Politika

Slijedi jača ekonomska saradnja između Crne Gore i Mađarske

Crna Gora i Mađarska ostvaruju sadržajnu bilateralnu saradnju čemu značajan doprinos daje redovan politički dijalog na najvišem i visokom nivou, o čemu nakon zvanične posjete Budimpešti ove zime, svjedoči i današnje prisustvo šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta u Crnoj Gori, rekao je na zajedničkoj press konferenciji ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da je Mađarska dokazani prijatelj naše zemlje, koja nam od samog početka reformskih i integracionih procesa u kontinuitetu pruža snažnu političku i ekspertsku podršku.

„EU je prva i posljednja riječ svakog susreta, a našu posvećenost evropskom putu potvrdili smo prihvatanjem nove metodologije u pregovorima“, kazao je on.

Kako je istakao, Crna Gora očekuje dalju podršku evropskih partnera u postizanju, za nas, najznačajnijeg cilja, kroz dalje inteziviranje pregovaračkog procesa.

Ministar Radulović je posebno zahvalio sagovorniku na podršci Mađarske od samog početka pandemije COVID-19, uz zapažanje da je solidarnost ključna u izazovnim vremenima kojima svjedočimo.

U tom kontekstu, pozdravio je dogovor o otvaranju granica uz potvrdu o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, te usaglašeni Sporazum između dvije Vlade o međusobnom priznavanju imunizacionih sertifikata, ocijenivši ovu inicijativu kao pozitivan input predstojećoj turističkoj sezoni.

„Obnavljanje avio-linije na relaciji Podgorica – Budimpešta, počev od 12. maja, kako je najavio Wizz-air, biće dodatan podsticaj bilateralnoj saradnji u oblasti turizma“, istakao je ministar Radulović.

Sagovornici su dogovorili održavanje sastanka planirane interesorne grupe sastavljene od predstavnika resora nadležnih za ekonomsku saradnju sa državnim sekretarima u mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, u junu ove godine.

Kako je ocijenjeno, sastanak će doprinijeti identifikovanju konkretnih oblasti saradnje, kao i razmjeni iskustava u pogledu funkcionisanja ekonomske diplomatije, imajući u vidu njen značaj u dinamiziranju privrednog razvoja.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Sijarto je naglasio značaj daljeg zalaganja Unije za proces proširenja, ponovivši neupitnu posvećenost njegove zemlje aktivnostima u regionu Zapadnog Balkana.

„Dešavanja u susjedstvu su za nas jako važna, i nastavićemo da podržavamo vaše evropske aspiracije“ poručio je on.

Šef mađarske diplomatije je ukazao na potrebu donošenja jasnih i konkretnih odluka u Briselu, koje će potvrditi da ovaj dio Evrope ni u kom slučaju nije i ne smije biti zanemaren, što se posebno odnosi na važnost konkretizacije evropskih politika kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana.

„Mađarski investori su prisutni u Crnoj Gori i namjeravamo da održimo taj kurs“ istakao je ministar Sijarto, dodavši da njegova vlada kroz konkretne programe podrške osnažuje položaj svojih privrednika. On je takođe naglasio važnost snaženja bilateralne saradnje po ovom pitanju, u cilju dinamiziranja ekonomskog oporavka i rasta, posebno imajući u vidu aktuelnu pandemiju.

Kada je riječ o drugim oblastima saradnje od zajedničkog interesa, ministri su ukazali na značaj skorog održavanja trećih bilateralnih konsultacija, te izrazili uvjerenje da će tekst Memoranduma o razumijevanju i saradnji između diplomatskih akademija dva ministarstva vanjskih poslova uskoro biti usaglašen i potpisan.

Ministar Radulović je dodao da imamo solidan normativno – pravni osnov za unapređenje mehanizama saradnje u oblastima obrazovanja, kulture i odbrane, kao važnih oblasti međudržavne saradnje.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na multilateralnom planu, posebno u kontekstu opredjeljivanja podrški kandidaturama dvije zemlje za članstvo u tijelima UN, kao i u okviru brojnih regionalnih inicijativa.

Oni su takođe razgovarali i o procesu imunizacije stanovništva u dvije zemlje, te planovima u okviru vanjske politike za period koji slijedi.

Send this to a friend