Politika

Spajić u Berlinu: Ukrajina nije sama, Evropa ujedinjena u teškim vremenima

Uvjeren sam da bi svi mnogo više voljeli da smo se okupili sa punim fokusom na pomoć u oporavku Ukrajine poslije završenog rata, ali kako teče i treća godina ruske agresije, ovakva konferencija prava je šansa da pokažemo prijateljima iz Ukrajine da nijesu sami, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić u uvodu Konferencije o oporavku Ukrajine u Berlinu.

“Ratni sukob na tlu Evrope potvrdio je potrebu da pružimo zajednički odgovor, zato želim da ponovim da je Crna Gora potpuno uz Ukrajinu, spremna da pruži puni doprinos u implementaciji hitnih mjera za oporavak, rekonstrukciju i modernizaciju ove države. Siguran sam da će konferencija donijeti mnogo novih, kvalitetnih ideja i da će se iz Berlina čuti glasno poruka da je Evropa ujedinjena u ovim teškim vremenima“, zaključio je  Spajić.

Treća konferencija ove vrste okupila je veliki broj političkih lidera, predstavnike međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, privatnog i civilnog sektora, think tank organizacija, te pripadnike ukrajinske dijaspore, kako bi razmijenili mišljenja o modalitetima saradnje u cilju pružanja konkretne pomoći Ukrajini u njenom sveobuhvatnom oporavku i razvoju.

“Ukrajina će pobijediti u ovom ratu, jer su pokazali snagu i lojalnost ka evropskim principima, jer su odabrali evropski put i mi smo na tom putu uz njih. Budućnost Ukrajine u Evropskoj uniji, to smo rekli nekoliko dana nakon početka ruske agresije i stojimo uz to i danas“, istakao je kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc, koji je otvorio Konferenciju.

Činjenica da se događaj ove vrste prvi put održava u zemlji Evropske unije, pokazatelj je namjere da se iz EU pokaže nedvosmislena podrška, ali i pruži doprinos ukrajinskoj stabilnosti i progresu kroz njen dalji napredak u evropskom integracionom i reformskom procesu.

U tom kontekstu će posebna sredstva biti opredijeljena za ekonomski oporavak Ukrajine, a predsjednik te zemlje, Volodomir Zelenski apostrofirao je potrebu da se u najskorijem roku pomogne osiguravanje stabilnosti energetskih izvora, koji su konstantna meta ruskih napada.

FOTO: Vlada Crne Gore
FOTO: Vlada Crne Gore

“Ovaj rat ima više bitaka, onih na frontu, ali moramo misliti i o ekonomskim uslovima, kako bi omogućili Ukrajincima normalan život.  Vidimo ovdje u Berlinu da je veliki broj zemalja uz nas, posebno smo zahvalni na pomoći u jačanju naših odbrambenih sistema. Jedan od resursa koji Rusija pokušava da nam uskrati, jesu izvori za proizvodnju energije, već smo izgubili dosta izvora u velikim gradovima. Oporavak i rekonstrukcija tog sektora će pomoći ne samo Ukrajini, već čitavoj Evropi. Moramo pokazati da Rusija ne može izazvati prekid energetskih izvora, kad god poželi. Zato moramo korišćenjem modernih tehnologija, iskoristiti potencijale Ukrajine i tako osigurati neophodne izvore energije“, naglasio je predsjednik Ukrajine Zelenski.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je šest milijardi eura pomoći već opredijeljeno, ali i da će EU posebno afirmisati ulaganja privatnog sektora kako bi ubrzali modernizaciju ukrajinske ekonomije, što će biti ključno za oporavak država.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić je zajedno sa šefom kabineta Brankom Krvavcem učestvovao na radnom sastanku na nivou najviših zvaničnika, koji je održan u okviru Konferencije.

16

avatar
1000
12
4
0
 
15
trtmrtPrc mnePrc mneBbbbMoney
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
trtmrt
Gost
trtmrt

Znaci ja vise ne razumijem CG politiku. Cas tamo cas vamo. Pro-Srpski pa. Anti-Srpski. Za EU i NATO pa za Rusiju. Za i protiv deklaracije o Srebrenici….
Do 2015 ste cvetali ….

Prc mne
Gost
Prc mne

Nećeš Spajiću dobiti glasa jednog od onih koji su te glasali….Prevario si sve glasače!!!!!Milo Đukanović je za tebe GOSPODIN,sa njim smo znali na čemu smo!!!!Ubrzo vanredni izbori i baj,baj,Spajke!!!!

Bbbb
Gost
Bbbb

Čitam komentare ne mogu da. Vjerujem. U čemu je problem što je rekao treba pomoći narodu nakon rata ??? Kao Srbi su protiv toga jell ?? Kao Srbin iz CG .normalno da treba pomoći (teško zemlji kuda vojska prodje ma koja) šta je tu narod kriv da učiteljica iz Ukrajine ima uticaja na geopolitiku zbog kog je ovaj rat ???… Više »

Money
Gost
Money

Vikaće ti šefovi

Luka
Gost
Luka

Nije to lako reći kada imaš glasačko tijelo kao Spaka.

Sembegar
Gost
Sembegar

Priča u ime većine građana Crne Gore, tako da jeste zvaničan stav!

Prc mne
Gost
Prc mne

To nije stav većine koja ga je glasala,prevario je sve!!!!!Ovo je cinizam i nemoral da se ne pamti u novijoj političkoj istoriji istoriji CG!!!!Nikada nisam glaso za dps i MILA,ali vratite se da nas ovaj “došlo DIN”ne bruka gdje stigne….Milo je imao stavove ali nije bruka i ni vlast ni opoziciju!!!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kripto folirant i cetnicka bratija brinu za EU i Ukrajinu taman ka za lanjski snijeg !!

Andrej
Gost
Andrej

Komedijaaa ..

Strme
Gost
Strme

Jel ovo bilo vucnje za- rukava, po hodnicima sasvim slucajan susret..? 🙂

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne ulazeći u to ko je u ovom sukobu u pravu ili nije,jasno je po svemu da smo kolonija eu,usa i nato pakta.Što će nam to u budućnosti donijeti ,vidjećemo.Do sad nije ništa pozitivno.

Nono
Gost
Nono

Otisa opet kod solca,ovi se ne odbija od nogu kao pudlica

Dadore.
Gost
Dadore.

Moze li ko da poruci tim ljudima da Spajic prica u svoje i ime 15% stanovnistva CG. To ne moze biti zvanican stav!!!!

Info
Gost
Info

Sto se Ukrajine tice, u pravu je. Tvoji Rusi u CG su sa 3% podrzali diktatora, da li ti to sta govori?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Momce, u stvari je obrnuto!!!

Luka
Gost
Luka

U ime vaše vlade.Najžešći velikosrbi su u vladi.Izađite iz vlade, Elektroprivrede,RUP,Železare,Morskog dobra

Send this to a friend