plate.

„Mi smo to usvojili na zadnjoj sjednici parlamenta, izmjene i dopune poslovnika i sigurno ćemo postupati po onome što je parlament odlučio“, dodaje Škrelja.

Podsjećamo na brojne pozive sa domaćih i međunarodnih adresa da se dijalog vrati pod krov institucija, pojedini opozicionari su se konstantno oglušivali. Da je neophodno dijalog vratiti pod krov institucija konstatovano je i u posljednjem Izvještaju o napretku. A i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, kako prenose mediji, naglasio je da ne razumije poteze Bečića i Abazovića.

„Želim da pozdravim činjenicu da se dio opozicije vratio u Parlament i pozvao bih ostatak opozicije da se vrati jer politička debata na prvom mjestu bi trebalo da se vodi u Parlamentu“, poručio je Johanes Han.

“Inkluzivni politički dijalog je od presudnog značaja za demokratiju u zemlji koja je na putu ka EU. Sve strane moraju odraditi svoj posao. To se odnosi na Vladu i opoziciju na prisutne i oni koji to nijesu“, istakla je Federika Mogerini.

Bojkotašima je samo na osnovu neto zarada za prvih sedam mjeseci ove godine isplaćeno gotovo 112 hiljada eura. Međutim mnogo veću sumu novca opozicija dobija po osnovu finansiranja redovnog rada političkih subjekata u Skupštini. Tako su Demokrate Alekse Bečića u 2018. dobile 450.117,59 eura, Građanski pokret URA, za 12 mjeseci prošle godine više od 120 hiljada, SNP više od 450 hiljada eura u 2018.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 MAJ
Gost
21 MAJ

Nigđe u svijetu nema ovo sto je kod nas…bojkot uz platu od 1800 e….glasajte penuioneri a vasa primanja godišmja koliko jedna njihova poklonjena plata.

i bačit ključ
Gost
i bačit ključ

Ovaj nikako da ukopča da Skupština nije prodavnica, Brajović nije poslovođa, Obrad-Mišo nije šef sektora, a da poslanici ne rade po učinku!

Vojo
Gost
Vojo

Ljubboo sto bi ja volio da i ti ne dolazis na posa a primaj platu srecna ti bila samo da te ne gledam

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ovdje se uporno vrsi zamjena teza,po ustavu poslanik ne mora ucestovati u radu skupstine ali platu mora da primi i tacka. Gospodo promijenite ustav a ne pricajte dnevnopoliticke price po novinama ili ste mozda neobavjesteni…

1389
Gost
1389

Promijenili su poslovnik kao sto je u vecini zemalja.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Jes, ka ti što si je zaslužio

Marta ofinger
Gost
Marta ofinger

Da vidite kako je nama da moramo dizati ruke kako nam se reče.

BVB
Gost
BVB

Staviti ovoga lika iz Keljmendijevog džakuzija u rubriku Evropa je totalno ludilo. Svakome poštenom, slobodnom čovjeku bi trebalo da izazove mučninu.

Dzordz
Gost
Dzordz

Kako vas nije sramota od naroda.

Send this to a friend