Politika Bošković - Hloben

Slovačka višedecenijski saveznik Crne Gore na polju odbrane i bezbjednosti

Ministar odbrane Predrag Bošković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Romana Hlobena i zahvalio mu na predanom radu i unapređenju saradnje Crne Gore i Slovačke, naročito u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je naglasio da je zadovoljan odnosima dvije zemlje, pri čemu je posebno istakao podršku Vlade Slovačke u afirmaciji Crne Gore i njene evropske budućnosti.

“Bošković je iskazao otvorenost za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa i ukazao na značaj zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti”, navode u Ministarstvu.

Hloben je naglasio značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za Zapadni Balkan, već i Jugoistočnu Evropu.

“Poručio je i da o članstvu u NATO-u nije moguće govoriti van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona baštini.
On je istakao da su NATO i evropske integracije dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice”, dodaju u Ministarstvu.

Hloben je kazao da je Slovačka spremna za definisanje i sprovođenje kvalitetnih zajedničkih projekata, koji će dovesti do značajnog unapređenja bilateralne saradnje.

“Susret je bio prilika i da sagovornici razmijene informacije o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima, saradnji sa NATO, projektima vojne modernizacije, kao i učešću u međunarodnim misijama i operacijama dvije zemlje”, zaključuju u Ministarstvu.

Send this to a friend