Politika

SNP: Čelnici Vojske da se uzdrže od ugrožavanja elementarnih prava vojnika

Ilustracija

Socijalistička narodna partija Crne Gore očekuje da se u narednom periodu, poštujući mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, čelnici Vojske uzdrže od ugrožavanja elementarnih prava vojnika, koja ne priliče ulozi i statusu koji je Vojska uvijek uživala u crnogorskom društvu.

“Represija režima prema političkim protivnicima, neistomišljenicima, ali i građanima ne poznaje granice. To je dokazalo i mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u kojem se kaže da se Vojska Crne Gore arbitražno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja usmenim naređenjem o zabrani učešća na litijama Mitropolije crnogorsko-primorske profesionalnom vojnom licu”, navode u SNP-u.

Podsjećaju da je načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić izjavio da “u Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona”.

“Usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama, kao što smo jasno saopštili prije nekoliko mjesaci, nema jasno uporište u zakonu. Takođe, tada smo ukazali na član 46 Ustava Crne Gore, koji kaže da se “svakome jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti”, te da “niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima”. Osim toga, u istom članu definisano je da se sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može ograničiti “samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih Ustavom“, dok se u članu 129 precizira da je vojska pod demokratskom i civilnom kontrolom”, navode u SNP-u.

Prema njihovim riječima, načelnik Generalštaba koji bi trebalo da služi svom narodu i da ga štiti na ovaj način “postao je još jedan u nizu političkih aparatčika koji su spasavanje režima stavili ispred dobra građana i poštovanja njihovih prava”.

“I ovu priliku koristimo da podsjetimo i prvog čovjeka Vojske, ali i sve koji dijele njegovo mišljenje, da vojnici služe narodu Crne Gore i da su i oni, kao veliki broj građana koji su učestvovali na litijama, vjerujući ljudi. U svojim zakletvama oni se obavezuju da brane suverenitet i teritorijalni integritet države, a tokom trajanja litija oni nisu bili ugroženi, već se na udaru Dakićevih šefova našla crkvena imovina. Gazeći Ustav i brojne važeće propise trebalo je po svaku cijenu primijeniti sramni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Međutim, desetine hiljada građana koje su šetale ulicama crnogorskih gradova poslale su jasnu poruku da neće dati ono što im je najsvetije, a časni vojnici nisu dopustili da se njima manipuliše”, zaključuju u SNP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimus
Gost
Anonimus

Preporuka Ombudsmana je pravno vrlo upitna!Vojnik je vojnik i sa i bez uniforme i to je njegova obaveza da stiti drzavu a ispred je prava na mirne proteste kao ljudskog prava jer je sluzbena obaveza!To je lose tumacenje Ombudsmana i pogresan stav,Obrazlozenje min odbrane je pravno potpuno utemeljeno.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Vi ste srpska narodna partija a ne socijalistička,to pokazujete skoro svakom svojom izjavom.

GNK
Gost
GNK

Питање за начелника ВЦГ-Колико си војничких заклетви до сада положио?

SAMO JA
Gost
SAMO JA

Da je neko procitao zakon npr na gulgu ima sve onbi vidio da vojnik i policajac ne mogu da protestuje i dase pojavljuje na javne skupove,a licno kako osjeca mu niko ne brani tako da ova stvar je jasna

marko
Gost
marko

Kao prvo , vojnici da izvrsavaju svoju obavezu i datu zakletvu …da brane svoju Drzavu a ne da je podrivaju pomazuci i pidrzavajuci izdajnike na litijama .

KOLIN
Gost
KOLIN

Tako je SNP. Dok se potrčko Dakić i Bošković pitaju nema tu ni vojske ni ničega.

Maxim
Gost
Maxim

SNP nesto kaze, ahahahhahhaha….

Je li
Gost
Je li

Bot nesto kaze 😁

MILOS
Gost
MILOS

Nekadašnji najveći branioci Miloševićeve J(Srpske)NA (SNP, DF, …) koji su čak bili njeni niži oficiri, a u kojoj nije bilo mjesta (zbog njenog karaktera) za demokratiju i ljudska i vjerska prava, sada se za njih zalažu samo zato što je to sad naša crnogorska vojska. Ko hoće u vojsku, pa i crnogorsku, zna se da je jedino važna odbrana zemlje.… Više »

Jakota
Gost
Jakota

I ovi tvoji su branili Milosevica,ne zaboravi MIKI,ili bolje rec Mehmede.

4 C
Gost
4 C

Jeli to naređenje vaseg sedmog bataljona ?

marius
Gost
marius

Izdaja je najgrublji oblik kršenja vojničke didcipline, i kao takva podliježe krivičnom vojničkom zakonu. Kako jedan vojnik koji mora da stoji na rubu odbrane svoje zemlje može da bude u kolo sa onim koji ne priznaju državu Crnu Goru, i koji bi je, da im može bit svu suturali, i djavolu predali. Svi znamo, što većina litijaša misli državi u… Više »

adačuš
Gost
adačuš

Procitajte strucnjaci kako funkcionise vojska u bilo kojoj normalnoj zemlji.A u NATO zemljama posebno.Nema mjesta za politiku i ucesce u aktivnostima koje urusavaju drzavu.Zato ste i partija u odlasku jer ne razumijete puno toga.

Anonimus
Gost
Anonimus

Zaista treba objasniti ombudsmanu sto je vojnicka zakletva!

Send this to a friend