Politika

SNP formira poslanički klub

Srdjan Milic

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić i potpredsjednica Danijela Pavićević potpisali su juče zahtjev za formiranje poslaničkog kluba. “Danu” je zvanično iz SNP-a saopšteno da će dokument danas biti poslat Aleksandru Damjanoviću, čiji je potpis uslov da SNP ispuni poslovničku normu od najmanje tri poslanika, koliko je neophodno za formiranje kluba poslanika. SNP je za sada, uz Građanski pokret URA, jedini politički subjekt koji nema klub poslanika.

Rukovodstvo Skupštine zatražilo je prije nekoliko dana od svih poslaničkih klubova da dostave brojeve žiro računa, kako bi im uplatili novac za plaćanje sekretara i stručnih konsultanata.

Prema saznanjima „Dana”, generalni sekretar Skupštine Siniša Stanković uputio je dopise svim parlamentarnim subjektima, izuzev Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, imajući u vidu da još nijesu oformili klubove poslanika.

Klubovima poslanika najkasnije do kraja mjeseca biće raspodijeljeno 30.000 eura iz skupštinskog budžeta. U skladu sa ranijom odlukom Administrativnog odbora, deset odsto od ukupnog iznosa, odnosno 3.000 eura, raspoređuje na jednake iznose. Preostali dio novca biće, saglasno odluci o utvrđivanju visine, načina i postupka namjenske potrošnje sredstava namijenjenih klubovima poslanika za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata klubova, raspodijeljen srazmjerno broju poslanika u klubu.

U parlamentu je do sada formirano šest poslaničkih klubova. To su učinili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate Crne Gore i Liberalna partija i Socijaldemokratska partija. Konstituisan je i klub poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Albanci odlučno” i Hrvatske građanske inicijative. Klubove poslanika su konstituisali i Demokratski front, Demokrate, a poslednji u nizu je to pravo iskoristio Demos.

Građanski pokret URA je u problemu, jer u parlamentu imaju samo dva poslanika Dritana Abazovića i Neđeljka Rudovića. Poslovnik im ne dozvoljava ni da funkcionišu kao nezavisni poslanici, jer ih i u toj varijanti mora biti najmanje troje.

“Klub čine najmanje tri poslanika. Poslanik može biti član samo jednog kluba. Klub poslanika čine poslanici koji pripadaju istoj političkoj partiji ili koaliciji”, definisano je Poslovnikom.

Osim toga što neće dobiti sredstva iz skupštinskog budžeta, partije ili koalicije koje ne formiraju klubove privremeno su uskraćene i za druga prava.

Politički subjekti koji nemaju klub ne mogu da imaju predstavnika u Kolegijumu predsjednika Skupštine, niti pravo da postavljaju pitanja predsjedniku i članovima Vlade na posebnim sjednicama Skupštine posvećenim premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

Send this to a friend