Politika Analiza Digitalnog forenzičkog centra

Slučaj vježbe na Sinjajevini: Kako srbijanski mediji huškaju narod protiv vojske

Planirana petodnevna vojna vježba na Sinjajevini, koja je trebala da se održi od 19. do 23. oktobra, propračena je u srbijanskim tabloidima senzacionalističkim i tendencioznim sadržajima, navodi se u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

Vojska Crne Gore je, shodno njenim aktivnostima, 14. oktobra najavila da će na crnogorskoj planini Sinjajevini održati vojnu vježbu u periodu od 19. do 23. oktobra. Istovremeno su se u dijelu javnosti povele polemike o potencijalnom ugrožavanju životne sredine, koju bi moglo izazvati gađanje iz minobacača 82mm i 120mm. U saopštenju koje je ranije objavilo Ministarstvo odbrane navodeno je da su svi mediji i zainteresovane nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine pozvani da prisustvuju vježbi 22. oktobra.

Ubrzo po objavljivanju vijesti o održavanju vojne vježbe brojni eko-aktivisti, predstavnici nevladinih organizacija, a prije svih članovi Građanske inicijative Sačuvajno Sinjajevinu započeli su mirni protest koji je uključio i kampovanje na lokalitetu održavanja vježbi.

Jedan dio aktivista, predstavnika zelenih organizacija i mještana izašao je na planinu već 16. oktobra i u trenutku pisanja teksta još su tamo. I blokada puta bila je vid nezadovoljstva zbog najave održavanja vježbe.

S druge strane, ministar odbrane Predrag Bošković istakao je da su sve relevantne studije u Crnoj Gori i regionu potvrdile da taj tip vojnih vježbi sa takvim naoružanjem i takvom municijom ne može da uruši ili oteža bilo kakvu ekološku situacju na tom lokalitetu. Ipak, nakon pritiska javnosti i medija, iz Ministarstva odbrane su 21. oktobra saopštili da se vježba odgađa do daljnjeg.

Lavina senzacionalističkih i patetičnih naslova na portalima

Vijest o održavanju vježbe našla se na udarnim stranama srbijanskih portala, koji su se utrkivali u objavama i senzacionalističkim naslovima.

“Iako su u tekstovima uglavnom prenošene činjenice i izjave aktivista ili zvaničnika Crne Gore, klikbejt naslovi su sugerisali stanje ratne napetosti na Sinjajevini: DIGLA SE KUKA I MOTIKA! Rat za Sinjajevinu se nastavlja, vojske Crne Gore i NATO ne mogu da zauzmu planinu (VIDEO) (Srbija Danas), (VIDEO) ŽESTOK RAT ZA SINJAJEVINU, NARODNE STRAŽE SPREČILE VOJSKU CRNE GORE I NATO DA ZAUZMU PLANINU! Bitka nije završena, može li narod izdržati?! (Informer), GUSLAMA PROTIV TOPOVA! Crnogorci na minus 3 stepena čekaju vojsku na Sinjajevini! (VIDEO) (Informer)”, navodi DFC.

Kako se dodaje u analizi, da bi aktivirali najširi krug javnosti o dešavanjima na Sinjajevini, srbijanski portali su pribjegli i patetici, s namjerom da probude kod čitalaca emocije.

“Tako je na portalu Alo osvanuo tekst o tati Rašu koji sa suzama u očima čestita rođendan kćerki uz poruku da je spreman da za svoju planinu pogine. I naslov u Večernjim novostima: DEČAK BRANI SVOJU PLANINU: Mališan na Sinjajevini u pripravnosti čeka NATO vojnike (FOTO) koncipiran je na istoj matrici – produbljivanja emocija. Obje vijesti je prvobitno objavila Fejsbuk stranica Sačuvajmo Sinjajevinu/Сачувајмо Сињајевину”, ističe DFC.

U nastojanju da predstave slike nereda i haosa, srbijanski mediji nisu propustili priliku da NATO savez, a time i Crnu Goru kao njenu članicu, predstave kao rušilačku organizaciju.

“Dramatičnost situacije i vidno podizanje tenzija postignuto je klikbejt naslovima: POČEO PREVRAT U NATO PAKTU! Crnogorci podigli ustanak protiv zapadne alijanse: Nosi taj radar na svoju kolibu, pa gledaj u šefa Stoltenberga! (Alo) ili Đe NATO instalira baze, fukarlukom zemlja zaudara: Crnogorci isukali ubojito oružje /video/ (Sputnjik Srbija). Za razliku od ostalih medija, taj tekst sa Sputnjika je sakupio ukupno 826 interakcija na Fejsbuku”, navodi DFC.

Nakon što je vježba odložena, uslijedili su naslovi: NARODNE STRAŽE ODBRANILE SINJAJEVINU, Vojska Crne Gore ODUSTALA OD VEŽBE! (Informer) i CRNOGORSKA VOJSKA POTUČENA DO NOGU! Velika pobeda nad NATO snagama na Sinjajevini! (Alo).

Međutim, ministar Bošković je 19. oktobra, gostujući u Dnevniku RTCG poručio da je vježba Vojske Crne Gore bila najvaljena početkom godine i da stoji u planu i programu Ministarstva odbrane, te da Vojska Crne Gore planira u januaru i februaru naredne godine da organizuje vježbu na Sinjajevini sa zemljama članicama NATO.

Crnogorski mediji i mim stranice – prozivke i uvrede

DFC dalje navodi da se u trku za najupečatljiviji sadržaj uključio i crnogorski portal Aktuelno naslovom: Šenlučenje “albanskog četnika” i svetosavske hipi komune: “Nad Sinjajevinom živa vatra seva, da vidimo kog ‘ekologa’ nema”.

“Iskazano nezadovoljstvo ekoloških aktivista, stočara i nevladinih organizacija vojnom vježbom, autor je okarakterisao protestom koji bukvalno preko noći postaje paravojna, suberzivna akcija u koju su umješane političke, parapolitičke, obajveštajne i propagandne strukture domaćih političkih snaga, ali i iz susjednih država. Kada je podršku aktivistima pružio i lider pokreta URA Dritan Abazović, autor je promijenio kurs. Tako je pod uticajem ekološki osvješćenog “albanskog četnika” hipi-komuna litijaša na Sinjajevini svoju parolu “Ne damo svetinje” prilagodila novonastaloj situaciji i prekrojila je u “Ne damo Sinjajevinu”, ističe se u analizi.

Činjenica je, navode u DFC-u, da srbijanski portali prednjače u kampanji predstavljanja Sinjajevine kao bojnog polja u Crnoj Gori.

“Međutim, i crnogorske mim stranice na Fejsbuku vode kampanju NATO saveza i Crne Gore kao njene članice. Iako sadržajima na mim stranicama ne bi trebalo pridavati značaj (jer se deklarišu kao stranice za šalu i zabavu), često su paravan za otvoreno vođenje kampanja ili zagovaranje određenih ideja”, navodi se u analizi.

Stoltenberg: Zaštiti prirodu, ali omogućiti i vojsci da vježba

Odgovarajući na pitanje da li park prirode može biti i poligon za vojne vježbe, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, kazao je da ne komentariše specifične lokacije za vježbe u Crnoj Gori, ali da mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, kao i potreba vojske za vježbanjem.

“To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila”, rekao je on.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Fala vi”braćo” što su naši preci ginuli za vas,zapitajte se dobro zašto vas ne voli pola svijeta,to najbolje osjeća Novak Đoković,a sad sve činite da vas i crnogorci zamrze,fala vi..

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Molim vas novinari da ne koristite vise oblik “srbijanski” i “Srbijanci” jer je on smisljen u velikosrpskoj ideoloskoj kuhinji da bi oblik “Srbi” dobio sire znacenje. Jedino je ispravno reci: mediji u Srbiji. Zar vam nije simptomaticno sto samo Srbi imaju taj naziv. Ne postoje Hrvatijanci da odvojimo Hrvate koji zive u Hrvatskoj od Hrvata u dijaspori…

Crnogorka 🇲🇪❤
Gost
Crnogorka 🇲🇪❤

Kad je Narod toliko glup nema nam Pomoci.Voli tudje a svoje mu najgore.. Za sve sto nam se desava niko drugi nije kriv do mi sami..Ni Djukanovic ni DPS ni DF. Kad Narod jedne Drzave dozvoli da mu drugi kroji Kapu, znamo kako se zavrsava. Nek je Vjecna Nasa Jedina Crna Gora!!!!🌟🇲🇪Kome Smeta nek proseta do Srbije tamo je sve… Više »

Tajfun
Gost
Tajfun

Kada je 1852 CG trebala da buda proglasena za Knjazevinu,Ilija Garasanin je stavio ozbiljan prigovor,nazivajuci Knjaza Danila”jednom ludom” pretencoznim djavolom i da je proglasenje Crne Gore Knjazevinom najnesrecniji dan za Srbiju,jer se time rusi projekat “Velike Srbije”(ovo je istorijski izvor).ZAR NIJE OVO STO SE DANAS DESAVA ISTO”.ISTORIJA SE PONAVLJA”

Građanin Srbije
Gost
Građanin Srbije

Jos jendan napad mrzitelja iz Crne Gore, koji zele da mrzite Srbe.
Ovo nije istina uopste, mozda je pisano ali pišu i da je zemlja ravna ali je u delu za treće oko. Tako i ovo tu negde može da se pročita.
Pozdrav za sve crnogorce čiste glave i uma.

Mickey
Gost
Mickey

Nova vlast je rekla : Nema izlaska iz NATO! Ali ovakvim postupcima, medijski podrzane od strane Srbije, poceli su demontažu svega sto je ova vlast uradila dobrog za prethodni period. Tako ce na mala vrata poceti da pricaju i o zastavi, pa himni, grbu… Popis im je dosap u idealnom trenutku, preuzimaju poluge vlasti,pomognuti od strane srpske vlasti i crkve… Više »

GrađaninSrbije
Gost
GrađaninSrbije

Nisi se ti osvestio, nego si zastranio.
Ali avaj, ni mi se nedamo, tako da će borba biti ljuta, sve u granicama građanske države.
Nadam se samo da ćemo mi Srbi pametno odigrati i da se niko ne nađe uvređen nego da sarađuje sa novom realnošću.

Ax122
Gost
Ax122

Samo mi kazi na osnovu cega si ti srbin…..samo jednu cinjenicu mi navedi

Pepa
Gost
Pepa

Gradjanine aj voziiiiiii

NK grad
Gost
NK grad

Bruka od toga naroda i drzave! A Crna Gora in je podarila nezavisnost! Podarila je Srbiji da ima svoju drzavu i ovo je hvala??? Mrzitelji, rata zeljni!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Jes u pravu si. Ali zasto ovako postupaju? Jesi se ikada zapitao? Pa zato sto smo im Kosovo oduzeli tako sto smo ga priznali a nismo ga trebali priznati.

Crnogorac 1
Gost
Crnogorac 1

Sad ce i oni priznati Kosovo.sve je ovo zbog toga.zamajavaju narod da skrenu paznju.Ali uzalud.Vucic ce brzo da potpise priznanje kosova.

Snjeg
Gost
Snjeg

Ma kako da ne .Pa mnogo zemalja je priznalo Kosovo pa ne “pljuju ” po njima.A Kosovo su izgubili sami .Ne treba CG da im bude kompenzacija za to.Njihova politika je dovela do progona pravoslavnog stanovnistva iz Hrvatske ,mnogih dijelova BiH i Kosova.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Klerofašizam srpskih medija na djelu.

Laban
Gost
Laban

Srpski mediji.

!!!
Gost
!!!

Vrijeme je za Bijele ruze.Ko ne zna o cemu se radi neka izgugluje.Inace,srpski fasizam je odavno usao u CG.

mrkela
Gost
mrkela

Od hitlera na ovamo srbi su ubili najviše ljudi u evropi . Milo je spasio crnogorce od genocida i Podgoricu da ne prođe kao Sarajevo .

Vanja
Gost
Vanja

Haha…sto je babi milo….
Videcemo, polakote!

aauu
Gost
aauu

Несреће србијанске обичне.Распадају се.

Mitar
Gost
Mitar

Kako je jadna i bijedna ova Srbija sto je ovo?????

Realnost
Gost
Realnost

Njima je u pjesmi ,rado ide Srbin u vojnike sto pjeva bora čorba Dva ga tuku a trojica vuku,dok je kod Crnogoraca vojnik biti čast i ponos i bratstva i familije …Toliko

TonyZ
Gost
TonyZ

Za ovo je DPS kriv. Tolike godine na vlasti, nijesu bili u stanju da transformisu drustvo. Hvala vam na ovome.

Xenon
Gost
Xenon

Sto kaze Dajkovic expert za sve i nista

1111
Gost
1111

Nista cudno…njima na naslovne strane izlazi kao senzacija kad se Cecin unuk ukaki u pelene…

Send this to a friend