Politika

Spajić za CdM: Lažu naši nesrećni politički oponenti da je Kvon finasirao bilo koju kampanju PES-a

Milojko Spajić

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, u intervjuu portalu CdM oštro je demantovao optužbe lidera pojedinih partija da je uhapšeni južnokorejski “kralj kriptovaluta” Do Kvon finansirao kampanju PES-a. Tvrdi da je to laž.

<<<Abazović i Adžić: Kvonov laptop dobar trag, kripto-zajednica pomagala određene političke subjekte<<<

“Apsolutna je neistina naših nesrećnih političkih oponenata da je Kvon finansirao bilo koju kampanju Pokreta Evropa sad. Skromno finansiranje našeg pokreta je bilo iz budžeta, malih donacija crnogorskih državljana ili iz kredita, što je sve lako provjerljivo”, poručio je Spajić u razgovoru za CdM.

<<<Mandić i Knežević traže informacije od nadležnih o slučaju Spajić – Do Kvon<<<

Osim o optužbama na njegov račun koje se dešavaju nekoliko dana pred parlamentarne izbore, Spajić je za CdM govorio i o programu Evropa sad 2, objašnjavajući na koji način će se ostvariti zacrtani ciljevi kao što je prosječna zarada od 1000 eura, minimalna od 700 i minimalna penzija od 450 eura.

<<<Medojević: Kvon mjesec dana živio u stanu Spajića u Beogradu, kupio ga za dva miliona eura<<<

Poručuje da će se Evropa Sad 2.0 sprovesti na potpuno identičan način kao i Evropa Sad 1.0. Podvlači Spajić da je potrebno godinu dana fiskalne konsolidacije i raznih mjera da bi građani osjetili sve benefite nastavka našeg uspješnog programa iz decembra 2021. godine.

“Prvo – potrebno je smanjiti neproduktivnu potrošnju za 150-200 miliona eura – isto smo uradili i u martu 2021, kada smo uz pomoć programskog budžeta, koji je prvi put implementiran u Crnoj Gori, otkrili troškove koji nisu išli ni na plate, ni na penzije, ni na socijalu, ni kapitalne investicije ili AGRO-budžet. Ti neproduktivni troškovi su eufemizam za bahaćenje i korupciju, zbog koje je naš javni dug četiri milijarde eura = 20 godina x 200 miliona eura”, navodi lider PES-a.

Minimalna penzija 450 eura od januara 2024.

Time se, dodaje, vraćamo u fiskalno održiv okvir, te otvaramo prostor da sprovedemo mjere koje kratkoročno imaju efekat na budžet – kao što su minimalna penzija od 450 eura, koja će biti prva proaktivna mjera koju će građani osjetiti već od januara 2024.

“Izglasaćemo i dodatne mjere na prihodnoj strani – kao što su markiranje goriva, zakon o igrama na sreću. Primijenićemo zakon koji smo usvojili 2022. godine i naplatićemo 80 odsto poreza na svu nelegalno stečenu imovinu. Takođe – uvešćemo red u poresku upravu, naročito u domenu indirektnih poreza – PDV, akciza itd. Tako ćemo obezbijediti finansijski okvir potreban za izgradnju saobraćajne infrastrukture: dva autoputa i dvije brze ceste, koji se moraju pod hitno pokrenuti”, podvlači on.

Sljedeće, dodaje, ulazi se u sveobuhvatnu reformu penzionog sistema – gdje će se odvojiti zarađen i socijalni dio penzije.

“Socijalni dio penzije će se finansirati zaustavljanjem zloupotreba u socijali, koje se mogu spriječiti socijalnim kartonom, koji je bio u fazi izrade u 42. Vladi”, ističe sagovornik CdM-a.

Spajić objašnjava i šta podrazumijrva četvrti korak.

“Kao četvrti korak – do kraja 2024. godine (ukoliko se vlada formira ubrzo poslije parlamentarnih izbora, rekli smo 12 mjeseci od formiranja vlade), očekujemo sveobuhvatnu reformu koja će uključivati minimalnu zaradu od 700 eura, novu poresku reformu koja bi oslobađala poslodavce od fiksnih troškova, kao što su direktni porezi – i time pravili balans između prava radnika i održivosti privrede. Sa Evropa Sad 2.0 reformom imaćemo najkonkurentniju privredu u Evropi, uz maksimalno očuvanje prava radnika, te očekujemo veliki investicioni zamah u 2025. godini”, naveo je on.

Lidera PES-a pitali smo da nam obrazloži šta je mislio kada je lani kazao da je budžet za 2023. godinu “napravljen da sruši ovu državu”, kao i to što je ove godine upozorio na mogući bankrot.

Neodrživ budžet

Spajić objašnjava da je budžet za 2023. godinu jedini fiskalni dokument ove Vlade gdje su prezentovani planovi za ovu i naredne dvije godine.

“Ti planovi nam govore koliko je budžet neodrživ, a glavni razlog tome je upravo ostvarenje deficita tekućeg budžeta prosječno godišnje po 150 miliona, što nam govori da se država zadužuje za finansiranje tekuće potrošnje, uz ostvarenje deficita prosječno godišnje po pet odsto BDP i kontinuirani rast javnog duga. Rezultat i mjere iz programa Evropa sad 1 na prihodnoj strani pomogle su da se kasa ne isprazni već krajem maja, kako su to bili planovi ove Vlade”, tvrdi lider PES-a.

Šta to aktuelna Vlada pokušava da zamaskira

Takođe, kako navodi Spajić, Vlada pokušava da zamaskira sliku jako loše planirane rashodne strane na način da se ne ostvaruju i/ili ne isplaćuju sredstva za kapitalne projekte, koji su na nivou samo 15 odsto planiranih, a čak preko 60 odsto niži u odnosu na isti period prethodne godine, a kapitalni projekti su pokretač rasta ekonomije.

“Takođe, neadekvatno planirana rashodna strana dovela je i do toga da je bilo neophodno zaduženje po kamatnoj stopi od skoro 11 odsto, a shodno planovima Vlade u ovoj godini nas očekuje još jedno zaduženje, u iznosu u od 500 miliona eura. A sve to nije rezultiralo podizanjem standarda gradjana, jer je sva ova tekuća potrošnja dovela do rasta prosječne zarade od samo 30e, dok je program Evropa sad 1, koji nije uticao na podizanje javne potrošnje, doveo do povećanja prosječnih zarada za preko 200 eura, dupliranje minimalne zarade i smanjenje poreskog opterećenja za preko 50%. Za toliko podizanje tekuće potrošnje prvo rebalansom za 2022, pa onda Zakon o budzetu za 2023. mogla se sprovesti ES2 na benefit zaposlenih, penzionera i države. Upravo o ovome govorimo kada kažemo da budzet manjinske Vlade nije održiv”, podvlači Spajić.

Ovo je lista prioritetnih projekata

Kada je riječ o kapitalnim projektima koje planiraju realizovati ukoliko budu vlast, Spajić navodi nekoliko ključnih koji su na listi prioriteta.

Navodi da političku integraciju Crne Gore mora snažnije pratiti i njena ekonomska integracija u strukture evropske i svjetske ekonomije.

“Evropa sad! će se zato snažno zalagati za ubrzanu izgradnju saobraćajne infrastrukture. Ovdje treba istaći 3 ključna putna pravca: 1) završetak autoputa Bar-Boljare, kao saobraćajne kičme naše ekonomije, ne samo da će otvoriti dodatni prostor za razvoj sjevera – približavanjem tržištu Podgorice i primorja, već će biti i snažan zamajac dodatne valorizacije Luke Bar njenim približavanjem tržištima regiona i Centralne Evrope; 2) izgradnja Jadransko-jonskog autoputa bolje će povezati našu ekonomiju sa mediteranskim priobaljem, ali i Zapadnom Evropom i Turskom”, naglasio je on.

Kao treću stavku ovog plana navodi izgradnju brze ceste, koja bi od Sarajeva preko Crne Gore vodila dalje ka Albaniji dodatno bi pozicionirala našu zemlju kao saobraćajno čvorište Zapadnog Balkana i tako valorizovala našu centralnu geografsku poziciju u regionu.

“Takođe bih pomenuo i bulevar od Herceg Novog do Ulcinja, kao i veliki IT centar na Velikoj plaži. Osim navedenog, od ključnog značaja će biti ulaganja u rekonstrukciju postojećih objekata u sektoru prosvjete i zdravstva”, kazao je CdM-u lider PES-a.

O partnerima nakon izbora

Lider PES-a odgovorio je i na pitanje ko su im prihvatljivi partneri nakon izbora, a sa kim neće praviti polotičke saveze.

“Program Evropa sad i fokus na ekonomske teme su lakmus papir kada je u pitanju priča o koaliciji sa bilo kojim političkim subjektom. Kao što smo više puta navodili, partije koje nisu podržale ES1 i koje su odgovorne za stagnaciju ekonomije u prethodnih 30 godine, nisu poželjni partneri u Vladi. Evropi sad nije cilj Vlada po cijenu svega. Moraju se poštovati principi, a pojedine partije koje ovih dana fabrikuju razne afere, ne znam čemu se nadaju nakon izbora”, kazao je Spajić u intervjuu portalu CdM.

O odnosu sa Jakovom Milatovićem: Raskola nema

Nezaobilazna tema bila je i odnos Spajića sa Jakovom Milatovićem, navodnom raskolu u PES-u, o čemu su mediji pisali u više navrata.

Milatović i Spajić
Milatović i Spajić

Spajić poručuje da nema govora o raskolu.

“Dovoljno je da obratite pažnju sa koje adrese se takve priče plasiraju. Politička konkurencija i određeni mediji imaju cilj da dramatizacijom razlika koje postoje u svim demokratskim organizacijama kreiraju sliku da se radi o navodnom raskolu. Nije u pitanju nikakav raskol, već je prirodno da nekad imamo različito mišljenje, koje apsolutno ne ugrožava naš zajednički cilj da Crna Gora bude bolje mjesto za život”, jasan je lider PES-a.

Podsjetio je da su prije nepunih godinu dana zajedno prezentovali programske ciljeve PES-a koji se odnose na povećanje prosječnih i minimalnih zarada, te stvaranju uslova za punu zaposlenost.

“Ta ideja, uz veliki broj kvalitetnih ljudi koji su zajednički u nama prepoznali novu vrijednost, doprinijela je da napravimo izvanredne rezultate na lokalnim i predsjedničkim izborima. Radujem se budućoj uspješnoj saradnji sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i ubijeđen sam da ćemo zajedno ostvariti velike rezultate za naše građane i Crnu Goru”, poruka je lidera PES-a.

Uvjeren da će PES uvesti Crnu Goru u EU

Na kraju, Spajić poručuje da program ES približava građane evropskom standardu, radi na ekonomskoj konvergenciji Crne Gore i EU, pravi Crnu Goru privlačnijom investicionom destinacijom i time, privlači ekonomske kompanije i dublje povezuje ekonomski Crnu Goru i EU.

“Teško je govoriti o datumu, jer ne zavisi sve od nas, ali smo ubijeđeni da će Evropa sad uvesti Crnu Goru u EU”, zaključio je Spajić u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jagos
Gost
jagos

Na kom jeziku je Kvon pisao pismo.Ko je prevodilac ako je na Korejskom Ko garantuje tačnost prevoda.Koliko kurira je nosilo prevod do svih ovih koji tvrde da su dobili pismo i jesu li isti prevodi stigli do svih Da ne davim više

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Ti su oponenti tvoji koalicioni partneri. Pazi malo sto pricas!! Lupetas bezveze!!

veki
Gost
veki

vvlast je slast, može im bit,, ja ću tebe glasat

dr.ino
Gost
dr.ino

Spajicev Brat iz USA: alo bre Milojko, dolazi vamo sta ces medju tim budalama?
Milojko: Ne mogu sad brate moj iz USA idem tu Do Kvona.

Vanja
Gost
Vanja

Da li su nasa groblja (dje su nam sahranjeni preci) tudja groblja?

Lazar
Gost
Lazar

Spajiću, više puta si do sada lagao, kako onda misliš da ti možemo verovati?

Lazar
Gost
Lazar

Kada gledam Spajića vidim da je Lombrozov bio u pravu.

Naroz
Gost
Naroz

Moj prijedlog za izlazak iz krize, i da Crna Gora bude bolja no Monako 1, jeste da se onom Južnokorejcu da crnogorsko državljanstvo po hitnom postupku. Onda mu se konfiskuje 39 milijardi i 999 miliona eura, i to uplati u budžet CG. Pošto CG nema donešenu regulativu o kripto valutama, on faktički nije prekršio nijedan naš zakon, a retroaktivno se… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

One dvije partije đe me njeni lideri asociraju na dugu toliko su kvarni,da su jaja i riba kad se pokvare kao šanel u poređenju snjima.

Vinar
Gost
Vinar

Jadransko-jonski autoput je najbolja moguća investicija za Crnu Goru, svaka partija bi trebala oko toga da se složi i da stane iza toga projekta…..

ND123
Gost
ND123

Predizborna 2016 se ponavlja ali sada u režiji DF, URA i ko zna koga još.
Sve je isto samo njega nema

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Glasa sam uvijek protiv dps,ali nikad ta df,ali od df nema gore stranke

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Znamo ko je potpisao groblja i crkve drugoj drzavi ne cudi nas od njih nista

Cako1
Gost
Cako1

izgleda u 2025toj minimalna penzija 750e,prosječna plata 1200e…od čega? jedemo kredit koji uzimamo po nerealnim kamatama…narod uziva trenutno ali posle nema kukanja nego svi rusak i u Singapur !!

Marko
Gost
Marko

A okle ti oces pricom o parama da osvojis apsolutnu vlast,to ti je sigurica,ali moraces u koaliciju , vidjeli smo onu prvu evropu dje si pozajmio milijardu u unistio zdrastveni sistem.

Milos
Gost
Milos

Jes vala hrapovic ga je ostavio u idealnom stanju 🤣

Role je king
Gost
Role je king

Kampanja je jako prljava,zadaju se niski udarci,optuzuju se za sve i svasta,kriv je ovaj,kriv je onaj. Posle 11. Ce kao Dritan i Aleksa uz neku finu muziku i bogatu trpezu da proslave zajednicku koaliciju ES,DF,DEM,URA. Ovo vam je narode sve jedan cirkus a cirkusanti nikad bolji,veseliji!

drza4
Gost
drza4

Imaš li stan u beograduna vodi? poznaješ li osobu s kojom imaš dete? imaš li državljanstvo srbije? ponaješ li do hwona? ma , daj….

Festadjun
Gost
Festadjun

Bravo Majki komito nasa, ceraj ta ….

rasso
Gost
rasso

Ove dvije anomalije mogu svi da uporede i da donesu sud a to je jucerasnja izjava ministra Adzica da je koreanac Kvon finansirao Pokret ES i to izdasno za nase prilike,i sinocni prilog u dnevniku javnog servisa o istrazivanju koliko je koja partija ulozila novca u kampanju gdje se Pokret ES ne navodi ni medju prvih 7-8 lista.Pametnom dovoljno!!

Gojko
Gost
Gojko

Ne nalazi jer nije ni predao izvjestaje o finansiranju izbora, jer tvrde da nemaju parlamentarni status pa nijesu u obavezi. Calovicka je jos prije ovoga na to upozorila.

Realnost
Gost
Realnost

Ljubili ste podove,pa ste se kleli u Rista pa u Vladimira ,pa ste poceli ljubit pragove a dalje od Kosova ne vidite,sad igrate sote mori sote sote masala,PONIZNI

Mićko
Gost
Mićko

Pes nema pepela za kampanju,pouzdano znam

, , ,
Gost
, , ,

Milojko trebaš biti čist da bi prozivao za laži. Laž je okosnica tvoje partije, od programa pa na dalje. A što se tiče Dritana, laž je njegovo drugo ime. Tako da svi ste lažovi i prevaranti iz jednog jedinog razloga, a to je lična korist i enormno bogaćenje za kratko vrijeme. Nadam se da ćete se družiti u Spuž i… Više »

milA
Gost
milA

30 godina DPS nikada nije izlozio gradjane ovim cirkusima kao sto ste svi vi zadnjih 3 godine. lov na vjestice DPS nije krio informacije gradjanima, nego su imali normalan rezon da znaju sta je gradjanima bitno za reci a sta ne. Kwon je nama nebitan, ali Milivojko ako si doveo Kwona i mnoge druge da slobodno koriste CG koja je… Više »

končar
Gost
končar

E što je politika🤮.Ovo izjavljuje “čoek”koji je u kontinuitetu lagao javnost vezano za državljanstvo.I sada je u našem društvu debata jesi li za mickeya ili nisi .🤕🤕

Danica
Gost
Danica

Dsti šansu Spaiću

Budimo Realni
Gost
Budimo Realni

Ne pada mi na pamet.

Jako
Gost
Jako

Citat :”Prvo – potrebno je smanjiti neproduktivnu potrošnju za 150-200 miliona eura – isto smo uradili i u martu 2021, kada smo uz pomoć programskog budžeta, koji je prvi put implementiran u Crnoj Gori, otkrili troškove koji nisu išli ni na plate, ni na penzije, ni na socijalu, ni kapitalne investicije ili AGRO-budžet. Ti neproduktivni troškovi su eufemizam za bahaćenje… Više »

oooo
Gost
oooo

Svako moze finansirat neciju kampanju ka sto se i do sad radilo ali treba razotkrit sve ovakve i slicne finansijere i koga su finansirali da narod vidi ko sta radi i sa kim radi u Crnoj Gori i svijetu. Pocevsi od ovog Ho SI Mina do Vucica, Srbije, Rusije, itd. Neka narod vec jednom zna ko nam radi o glavi… Više »

Edw
Gost
Edw

Imali ste šansu da ga pitate šta misli o protestima protiv Vučića.

rewq
Gost
rewq

zašto bi to bilo bitno?

Edw
Gost
Edw

Da vidimo smije li da podrži demokratsku opoziciju u Srbiji, istu onu koja je podržala njega dok je litijao. Od odgovora zavisi njegov demokratski kapacitet/odnos prema Vučiću.

Struhar
Gost
Struhar

Ovaj ne prijeti ratom kao partijski kolega?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovi kradu ideje od depeesa kao depees od liberalu ! No bolje i to , ovi drugi nemaju uopste ideje !

Darija
Gost
Darija

Neće vam smetati da poslije izbora ” častite” nesrećnog oponenta nekom novom foteljom. Svi ste isti

amoreeegoodby
Gost
amoreeegoodby

Ideš u tvorza, nema ni 30% ni pranja miliona ni nekih obećanih firmi. Mnogi će ti okrenut leđa tj. već okreću jer će biti predmet istraga, tj. već jesu. Mnogi od tih su i neki “ugledni” biznismeni iz CG. Prošao voz Milojko. I ti i Dritan byebye.

Fendi
Gost
Fendi

Rče ići u zatvor, jer je ovo samo predizborne priča. Ali hipotetički i da će, biće isto kao za Predsjedničke izbore, samo će vrlo dugi iz Evropa Sad biti premijer, a vas nema niđe. Oni za razliku od vas, uvjek imaju koga da izbace novog. A narod će svako za njih da glasa… Vidijeli ste, niste mu dozvolii da se… Više »

Srećko
Gost
Srećko

@Fendi – pa ćeš glasati čovjeka koji ide u zatvor i partiju koja vas je tako izmanipulisala????

Tivat
Gost
Tivat

Prvi du ptočdli da vas finansiraju Rusi, pa onda je bilo Vučić, sad ovaj…morsju nešto da pričaju a sami sebe demantuju

Mrgud
Gost
Mrgud

Samo odgovori ko vas onda finansira? Odakle pare za kampanju, za formiranje stranke….Laž nije strana ni tebi ni tvojim koalicionim partnerima. Kudro je posebna priča, trebao si to da znaš, on je svakog izdao.

Komšija
Gost
Komšija

Dritane, jesi li to ti? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Canon
Gost
Canon

Mnogo je onih velikih kačitskista koji du bili uz Dps prešli ovamo, vide gubi Dps i bijrže. Pa vi ste pričali da ih guraju i ono iz Vijesti i dosta takvih. Nije ovo kampanja u Kino da treba ne znsm kolko novca, bilbord koji svi koriste, autobus koji svi imaju, poruke na viber svi šalju, gotovo da se ode na… Više »

Edw
Gost
Edw

Svako po malo. Dobili su nešto i od Dodika.

Pušti me više
Gost
Pušti me više

A tebe i ostale iz Pes istina i samo istina potpuno savladale.Vi toliko lažete da ste počeli vjerovati u vlastite laži.

Send this to a friend