Politika

Spahić: Štrpci i drugi zločini svjedočanstvo užasa nacionalizma

Ervin Spahić

Štrpci a i drugi zločini počinjeni na teritoriji Crne Gore, a još više širom one velike Jugoslavije, svjedočanstvo su užasa nacionalizma i velikodržavnih projekata u čije ime su ti zločini i činjeni, poručio je član SDP-a Ervin Spahić.

On je poručio da se danas nanvršava 28 godina od užasnog zločina u Štrpcima kada su ljudi izvedeni iz voza smrti i pogubljeni samo zato što su druge vjere i nacije.

“SDP kao partija koja više od tri decenije traje na istom političkom i vrjednosnom putu nikada neće zaboraviti zločine i genocide, ali još manje nakaradne politike i zločinačke ideologije čiji je politički uspon krajem 80-ih godina prošlog vijeka bio uvod u pakao ratova i sukoba”, kazao je Spahić.

Kako ističe, ne smijemo zaboraviti sve ono kroz šta smo kao društvo prošli, jer je to jedini način da nam se takve stvari više nikada ne ponove. Spahić dodaje i da nikada ne smijemo potcjenjivati ni moć nacionalizma i velikodržavnih aspiracija koji imaju svoj kontinuitet na ovim prostorima.

“Kao društvo moramo smoći snage da se suočimo sa sopstvenom prošlošću a neka nam nevine žrtve Štrbaca uvijek budu opomena i podsjetnik da činimo sve u izgrađivanju društva u kojem će
biti najmanje važno ko je koje nacije i vjere i ko se kojem Bogu moli”, zaključio je Spahić.

Send this to a friend