Politika

Skupština Koprivici: Bilo je kvoruma kada je Konjević napustio sjednicu

Foto: CdM

U trenutku kada je sjednicu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva napustio poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kvorum je postojao, saopšteno je CdM-u iz Skupštne Crne Gore.

Podsjećamo da je poslanik Demokrata Momo Koprivica nakon što je Konjević izašao sa sjednice saopštio da više nema kvoruma, te da se sjednica treba prekinuti. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović je Koprivici odgovorio da to nije tačno i da kvoruma ima.

Iz Skupštine Crne Gore za CdM objašnjavaju da je po Poslovniku nakon što je Konjević napustio sjednicu kvorum postojao.

<<<Demokrate hoće, pa neće: Prekinuli bojkot pa napustili sjednicu Odbora<<<

“Naime, nakon napuštanja sjednice od strane poslanika Konjevića, sjednici je prisustvovalo deset poslanika, članova Odbora. U članu 14 Odluke o obrazovanju ovog Odbora propisano je sljedeće “na pitanja koja nijesu uređena ovom odlukom primjenjivaće se Poslovnik Skupštine Crne Gore”. Takođe, podsjećamo da je ovaj Odbor obrazovan u skladu sa članom 33 stav 5 Poslovnika Skupštine, odnosno da je obrazovan posebnom odlukom Skupštine kao privremeni odbor. U članu 9 Odluke o obrazovanju ovog odbora propisano je sljedeće: “U postupku utvrđivanja predloga za izmjenu i dopunu zakona i drugih akata, kao i svih drugih rješenja u vezi sa ciljem i zadacima Odbora, Odbor odlučuje konsenzusom””, pojašnjeno je iz Skupštine.

Izuzetno, ističu, u slučaju da se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići, a postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje tročetvrtinske većine u Odboru (11 od 14 članova) takav predlog može biti utvrđen bez obzira na nepostojanje konsenzusa.

“Imajući u vidu da je članom 65 stav 1 Poslovnika Skupštine Crne Gore propisano da “Odbor radi ako sjednici prisustvuje većina članova odbora, a odlučuje većinom glasova prisutnih članova” i činjenice da je od 14 članova koliko Odbor broji u trenutku nakon napuštanja sjednice od strane poslanika Konjevića bilo prisutno deset članova, jasno da je Odbor imao kvorum za dalji rad”, zaključuju u izjavi za CdM iz Skupštine Crne Gore.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Sto cini vlast i tako zvana opozicija narod umire oni se kao svadjaju a prijatelji i poslovni partneri van skupstine da ima naroda da ih sve pocera no je narod lud

Send this to a friend