Politika

Skupštinski odbor podržao kažnjavanje za nepoštovanje državne himne

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore usvojio je danas većinom glasova (5:2) Vladin Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji sadrži odredbu o kazni za neustajanje i druge oblike neodavanja počasti prilikom intoniranja državne himne u situacijama kada je zakonom propisano da se ona izvodi.

Predstavnik Akcije za ljudska prava (HRA) na sjednici, Stefan Šljukić, upozorio je da Prijedlog zakona ugrožava slobodu izražavanja i založio se za to da se o prijedlogu pribavi mišljenje Savjeta Evrope i Evropske komisije i da se sprovede javna rasprava u skladu sa Zakonom o državnoj upravi. Međutim, poslije njegovog izlaganja poslanici su bez dalje rasprave pristupili glasanju.

U HRA smatraju da je uvođenje kazne za neustajanje odnosno neodavanje počasti himni je sporno iz više razloga.

“To nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode izražavanja i nijedna od zemalja u regionu, kao ni većina zemalja u svijetu, nemaju slične kaznene odredbe, te da bi se propisivanjem kazne za neodavanje počasti himni Crna Gora pridružila malom broju nedemokratskih, totalitarističkih društava i skrenula sa svog proevropskog puta”, tvrde u HRA.

Napominju da su predstavnici međunarodne zajednice (Savjet Evrope, Komitet za ljudska prava UN, Specijalni izvjestilac za slobodu izražavanja UN, Specijalni predstavnik za slobodu medija OEBS i Specijalni izvjestilac Organizacije američkih država, kao i Evropski sud za ljudska prava) u više navrata osudili postojanje sličnih normi kojima se propisuju kazne zbog nepoštovanja državnih simbola.

“U crnogorskom krivično-pravnom sistemu već inkriminisano kao krivično djelo „Povreda ugleda Crne Gore“ (član 198), pri čemu Krivični zakonik poznaje i slučajeve kada se lice neće kazniti, što nije slučaj sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore odnosno Zakonom o javnom redu i miru. Uvođenjem ove odredbe, pogotovo u dijelu koji se odnosi na “sjedjenje” prilikom intoniranja himne, krši osnovno Ustavom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, da sjedjenje kao vid protesta ne ometa nikog drugog da oda počast himni i da se takvo postupanje nikako ne može shvatiti kao postupak omalovažavanja”, ističu u HRA.

O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, Skupština Crne Gore će glasati na sjednici zakazanoj za utorak, 24. decembra, a u slučaju da izmjene budu usvojene, HRA će podnijeti inicijativu za ispitivanje ustavnosti sporne odredbe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

Obavezat državne službenike radi ugleda drzave. Ostalijema na obraz.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tako treba.

Send this to a friend