Politika Kako spoljnopolitički analitičar iz Beograda Boško Jakšić vidi ideju francuskog predsjednika o formiranju evropske političke zajednice

Slanje Zapadnog Balkana na rezervnu klupu EU

Boško Jakšić

Plan prvog čovjeka Francuske Emanuela Makrona o formiranju evropske političke zajednice podrazumijeva slanje Zapadnog Balkana na rezervnu klupu Evropske unije koji će, ukoliko dođe do njegove realizacije, pojačati zamor od reformi i dovesti do rasta euroskepticizma u ovom regionu, smatra politički analitičar i urednik spoljnopolitičke redakcije dnevnog lista Politika Boško Jakšić.

On u razgovoru za Pobjedu ističe kako eventualni razvoj takvog scenarija ne bi bio dobar ni po Evropu, jer bi to značilo izlaganje ovog dijela Starog kontinenta još jačim uticajima Rusije i Kine.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je početkom ovog mjeseca, govoreći u Evropskom parlamentu povodom Dana Evrope, predstavio svoju ideju o formiranju takozvane evropske političke zajednice koja bi Ukrajini i drugim aspirantima za članstvo u EU omogućila bližu saradnju sa Unijom, ali ne i članstvo u tom bloku.

“Ideja francuskog predsjednika je neka vrsta plana koji treba da pogoduje članicama Evropske unije koje su protiv proširenja, a mi znamo da je raspoloženje protiv proširenja vrlo rašireno u Uniji. Situacija djeluje malo povoljnije nakon izbijanja ukrajinskog rata, ali je očigledno da je to još uvijek nedovoljno za iskren pristup i pojačan angažman na ubrzanju članstva zemalja Zapadnog Balkana “, ističe Jakšić.

Smatra i kako će takav razvoj situacije najviše pogoditi upravo Crnu Goru koja je među šest zapadnobalkanskih država kandidata za članstvo u EU najviše odmakla u procesu pregovora.

“Crna Gora je tu prva u redu i najviše je pogođena Makronovim planom, koji zaobilazi auto-put ka Briselu i ide nekim sporednim putevima, uz stajanke od po više godina čekanja na nekim usputnim stanicama”, kaže Jakšić.

Upitan u kolikoj mjeri će Makronov plan uticati na demoralisanje država Zapadnog Balkana da rade na procesu daljih reformi, Jakšić odgovara kako je ovaj region, usljed decenija čekanja i odlaganja, već dovoljno demoralisan.

“Ako se sjetimo da su prva obećanja o otvorenim vratima Zapadnom Balkanu data na samitu u Solunu još 2003. godine, onda je jasno da ovaj region već decenijama čeka. U međuvremenu je samo Hrvatska ušla u EU”, podsjeća on.

Jakšić, međutim, dodaje da Evropa ipak razumije da, u aktuelnoj situaciji narušene evropske bezbjednosti, mora da inkorporira Zapadni Balkan i na osnovu toga pošalje jasnu poruku da neće dozvoliti da tako lako izgubi taj region i prepusti ga još jačim uticajima Rusije i Kine.

“Tako da vjerujem da će se Evropa angažovati na način koji nije po Makronovoj recepturi “, kaže on.

Jakšić ističe i kako, ukoliko postoji zamor od proširenja u EU, postoji i zamor od čekanja među zemljama ovog regiona.

“Moj utisak je da je Makronov plan loš po Zapadni Balkan. Ono što možda djeluje ohrabrujuće je to što taj plan ipak nije dočekan sa entuzijazmom u Berlinu “, zaključio je Jakšić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mladen
Gost
Mladen

Zapadni Balkan je na klupi za rezervne igrače od starta i nece ulaziti u igru nikada.

Ivan
Gost
Ivan

Dosta vise sa ovom pricom, slusam je od malena i ne zelim da moja djecu ovako navlace cio zivot. Samo se treba sjetit berlinskog kongresa i sto su nam tamo napravili, to je ta ista Evropa.

Risto
Gost
Risto

Samo nam je jos ovaj trebo 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Gojko
Gost
Gojko

EU nas ne želi za ravnopravne članove i to konstantno pokazaju već evo 100 godina.

Javiglupsonitoj
Gost
Javiglupsonitoj

Kada ce neko priznati da se EU raspada bez Ruskog gasa i namjerno ovome narodu serviraju inflaciju

Send this to a friend