Politika

Slovenija vidi Crnu Goru kao partnera i prijatelja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na marginama Minhenske konferencije imao niz bilateralnih sastanaka.

Sastao se sa predsjednikom vlade Slovenije Marjanom Šarecom.

Šarec je poručio da Slovenija vidi Crnu Goru kao partnera i prijatelja i jedina agenda između dvije države je dobra saradnja zato što razumijemo jedni druge.

Uz ocjenu da i Slovenija kao i međunarodna zajednica u cjelini moraju biti aktivniji na ZB, Šarec je naglasio da će svi biti jači kada Crna Gora i region uđu u EU.

Đukanović je zahvalio Sloveniji na kontinuiranoj i prijateljskoj podršci razvoju Crne Gore i njenim integracionim procesima.

“Naša želja je još snažnija ekonomska saradnja”, poručio je predsjednik.

Đukanović-Lajčak

Đukanović i Šarec razgovarali su i o regionalnim prilikama i potrebi evropeizacije regiona i tješnje saradnje u zajedničkom interesu. Premijer Slovenije je iskazao uvjerenje da je Crna Gora nakon što je na demokratski način ostvarila veliki projekat obnovu nezavisnosti, spremna za rješavanje svih pitanja.

Đukanović je razgovarao u Minhenu i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom. Oni su istakli važnost dinamičnog nastavka politike proširenja uz ocjenu da su poruke nove briselske Komisije ohrabrujuće, u susret očekivanoj odluci za početak pregovora za Sjevernom Makedonijom i Albaniju tokom hrvatskog predsjedavanja i Zagrebačkom samitu. Evropska perspektiva ZB nema alternativu, zajednički su ocijenili Đukanović i Lajčak i pohvalili odlične odnose dvije države uz podsticaj njihovom daljem razvoju u obostranom interesu.

Predsjednik se u Minhenu sastao i sa predstavnikom Fonda braće Rokfeler Stivenom Hejncom.

Hejnc je iskazao visoke ocjene za strateški pogled predsjednika Đukanovića na ZB i istakao da je Rokfeler fond veoma aktivan u Regionu, uključujući i kroz uticaj na formiranje politika Evrope i SAD prema Balkanu, i da će tako biti i ubuduće.

Đukanović i Hejnc su podsjetili i na zajednički projekat u Crnoj Gori, Građanska kuća, i saglasili se da je i puna realizacija tog projekta od značaja za jačanje demokratije i građanskog koncepta društva.

Send this to a friend