Politika

Pristižu čestitke za Dan državnosti

Crnogorska zastava

Svim građankama i građanima Crne Gore srdačne čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, uputili su predsjednik opštine i predsjednik skupštine opštine Herceg Novi, Stevan KatićMiloš Bigović, lider URA Dritan Abazović, predsjednik budvanske opštine Dragan Krapović, lider Demokrata Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine opštine BarMićo Orlandić. Čestitke su uputili i Socijalistička narodna partija i Ujedinjena Crna Gore.

“Današnji dan je praznik slobode koja nema cijenu, kao i prilika da se sjetimo svih onih koji su se kroz istoriju za nju borili. Neka vrijednosti 13. jula vode Herceg Novi i Crnu Goru ka budućnosti prosperiteta, mira, ravnopravnosti, vladavine prava, jednakih šansi, ojačanih institucija i srećnih građana.”, riječi su Katića i Bigovića.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović naveo je, u čestitki svim građanima Crne Gore povodom Dana državnosti, da je sjutrašnji datum dva puta ispisan zlatnim slovima u istoriji Crne-kada je naša zemlja priznata kao samostalna država i kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

“Ovaj datum podsjeća nas da je Crna Gora među velikim silama znala da kreira tokove svjetskih dešavanja i ispiše bogatu istoriju“, naglasio je Abazović.

Kazao je da je Crna Gora oduvijek živjele za ideale slobodarstva i da se za te ideale mora boriti i danas.

“Slobodarstvo u današnjoj Crnoj Gori i dalje je ideal koji joj je nepravedno oduzet od strane onih koji su aktuelna vlast. Ideje antifašizma poštuju se više deklarativno, dok u praksi imamo velike netrpeljivosti između različitosti i drugosti u Crnoj Gori. Sve su to izazovi koji čekaju rješenje”, poručio je on.

Poželio je da savremena Crna Gora sve više ide putem slobodarstva, evropejstva i demokratizacije.

„Crna Gora nikada nije štedjela živote da bi dokazala da su vrijednosti antifašizma besmrtni i da na njima treba graditi novi svjetski poredak. Crna Gora je udruženo znala da pobjednički završi one stvari koje su se u takvim okolnostima činile nemogućim i tako sticala ugled velikih svjetskih sila i istoričara. Zato je vrijeme da se ne bojimo svojih mana i da dosanjamo najveći san – san slobodnog građanskog društva i visokog životnog standarda“, zaključio je Abazović.

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović danas je, u ime Opštine i svoje lično, svim građanima Budve i Crne Gore čestitao Dan državnosti, datum koji je, kako je kazao, od posebnog značaja za naš narod i koji je u srcima predaka i potomaka uvijek zauzimao posebno mjesto.

Krapović

“Crna Gora je tokom svoje duge istorije često bila poprište brojnih borbi, zato danas, zahvaljujući našim precima, našim herojima, imamo slobodnu državu. Neka im je vječna slava! Čestitam Dan državnosti”, poručio je Krapović.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je, u ime te partije i svoje, svim građanima Crne Gore Dan državnosti i Dan ustanka.

“Dragi građani, pozivam Vas da se na ovaj praznik sjetimo i opomenemo svih značenja koja je u našoj tradiciji i kulturi proizveo ovaj datum. Sjetiti se državnosti danas znači sjetiti se, s neizbježnom nostalgijom, perioda kada smo imali državu u kojoj su sve nacije i sve vjere bile bratske, dok se sjetiti ustanka znači evocirati momenat kada smo umjesto jedni protiv drugih, ustajali protiv zajedničkog neprijatelja i porobljivača, dok sada imao drzavu podijeljenih gradjana, zarobljenih institucija i politickih elita koji gradajne usmjeravaju jedne protiv drugih”, kazao je Bečić.

Istakao je da državni praznik koji u sebi, bez ikakve sumnje, sadrži najuzvišenije vrijednosti za našu državu u svim vremenima, kao što je bratska sloga, zajedništvo u borbi za slobodu i uvažavanje cijelog svijeta, ove godine, nažalost, dočekujemo u znatno drugačijem i tužnijem kontekstu.

“U većini crnogorskih opština više nas umire nego što se rađa, svjedočimo progonima neistomišljenika iz svih struktura društva kao da ne živimo u ambijentu za koji smo se izborili 13. jula, već u onom koji smo 13. jula pobijedili, dok nam iz svijeta koji nas je nekada priznavao i uvažavao nas, danas gotovo svakodnevno stižu opomene na račun užasno niskog stepena sloboda, vladavine prava i zarobljenosti države od strane par porodica. Ukratko, danas živimo život koji nije dostojan 13. jula”, ocijenio je Bečić.

Ipak, dodao je, ovaj datum se dogodio Crnoj Gori i to ne jednom, već dva puta i u naš kod, uvjeren je, za sva vremena upisao sposobnost da ustanemo iz pepela i onda kada se to od nas najmanje očekuje.

“Sa iskrenom željom da trinaestojulski gen koji postoji u nama i u predstojećem periodu pokaže svoju miroljubivu i slobodarsku crtu, još jednom vam od srca čestitam 13. jul, Dan državnosti i Dan ustanka”, naveo je Bečić u čestitki.

Predsjednik Skupštine opštine Bar Mićo Orlandić čestitao je svim građanima opštine Bar i Crne Gore 13. jul-Dan državnosti, praznik koji slavimo u čast crnogorske prošlosti i potvrde viševjekovne crnogorske državnosti.

“Poštovani građani i građanke, čestitajući Vam Dan državnosti pozivam Vas da svi zajedno ujedinjeni gradimo modernu Crnu Goru na temeljima antifašističkih vrijednosti, građanskog, multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada kao našeg najvećeg bogatstva”, poručio je Orlandić.

I Socijalistička narodna partija (SNP) čestitala je svim građanima Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore.

Iz ove partije je najavljeno da će njihova delegacija sjutra u 11 sati položiti vijenac na Spomenik Partizanu borcu na Gorici u Podgorici.

“Za Crnu Goru i njene građane, 13. jul ima izuzetan značaj. Toga dana, 1878. godine, na Berlinskom kongresu je Crna Gora dobila međunarodno pravno priznanje, a na isti dan 1941. godine, upisala se na listu  zemalja od kojih su drugi učili kako se treba boriti za slobodu, dižući ustanak protiv najvećeg svjetskog zla-fašizma. SNP  sa posebnim pijetetom gaji sjećanje na ove značajne datume istorije Crne Gore i odaje počast svim herojima palim za slobodu svoga naroda”, istakli su oni.

Crna Gora treba uvijek da se sjeća i da slavi nesumnjive datume slave i pobjede  iz svoje prošlosti. 13. jul je jedan od njih, saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

” Na Berlinskom kongresu priznata je državnost Crnoj Gori, državnost koju su naši preci prethodno donijeli na bojnim poljima u vjekovima borbe protiv Osmanlija, protiv moćnog turskog carstva. Djelovi današje Crne Gore još dugo potom bili su pod austrougarskom i osmanlijskom okupacijom. Stigla je potom sloboda izvojevana u teškim balkanskim i Velikom ratu. U današnje doba treba da se s ponosom sjetimo kako je Crna Gora mijenjala vladare i državne oblike ali nikada nije promijenila istorijski put, nikada nije pristajala na ropstvo, niti prestala da teži konačnoj slobodi”, dodaje se u čestitci.

Kako ističu, 13. jula 1941. ujedinjeni u siromaštvu i slobodarstvu naši preci digli su opštenarodni ustanak, bez ideoloških razlika, i sprali ljagu koja im je samo dan prije nametnuta od gramzivih pojedinaca i fašističkih, italijanskih okupatora.

“Bio je to možda i poslednji veliki dan ujedinjenja naših predaka, dan koji je donio slavu od koje i danas može da živi naš državni ponos. Današnja Crna Gora mora razumjeti ondašnju ujedinjenu snagu, mora poštovati herojski napor svih vojnika 13. jula i mora tražiti novu inspiraciju u jedinstvu. Samo ujedinjena snaga svih naših ljudi, gradjana i naroda, Crnoj Gori u budućnosti može garantovati mir, prosperitet i državnu snagu”, naveli su iz ove stranke.

4 Komentara na "Pristižu čestitke za Dan državnosti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend