Politika

Skupština Kosova danas o demarkaciji, četvrti pokušaj

Demarkacija

Skupština Kosova će danas, u četvrtom nastavku svoje vanredne sjednice, razmatrati predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom, za koji se još ne zna da li su obezbijeđeni glasovi 80 poslanika, neophodni za njegovo usvajanje.

Vladajuće partije smatraju da su obezbijedile 80 glasova prelaskom poslanice Samoopredjeljenja Donike Kadaj Bujupi u Alijansu za budućnost Kosova i zbog izjave poslanika Srpske liste iz redova Goranaca Adema Hodže da će, ako usvajanje zakona zavisi od njegovog glasa, on glasati za usvajanje.

Predsjednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj sastali su se juče, ali nakon toga nije bilo zvaničnog saopštenja iz njihovih kabineta.

Za demarkaciju će sigurno glasati Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, Demokratska partija Kosova sa 23 poslanika, Alijansa za budućnost Kosova sa 11, Socijaldemokratska incijativa sa šest poslanika, Alijansa novo Kosovo sa dva poslanika, poslanici manjinskih zajednica, sem Srpske liste sa 10 poslanika, nezavisni poslanici sa šest poslanika – ukupno 79 glasova.

Iz Samoopredjeljenja očekuju da Donika Kadaj Bujupi, uprkos prelasku u ABK, neće glasati za demarkaciju, pošto je zbog korišćenja suzavca u Skupštini ona osuđena u Osnovnom sudu u Prištini.

Pored poslanika Samoopredjeljenja, sa 19 preostala poslanika glas za nije siguran ni od poslanika Nove nezavisne poslaničke grupe koja je nastala napuštanjem 12 poslanika Samoopredjeljenja, a neće biti ni glasova 10 poslanika Srpske liste.

Prištinski mediji su u ponedjeljak najavili mogućnost da poslanik DPK Nait Hasani predloži da se glasa tajno, što je bi omogućilo da i oni koji javno ne bi smjeli da glasaju za demarkaciju, to ipak učine, odnosno da oni koji bi u slučaju elektronskog glasanja glasali za usvajanje zakona, u tajnom glasanju glasali bi protiv.

Sve do trenutka glasanja neće biti jasno kako će ono proći, i da li će do njega uopšte doći, jer ako procijene da nemaju dovoljan broj glasova vladajuća koalicije će glasanje odložiti za neku drugu sjednicu.

Demarkacija granične linije sa Crnom Gorom je posljednji preostali uslov za viznu liberalizaciju EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ovako razgranicenje ne postoji Nigdje u Svijetu…Ovakvin pristupom se vidi kako je Vkast na Kosovu(nemocna i slaba…Da nije Amerike oni ne bi mogli nista uspjeti…

zizi
Gost
zizi

Nekome ce garsonjera dobro panut

neko
Gost
neko

Moze li mi neko objasniti o cemu se odje radi? Pominje se usput u medijima, a niko tacno ne kaze u cemu je problem…

Trt
Gost
Trt

Nista, ponistavaju granicu CG koju je imala u okviru SFRJ i daju Kosovu nekoliko hiljada Km2.

Send this to a friend