Politika

Skupština radila manjim intenzitetom, Raško Konjević najaktivniji poslanik

U proteklih pola godine Skupština je radila manjim intenzitetom, a poslanici dijela opozicije, njih 11, i dalje bojkotuju rad Parlamenta. Najaktivniji poslanik u posmatranom periodu bio je Raško Konjević (SDP). Ovo su neki od zaključaka koji proizilaze iz Trećeg polugodišnjeg izvještaja o radu Parlamenta koji MANS realizuje u sklopu projekta “Unapređenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori” koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF).

Izvještajem je obuhvaćen period od 1. novembra 2018. do 30. aprila 2019. godine tokom koga je praćena aktivnost poslanika, poslaničkih klubova kao i kontrolna funkcija Skupštine.

Od 1. novembra prethodne do 30. aprila ove godine, održano je 11 sjednica na kojima se raspravljalo o 99 zakona i drugih akata.

“U polugodišnjem periodu poslanici su na plenumu zasijedali nepunih 20 radnih dana ili ukupno 166 sati, pri čemu su najduže radili u novembru – osam radnih dana, a najmanje u februaru – samo sedam sati. Samo 23 poslanika je aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 30 odsto poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama”, ističe Mirjana Batizić, saradnik Parlamentarnog programa.

Kako su dodali, od prvih pet najaktivnijih poslanika dva dolaze iz poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) i to Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

Iz Posebnog kluba poslanika među najaktivnijim poslanicima našao se Aleksandar Damjanović, a iz kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije (SD i LP) Andrija Popović.

Na petom mjestu po aktivnosti je poslanik iz poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative (BS, Koalicija „Albanci odlučno“ i HGI) Genci Nimanbegu.

Najaktivniji poslanik u posmatranom periodu bio je Raško Konjević (SDP), čiji indeks aktivnosti je 4,70, dok su poslanici Nedžad Drešević i Džavid Šabović imali indeks aktivnosti 0,00 što znači da nisu imali nikakvu aktivnost na plenumu.

Među poslaničkim klubovima najaktivniji je poslanički klub SD i LP, zatim slijede poslanički klub SDP-a i Posebni poslanički klub koji dijele drugo mjesto po aktivnosti, na trećem mjestu je poslanički klub DPS-a, a na četvrtom poslanički klub partija manjinskih naroda.

Slijedi poslanički klub DF-a, dok je na poslednjem mjestu klub SNP-DEMOS.

“U proteklih pola godine skupštinski odbori su organizovali šest kontrolnih i 16 konsultativnih saslušanja. Na njima je saslušano 86 osoba”, navodi Mirjana Batizić.

Kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, tokom ovog izvještajnog perioda usvojeno je 28 zaključaka koji su obavezujući za izvršnu vlast i druge institucije.

“Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, 46 odsto zaključaka su donekle mjerljivi, dok su samo u četiri odsto definisane konkretne obaveze institucija. Skupština nema  sistem praćenja realizacije zaključaka, što značajno smanjuje njene kapacitete obavljanja Ustavne dužnosti kada je kontrolisanje rad izvršne vlasti u pitanju”, zaključila je Batizić.

S.Đ.

Send this to a friend