Politika

Brajović: Ne pristajemo na nerazumne ucjene

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je danas tokom susreta sa šefovima rezidentnih dipolomatskih misija u Podgorici da vlast ne može da pristane na nerazumne ucjene opozicije koje suštinski imaju za cilj da prikriju nespremnost za dijalog.

On je ambasadorima predstavio dosadašnje i najavio buduće aktivnosti vezano za podizanje efikasnosti skupštinske službe koja treba da odgovori izazovima savremenog načina funkcionisanja parlamenta u 21.vijeku.

Govoreći o selektivnom neučestvovanju opozicije u radu Skupštine, Brajović je naveo brojne pokazatelje kojima vladajuća većina pokazuje odgovornost u želji za punim sastavom parlamenta i dobru volju prema opozicionim poslanicima.

“Mi smo spremni da u najboljem interesu građana otvoreno razgovaramo o svim pitanjima, ali ne možemo da pristanemo na nerazumne ucjene koje suštinski imaju za cilj da prikriju nespremnost za dijalog. Uz to, od konstituisanja 26. saziva, uočljivo je potpuno nejedinstvo opozicije u političkim stavovima. Zahtjev za ponavljanjem izbora, čime bismo dezavuisali pravni sistem Crne Gore i delegitimisali institucije sistema, odlučno odbacujem. Naša je obaveza da opravdamo povjerenje građana, konstantno unaprjeđujući rad državnih institucija. Izazova će uvijek biti, ali sam siguran da je Crna Gora, a i njen parlament kao ogledalo društva, spremna da se prema njima odnosi uz puno uvažavanje i zastupljenost svih svojih različitosti”, kazao je Brajović.

Vinćenco Del Monako, ambasador Republike Italije, koji je istakao da je Crna Gora zemlja koja zavređuje poštovanje, zemlja koja ima podršku međunarodne zajednice i zemlja u kojoj se vrijedi zadržati.

“Završni izvještaj posmatračke misije je između ostalog preporučio niz mjera i promjenu normative, kako bi još više unaprijedili standarde koji su još u oktobru 2016. bili na više nego odgovarajućem nivou. To su bili izbori koji zbog velike izlaznosti glasača takođe potvrđuju potpuno i logično povjerenje u crnogorsku demokratiju, koja baš ove godine slavi desetogodišnjicu Ustava”, istakao je Del Monako.

Ne može, kaže, prećutati da je tekući bojkot parlamentarnog rada, potpuni ili selektivni – u zavisnosti od partija, razlog čestog preispitivanja i promišljanja u okviru diplomatskog kora.

“Uzdržavanje od učešća u parlamentarnom radu – i pored vaših brojnih i iskrenih apela – i pored toga što nije spriječio funkcionisanje Skupštine, ipak je suzio prirodnu dijalektiku među političkim snagama”, naglasio je del Monako.

Govoreći o međunarodnom ugledu Crne Gore, ambasadror Italije je rekao da postoji opšta saglasnost, opšta podrška, evropskoj perspektivi Crne Gore.

On je naglasio da je ova godina bila bogata rezultatima i ne malim izazovima na unutrašnjem planu, isto kao i na vanjskom, u  čemu je uloga Skupštine Crne Gore od presudne važnosti.

“Posjete koje ste primili, kao i one koje ste učinili u inostranstvu, ostavile su traga, kako po dubini i tačnosti analize nacionalne i regionalne scene koju ste ponudili Vašim visokim sagovornicima, tako i zbog Vašeg odnosa prema uzvišenim, plemenitim vrijednostima i demokratskim principima, bez pristrasnosti i uz puno poštovanje i sasvim udaljenih političkih mišljenja”,  istakao je ambasador Italije.

U razgovoru sa šefovima diplomatskih misija, koje su posebno zanimale aktivnosti Radne grupe, učestvovao je i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, koji je kroz konkretne primjere ukazao na potpunu transparentnost i efikasnost rada ovog skupštinskog tijela, kao i  posredno učešće opozicije u njenom radu.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zguro
Gost
Zguro

Limenka, Ramada petlja. 10.5mil€ + 950€+ 30mil€= 40.500.950 €….izgleda dosta

ana
Gost
ana

ali pristaješ da slušaš šefove iz Dps

koh
Gost
koh

Obrtaz djon.

metadon
Gost
metadon

Sramota me je ko nam je predsjednik skupština

cinik
Gost
cinik

Automatsko dizanje ruku, dizanje ruku po prozivci… vrlo efikasno funkcioniše. Idealna nazovi Skupština za svaku vlast.

Send this to a friend