Politika

Skupština i DRI potpisale Protokol o saradnji

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović potpisali su danas Protokol o saradnji kojim su definisane mjere za unaprjeđenje međusobne saradnje u cilju ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole i promovisanja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija.

Brajović je istakao da je pažnja javnosti, sasvim logično, posebno usmjerena na raspolaganje državnim budžetom, a da tako i treba da bude.

“Zadatak države je da pokaže građanima da se javnim finansijama upravlja javno i odgovorno.  DRI će shodno Protokolu pružiti stručnu podršku poslanicima u vršenju njihove zakonodavne i nadzorne uloge, a Skupština će u okviru svojih nadležnosti podržati i doprinijeti da DRI svoju misiju nastavi da obavlja na nezavisan i stručan način. Ovim dokumentom činimo korak naprijed da obje državne insitucije budu bolje, efikasnije, i otvorenije”,  objasnio je značaj Protokola predsjednik Skupštine.

On se osvrnuo i na saradnju vezano za višegodišnji nemar u trošenju skupštinskih sredstava, što je konstatovano i u nalazu DRI za 2016. godinu, a Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj.

Interna revizija je takođe utvrdila i proslijedila izvještaj DRI da je bilo finansijskih malverzacija i u 2014 i 2015. godini.

Brajović je rekao da nadležni organi rade svoj posao, a Skupština je primijenila preporuke DRI, čime je značajno unaprjeđeno funkcionisanje finansija i cijele skupštinske službe.

Predsjednik Senata DRI rekao je da će Protokolom Državna revizorska institucija sa posebnom pažnjom uzimati u obzir sugestije Skupštine prilikom donošenja Godišnjeg plana revizija, dostavljati pojedinačne revizije gdje je izrečeno uslovno i negativno mišljenje, obezbjeđivati Skupštini sve informacije koje su relevantne za kvalitetnu raspravu u vezi korišćenja javnih sredstava.

Takođe, DRI će pojačati svoje učešće u radu radnih tijela Skupštine, a posebno kod održavanja kontrolnih ili konsultativnih saslušanja.

Dabović je istakao da je povjerenje u rad DRI, Skupština Crne Gore prije svega pokazala svojim odnosom prema preporukama vezano za Završni račun budžeta Crne Gore, jednoglasnom podrškom izvještajima koje DRI dostavlja na godišnjem nivou i koji su predstavljali okosnicu rasprave u Skupštini u vezi sa Završnim računom budžeta Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Turista
Gost
Turista

Kakav nonsens. Zamislite dvije državne institucije Crne Gore potpisuju protokol o saradnji.

xyz
Gost
xyz

Slijedi protokol o prijateljstvu.

Send this to a friend