Politika HERCEG NOVI POSTAJE TRIBINA ZA SRPSKE POPOVE: SJUTRA SABOR O ZAKONU O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

SPC međaši prostor velikosrpskim interesima u Boki

Mandić i Carević u Novom

Mitropolija crnogorsko primorska SPC objavila je da će sjutra u Manastiru Savina zasijedati Svetostefanski crkveno narodni sabor na kojem će se, kako piše u najavi, odrediti prema “zlonamjernom predlogu zakona kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”. Prije zasijedanja biće održana liturgija povodom slave grada Herceg Novog (15. avgust) i prenosa moštiju Sv. Arhiđakona Stefana.

VUČINIĆ: ILI SLOBODA ILI KOLONIJA

Za predsjednika Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića, ovaj sabor je samo još jedan dokaz da Beogradska patrijaršija “međaši prostor velikosrpskih imperijalnih ambicija u Boki”.

<<<U Novom Georgiev pjevao Tamo daleko, orilo se Crna Gora i Srbija to je jedna familija<<<

“Ta njihova ambicija preksinoć je i muzički eksponirana na Kanli-kuli u Herceg Novom. Pjevano je “Tamo daleko” i skandirano da su Crna Gora i Srbija jedna familija. Namjerenim saborom, čije će odluke biti uperene protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u svetosavskome maniru, ta patrijaršija poricaće činjenicu da se nezakonito i bez pravnoga osnova upisala kao vlasnik 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, većine manastira i većine crkava. Inače, oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti sukobljavaju se crnogorska i velikosrpska državna i nacionalna ideja i od njegovoga razrješenja zavisiće budućnost Crne Gore: ili će biti slobodna zemlja ili beogradska kolonija. Mislim i vjerujem da će se beogradski popovi ovoga puta suočiti s državnom silom koja po prvi put poslije trideset godina pokazuje spremnost da štiti integritet i suverenitet zemlje”, poručuje Vučinić.

Uvod u sjutrašnji sabor bio je humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju”, čiji je jedan od organizatora takođe Mitropolija crnogorsko primorska, a kojem su, između ostalih, prisustvovali lider DF-a i Prave Crne Gore Andrija Mandić i Marko Milačić, kao i predsjednik budvanske opštine Marko Carević. Koncert će ostati upamćen po nastupu Vlada Georgieva, skandiranju publike “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, dešavanjima koja su pokazala da su koncert i sjutrašnji Svetostefanski sabor SPC i te kako povezani i da imaju za cilj animiranje javnosti uoči donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Uostalom, i sam Georgijev je, završavajuću nastup, poručio publici: Vidimo se na liturgijii!

ĐONOVIĆ: POLITICI SPC BLIŽI SE KRAJ

Za političkog analitčara Ranka Đonovića nema razlike između humanitarnog koncerta, sabora, ili bilo kog sličnog događaja, odnosno nema razlike kada je riječ o ciljevima, samo je način obraćanja javnosti drugačiji.

“I sada, kao i prije 30 godina, ali i mnogo ranije, Srpska pravoslavna crkva nastupa kao politička organizacija i njeno djelovanje u Crnoj Gori gotovo da nema dodirnih tačaka ni sa vjerom, niti sa bogom. Iza njene politike na našim prostorima stoje samo interesi, kako politički tako i ekonomski. Dakle, cilj je da se nanese šteta Crnoj Gori, da joj se uzme što se uzeti može. Toj politici se, ipak, bliži kraj. Jedan od razloga zašto gubi moć u Crnoj Gori leži u tome što joj Srbija više ne može pomoći u mjeri u kojoj je to činila do prije nekoliko godina. Ali, uprkos tome, državne institucije moraju biti na oprezu kako bi spriječili svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira. Jer, SPC i oni koje okuplja ne bi se libili ničega, pa ni nekog oružanog incidenta, kaže za Đonović Dnevne novine.

Na Svetostefanskom crkvenom narodnom saboru biće mitropolit Amfilohije, episkopi budimljansko nikšićki Joanikije, mileševsko pljevaljski Anastasije, zahumsko hercegovački Dimitrij, dioklijski Metodije i episkop Atanasije Jevtić sa sveštenstvom. Oni će služiti liturgiju, a potom zasijedati o “zlonamjernom zakonu kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”.

311

avatar
1000
79
232
0
 
159
TALOGFileopgOd Izdajnika1918.1918.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TALOG
Gost
TALOG

Ah,kakvi branitelji C.Gore.Vucinic i Djonovic.Kakvi ,,AUTORITETI i ZNALCI.,

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Onaj Crnogorac koi ne slavi Baja Stanisica,Pavla Djurisica,Vlada Sipcica,Srpka Medenicu,Boza Bjelicu Milica nek se fata vjere koje oce a Crnu Goru da zaboravi…

Učitelj
Gost
Učitelj

Božo nepismen si.

Bajo Stanisic
Gost
Bajo Stanisic

Evo vise Albanci,Bosnjaci,Romi nece se tako zvat prelaze na vjeru Monte Forest

Djuro Pucar
Gost
Djuro Pucar

Onaj sto mu SRBSTVO NJEGOSEVO sveto nije neg razguli u Gusinje

Младен
Gost
Младен

Догодине у Призрену.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

ne mozes biti crnogorac ako nisi prvo srbin, ko je crnogorac on je i srbin, ne srbijanac al srbin obavezno.

Fileopg
Gost
Fileopg

neka Amfilohije kaže u koju su mu crkvu kršteni đedovi pa možda otac…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Fileopg, danas si mogao na CDM-u da pročitaš intervju gospodina Dedeića, koji je rekao da CPC nikada ni od koga nije tražila ,,autokefalnost”. Prema tome, stvari su jasne.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, opet ti sa jeftinim razmišljanjem. Vrijeđaš ove domaće “srbe” sa tako glupim objašnjenjima. Autokefalna znači slobodna-samostalna. I po tebi slobodna, nezavisna Crna Gora treba da traži Tomos (koji ni srpska crkva nema), od crkve kojom upravljaju Turci. Znaš ti to dobro.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, još jednom hvala gospodinu Dedeiću na njegovom priznanju da autokefalnost nikada nije tražena. A kada su bili samostalni, zašto su ih rukopolagali srpski patrijarsi? Budi mi dobro.

ND
Gost
ND

Patrijarsi jesu rukopolagsli mitropolite do ukidsnja Pećke Patrijaršije,ali se autokefalisti ne pozivaju na taj period,već poslije ukidanja 1766. E sad tumačenje pojmova samostalna i autokefalna je već duga priča,a definitivno se ne odnose na isti status Crkve.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

ND, pojedini se pozivaju da su autokefalnost dobili 1485 . sa prelaskom Zetske Mitropolije na Cetinje. Ako su autokefalnost dobili 1766.god. zašto su išli u Rusiju da ih rukopolažu ruski Patrijarsi. Mada je prije toga Svetog Petra Cetinjskog 1783. rukopoložio Karlovački Mitropolit Mojsije Putnik.

Fileopg
Gost
Fileopg

odgovorite mi na prosto pitanje prostim odgovorom. Kako se zvala crkva u u kojoj su kršteni otac i đed Amfilohiju….

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

@ Fileo ja znam u Crkvi slavne Zetcke Srbske eparhije no Gora Crna okupira ime slavne Zete 1878

ND
Gost
ND

CG okupirala Zetu? E veće gluposti ne pročitah odavno!

@ ND
Gost
@ ND

I toliko si upucen u istoriju Crne Gore da toliko ne znas….Druze Crna Gora se zvalo ono u 4 Nahije >ZETA je prva Srbska drzava pod Balsicima i Crnojevicima,K ralj Nikola 1878 ukida ime Zeta i daje joj ime Crna Gora

Fileopg
Gost
Fileopg

nije tačno, takva crkva nikad nije obitavala na ovim prostorima.

Riđani
Gost
Riđani

A ti ćeš da ga upitaš bravu nekršteni , vladika je kršten u manastiru Morača , lavri Nemanjića iz 13. vijeka .

Fileopg
Gost
Fileopg

pitam za oca i đeda mu….

Краљ Иби
Gost
Краљ Иби

Е црногорци,
Његош вам се преврће у гробу, јер вам је драже и милије да чујете Милове лажи, од онога што Вам је Владика оставио у аманет.
Издали сте Србију признањем непостојеће држеве КиМ и забили сте јој нож у леђа…
Срећа је да још има ЧАСНИХ ЦРНОГОРАЦА који цене, поштују и негују братску љубав између Србије и ЦГ.

Montreal
Gost
Montreal

Ma nisu to Crnogorci to su ti Albanci koji glume dukljanine i poneki Bosnjaci nacionalisti, a svi rade jedno, da potrgaju CG sada, kada nisu mogli u vladikino vrijeme. No nece to tako lako. Ne moram biti Srbin ali sam pravoslavac i volim bracu Srbe, nisu nasi prijetci uvijek bili zajedno iz dokona! Dzaba kriminalne pare albanske mafije i cime… Više »

Katunjanin
Gost
Katunjanin

A ko napravi ovaj disbalans i dade hiljade licnih karata ovijema sto bi zapalili Crnu Goru kao sibicu?

Momčilo Perović
Gost
Momčilo Perović

Siguran sam da držani organi Crne Gore,neće ustuknuti ispred SPC koja sve radi da nestane Država CG i Crnogorci!

Младен
Gost
Младен

Како то ми радимо да се укине Црна Гора? Ниједног помена томе није било. Ми само покушавамо да одбранимо идентитет истински овога народа од лажног монтенегро идентитета који намеће власт.Ово је наша земља. Наши су је преци градили и сад се преврћу у гробу кад чују ове издајнике на власти како причају и раде.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mladene, na prošlom skupu u Budvi ste poručivali da ćete “osloboditi srpsko more”. Ne pravite se blesavi. Nijesu tvoji preci pravili državu i crkvu u kojima se odlučivalo u Beogradu, no vas ufati onaj đavolji Fatićev virus. Čitaj Mladene,puštit će te.

Младен
Gost
Младен

Прича ти не пије воду. Заједништво народа у Србији и у Црној Гори је увијек било чврсто и јако. Издају сте ви починили признањем *Косова. Покушавате на све начине да промјените биће овога народа и свега онога што он јесте. Ваш лажни идентитет је створен у титовом Јајцу. Како вам то није јасно? Од увијек је Црна Гора свој идентитет… Više »

Младен
Gost
Младен

У титовом Јајцу је створен идентитет монтенегро. Ви за другу историју и не знате. Све прије тога припада нама. Светог Петра Цетињског и Његоша сте се већ одрекли. Остало вам је Титово Јајце.

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Od svih Srba najgori su ovi crnogorski!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ma ne valja ni jedan.

Anđela
Gost
Anđela

Najbolji momci su Crnogorci, pod usloviom da su Srbi.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Dobrica Cosic: “LAZ JE NACIONALNI INTERES SRBIJE” sto ovome dodati kad ovo kaze “otac nacije “

Младен
Gost
Младен

Никакав отац нације он није.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Jeste Mladene, a Ceca vam je srpska majka.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Njegoš je za Katunsku nahiju napisao:
Ti si srce srpske Crne Gore.

Titograd
Gost
Titograd

Neviđeno lažeš pope.

Od Izdajnika
Gost
Od Izdajnika

Katunjanina iz Titovog grada heroja a rijeci komunjare Dobrice Cosica.Bogomi sad Titov grad Cetinje heroj slavi i Krsta ne mareci sto ga Partizani ubise ko izdajnika tako vam je sve istina

Bodin Milic
Gost
Bodin Milic

Zivjela Mitropolija Crnogorsko primorska i nas Mitropolit Amfilohije Radovic! Bezboznici i vi zlonamjerni druge vjere sto nemate drugog posla manite se nas i nase svete crkve!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Nema na svijetu vecih bezboznika od vjernika SPC i tkz. Svetosavlja, izmisljene pravoslavne sekte.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ti katunjanin nisi, ne koristi lazno katunjani su vazda srbi bili

Riđani
Gost
Riđani

Katunjanin , kako pravo govorio tako ti Bog pomogao i Sv. Vasilije Ostroški i Sv . Sava …

xxy
Gost
xxy

Kralj Nikola je svake godine za Savin dan organizivao Svetosavski Bal na dvoru Petrovica u Cetinju.

Fileopg
Gost
Fileopg

bog vi da zdravlja i mahova onoliko koliko dobra željeli Crnoj Gori i Crnogorcima, sa sre srca vi želim…

Младен
Gost
Младен

Ово је Црна Гора. Следеће године и у читавој земљи ако Бог да. Да повратимо образ овој земљи који су ови издајници укаљали.

Kosovo
Gost
Kosovo

Bice te pusta zelja!

Pesa
Gost
Pesa

Nekima smeta što su pjevali “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija” ???? Pa nisu pjevali Crna Gora je Srbija…. Normalni ljudi ne žele da se odreknu milion naših ljudi koji su se u zadnjih 100 godina doselili za Srbiju trbuhom za kruhom…ne možemo biti različit narod kada pola srbije ima nekog pretka Crnogoraca. To mogu samo bolesni umovi.

Mitar
Gost
Mitar

Pesa’ zasto onda ne kazu Srbijanci da su porijeklom iz CG i da smo opet dva ista naroda?
Zar nije Duklja starija od Raske 143 godine
U koju Crkvu je krsten KARADJORDJEVIC pa tu istu Crkvu prepisao Srbijancima a mi smo CRKVU imali dok je Srbijancima SULTAN odredjiva popove i poglavare. Znam da ih boli malo istina 😉

96Stanova
Gost
96Stanova

Mitre, diši… Ne valja ti ta sjekiracija.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Svaka ti je sveta Mitre.

Riđani
Gost
Riđani

Hahahajaha oj -ha , dobar si …

xxy
Gost
xxy

Pa to je ta Mitropolija u Kontinuitetu i dan danas nije nista prepisao sve je isto kao prije 1918.
Postojala je i Karlovacka Mitropolija a Pecku Patrijasiju Turci su rusili ukidali i cinjeli zulume.

ND
Gost
ND

Teritorijalni opsrg Pećke Patrijaršije do 1766. i SPC od 1920. nije bio isti. Karlovačka postaje dio DPC od 1920. dok je Crnogorska to bila od početka srednjevjekovne pravoslavne Crkve,koju je ustrojio Sava Nemanjić.

Toni
Gost
Toni

Što se Boke tiče, mislim da tu možete da odahnete, tu su vam šanse ravne nuli. Pozabavite se tamo Batom Cuckom i Bajramovicom.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Toni nijesi doslovan. Sudeci po imenu mi Katunjani kojih ima u Boki preko70 posto i mozemo biti spokojni i mirni. Da Bog pomoze i casni krst.

xxy
Gost
xxy

Vas Katunjana u Boki ima raznih ,neki su Hrvati katolici ,neki su Srbi ,neki Komunisti ,neki Crnogorci a prezimena sve ista.
A nekad ste mogli na pazar izvan grada ali niste smjeli ulaziti u stari grad Kotor.

Send this to a friend