Politika

Sobotka uvjeren da će Crna Gora 10. decembra otvoriti poglavlje o životnoj sredini

Predsjednik Nacijonalnog vijeća Austrije Volfgang Sobotka uvjeren je da će Crna Gora otvoriti pregovaračko poglavlje 27 o životnoj sredini 10. decembra. On je tokom sastanka sa predsjednikom Milom Đukanovićem ocijenio da je Crna Gora daleko odmakla i postala predvodnik u procesu integracije u regionu.

Predsjednik nacionalnog vijeća Austrije iskazao je visoke ocjene za napredak koji Crna Gora ostvaruje u svim oblastima značajnim za integraciju kao zemlja koja predvodi ovaj proces u regionu.

“Crna Gora je ostvarila veliki napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, što je jedan od ključnih prioriteta EU u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana”, naveo je Sobotka.

Visoki gost iz Austrije je uz potvrdu nedvosmislene podrške njegove zemlje pridruživanju Crne Gore i regiona Evropskoj uniji, poručio da takav stav temelji na istorijskoj odgovornost i zajedničkoj istoriji, mirovnom projektu EU, i ekonomskoj konkurentnosti ujedinjene Evrope.

“Balkanu je potrebna EU, ali su jednako tako i zemlje ZB potrebne Evropi”, ocijenio je Sobotka i iskazao spremnost da kroz parlamentarni dijalog doprinese snažnijoj podršci zemalja EU procesu proširenja.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo kvalitetom odnosa Crne Gore i Austrije čemu doprinosi i dinamičan politički dijalog na najvišem nivou.

Posebno je izrazio poštovanje i zahvalnost za podršku evropskoj integraciji Crne Gore, kao i za posvećen odnos Austrije prema regionu i značaj podrške te zemlje njegovoj proevropskoj orjentaciji, ne samo tokom aktuelnog austrijskog predsjedavanja EU, već u kontinuitetu.

Đukanović je u tom kontekstu istakao da je to najpouzdaniji mehanizam za očuvanje stabilnosti na ovim prostorima i prevazilaženje dubokog zaostajanja za razvijenom Evropom.

Predsjednik je naglasio da Crna Gora predano radi na realizaciji reformi, kako bi suštinski, a ne samo simbolički, postala dio evropskog društva.

Izuzetno značajnim je ocijenio potrebu pune pažnje EU za dalji proces proširenja cijeneći da nema boljeg doprinosa konsolidaciji Unije od ujedinjene Evrope.

Đukanović i Sobotka su iskazali zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države i ohrabrili dalji razvoj ekonomske saradnje.
Snažna potvrda partnerstva Crne Gore i Austrije je i stipendijski program austrijskog parlamenta sa ciljem unaprijeđenja rada Odbora za izborno zakonodavstvo.

Visoki gost je izrazio posebno interesovanje za viđenja i poziciju predsjednika Đukanovića u odnosu na procese na Zapadnom Balkanu, cijeneći kako je rekao, njegovo dugogodišnje političko iskustvo i poznavanje regiona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tito
Gost
Tito

Drugovi i drugarice.Zelim vas srecan dan republike.Smrt fasizmu sloboda narodu.

Send this to a friend