Politika

SNP tvrdi da je Ustavni sud postao oruđe aktuelne vlasti

U sređenim društvima Ustavni sud se stara o ustavnosti i zakonitosti i brani ustavna prava i slobode građana, odnosno vrši funkciju koju mu je dodijelio Ustav. Nažalost, nakon poslednjih odluka ovog suda, stiče se utisak da je ova naša institucija postala oruđe aktuelne vlasti u Crnoj Gori, saopštili su iz Socijalističke narodne partije.

“Neustavnom Odlukom Ustavnog suda Crne Gore, oboren je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usled stečaja ostvarili pravo na penziju. Zakon je donešen polovinom jula 2017.godine, a budžetom za isplatu otpremnina predvidjeno je 5,45 miliona eura. Ustavni sud Crne Gore, bez konačnog stava Zakonodavnog odbora i stava Skupštine, ocijenio je Zakon diskriminatorskim”, kazali su iz SNP-a.

U ovoj partiji smatraju neophodnim i svrsishodnim  da Vlada Crne Gore hitno reaguje i donese Odluku u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza  prema radnicima KAP-a.

“Podsjećamo da je Osnovni sud  13. oktobra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a, kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otpremine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza. Presudu u korist grupe  od 414 radnika koji godinama čekaju na isplatu otpremina donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u tom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac”, doaju oni.

SNP napominje da su ovakvom Odlukom Vlade povrijeđena Ustavna načela o zabrani diskriminacije,  član 8 stav 1 i jednakosti, član 17 stav 2 Ustava Crne Gore.

“Kako je  Evropskom konvencijom o ljudskim pravima propisano da svim građanima mora biti dostupan nepristrasan sud i da je svaka država dužna u određenom roku riješiti njegov zahtjev u skladu sa Zakonom, još jednom apelujemo na organe vlasti da donesu odluku u skladu sa Zakonom i Ustavom Crne Gore a time i odluke usklade prema međunarodnim standardima”, zaključuju oni.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dukljanin_gen
Gost
dukljanin_gen

Dobro jutro Crna Gora ,svaka cast na otkricu !Saglasan!

Mojsije
Gost
Mojsije

Branitelji ljudski prava manipulisu nevoljama gradjana.

Šta reći
Gost
Šta reći

Lijeva ruka DF.

Send this to a friend