Politika

Specijalni izvještaj State Department o ruskoj propagandi: Dio mreže akteri državnog udara u Crnoj Gori i In4s

Jedan od glavnih medija srpske propagnade u Crnoj Gori in4s.net, dio je takozvanog propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija, stoji u izvještaju američkog State Departmenta (SD) u kojem su predstavljeni stubovi ruske kampanje dezinformacija, prenosi Antena M.

Demonizovanje vrijednosti zapadne civilizacije, njenih institucija i istaknutih pojedinaca, poput Bila Gejtsa (Bill Gates) i Džordža Soroša (George Soros ), miješanje u izborne procese, podrška i okupljanje deničarskih snaga, teroretičara zavjere i pokušaji podrivanja međunarodnog poretka zadaci su kojima se bave ruski medijski portali sa partnerima.

In4s je partner medijske mreže Južni front (SouthFront), a među onima koji stoje iza većeg broja ruskih propagandnih medijskih stubova su imena nekih od aktera uključenih u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016., poput Konstantina Malofejava i Leonida Rešetnjikova.

Demonizovanje vrijednosti zapadne civilizacije, njenih institucija i istaknutih pojedinaca, poput Bila Gejtsa (Bill Gates) i Džordža Soroša (George Soros ), mješanje u izborne procese, podrška i okupljanje deničarskih snaga, teroretičara zavjere i pokušaji podrivanja međunarodnog poretka zadaci su kojima se bave ruski medijski portali sa partnerima i njihovi analitičari, kolumnisti i stručanjaci po društvenim mrežama, vrlo često preko lažnih Facebook i Twitter naloga, poput recimo i jednog tipičnog balkanskog imana -Milko Pejović, koje su kreirale ruske obavještajne službe GRU i SVR.

State Departmenta je u avgustu objavio specijalni izveštaj „Pilari ruskih dezinformacija i propagandnog ekosistema“ svog Globalnog centra za angažovanje (Global Engagement Centr/GEC) koji se bori protiv kampanje dezinformacija i propagande. GEC ima madat razotkrivanja i suprostavljanja prijetnjama koji predstavljaju takozvani maligni akteri u međunardnoj politici koji imaju koristi od tih taktika. Na ovom polju, navodi se, Rusija predstavlja glavnu prijetnju, a GEC u saradnji sa međunarodnim partnerima predvodi koordiniranu akciju odgovora.

Rusija, osim poznatih medija koje finasira, poput RT i Sputnjika, plaća, tačnije prema ovom izvještaju finansiraju ih ili ruske obavještajne službe ili pojednici povezani sa njima, još sedam medijskih izdanaka, koji svaki zasebno ima svoju mrežu saradnika na više svjetskih jezika. Svi su međusobno povezani i sarađuju, i na društvenim mrežama okupljaju publiku i šire uticaj.

To su:

  • Online žurnal The Strategic Culture Fondation (SCF) iza kojeg stoji Obavještajna služba ruskog ministarstva vanjskih poslova ( SVR). Jedna od njihovih glavnih taktika se bazira na davanju platforme za objavu tekstove čiji su autori zapadni teoretičar zavjere i desničari sa margina, dok istovremeno pokušavaju da sakriju porijeko ovog medija.
  • Global Research kanadski website duboko involoviran u široki ruski sistem kampanje dezinformacija i propagande. I oni, prema ovom izvještaju Steate Departmenta, okupljaju autore sa margina i teoretičare zavjere i služe kao mjesto sakupljanja talenta za ruske i kineske web sajtove. Ova publikacija takođe objavljivanjem i zapadnih glasova pokušava zamaskirati svoje djelovanje.
  • New Eastern Outlook (NEO) je pseudo akademska publikacija Ruske akademije nauka- Instituta za orjentalne studije koja promoviše dezinformacije i propagandu fokusirana primarno na Bliski istok, Aziju i Afriku.
  • News Front je medijska propaganda za širenje dezinformacija čije je sjedište na Krimu, a jedan od njihovih samoprioklamovanih ciljeva je „obezbjeđivanje alternativnog izvora informacija“ za zapadnu publiku. Formirao ih je Kremlj a povezani su sa ruskim obavještajnim službama i njihov je primarni zadak je podrška ruskim snagama u Ukrajini.

Nama najinteresantnije su sljedeće:

  • SouthFront: Analysis and Intelligence (poznat kao SouthFront/SF) je multilingualni online site za dezinformacije registrovan u Rusiji koji je fokusiran na vojna i bezbjednosna pitanja. Sa blještavim infografika, mapama i video uradcima SouthFront kombinuje sve glavne tačke narativa Kremlja sa detaljnim poznavanjem vojnih sistema i aktuelnih konflikata. Njihov je zadatak da privuku vojne entuzijaste, veterane, zagovornike teorija zavjere, a na sve moguće načine pokušavaju da sakriju ili negiraju veze sa Rusijom. Njihov domen je registrovan 30. Aprila 2015. u Moskvi. Postiraju sadržaje na ruskom, engleskom, njemačkom, španskom, francuskom, mađarskom, srpskom, gruzijskom, indonežanaskom i farsi jeziku.  Među glavnim tema su im Krim, Ukrajina, Sirija, NATO, američki izbori, a odnedavno i pandemija koronavirusa.  Kako se navodi u specijalnom izvještaju GEC-a, uprkos dokazima o njihovom pravom porijeklu i moskovskoj registraciji SouthFront na sve moguće načine pokušava da sakrije da svoje ruske korijene. U odjeljku “o nama”, tj. identifikaciji navodi se da su oni „javni analitički kišobran organizacija koju je kreirao i održava tim eksprta i volontera iz četiri kraja svijeta … svi mogu postati volonteri u našoj organizaciji podijeliti svoju sopstvenu priču i perspektivu o svijetu“. SouthFront PayPal adresa ima ruski domen ru. Takođe se navodi da nema javnog poznatog vlasnika ili osnivača ovog medija, ali se pominje „upravljački komitet“. Kao jedno od imena iz upravljačkog komiteta pominje se SouthFront press oficir Viktor Stoilov,  bugarski marketinški stručnjak koji vodi digitalnu marketing kompaniju u Sofiji. On je ujedno i autor 82 teksta za ovaj portal. Od imena koja se pominju kao članovi SF tima su i Dž. Havk ( J. Hawk), Daniel Deis (Deiss) i Edvin Votswon (Edwin Watson). U izvještaju se među njihovim partnerima u, kako kažu- ekosistemu- među ostalima navodi i jedan srpski mediji, koji je jedna od udarnih pesnica beogradske propagande u Crnoj Gori In4s televizija. GEC izvještaj prikazuje screenshot liste partnera koja je stajala na stranici SouthFronta, a koja je, kako navode, uklonjena u periodu između 31. okobra i 6. novembra 2018.
  • Geopolitica.ru služi kao platforma ruskih ultranacionalista za širenje dezinformacija i propagande čija je meta publika na Zapadu ali i drugi. Inspirisani euroazijskom ideologijom i ruskim filozofom i euroazijskim imperijalistom Aleksandrom Duginom, Geopolitica.ru sebe vidi u neprekidnom ratu protiv zapadnih ideja demokratije i liberalizma. Ovaj website sarađuje sa drugim website-ovima ruske medijske propagande a njihov ekosistem, kako se navodi, pokušava da proširi svoju poruku sa ciljem destablizacije i slabljenja zapadnih institucija. I oni su multilinguvalni pa obajavlju na više jezika: enegleskom, ruskom, španskom, italijanskom, srpskom, francuskom, poljskom, arapskom i urdu. Duginova ideologija se zasniva nanepomirljivim konfrontacijima između atlanskog svijeta (dominantno SAD-a i Velike Britanije)i Euroazije (Rusije, centralne i istočne Evrope i Azije).
  • Katehon je moskovski kvazi think-thank koji je, prema izvještaju GEC-a proliferator antizapadnih dezinformacija i propagande na svom website-u, na kojem se objavlju sadržaji na više jezika: ruskom, engleskom, španskom, francuskom, njemačkom, arapskom, italijanskom portugalskom, grčkom srpskom i slovenačkom jeziku. Vode ga pojedinici sa jasnim vezama sa ruskom obavještajnom službom. U širokom ruskom dezinformacionom i propagandom ekosistemu Katehon igra ulogu obezbjeđivanja navodno nezavisnih analitičkih materijala za široku evropsku publiku, sa sadržajem koji je navodno posvećen „kreiranju i odbrani jednog sigurnog demokratskog i pravednog međunarodnog sistema“. Iza Katehona stoji Konstantin Malofejev ili kako ga zovu „pravoslavni oligarh“ koji je za većeg broja medija i fondacija bliskim Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Jedna od njegovih fondacija nosi ime „Pro-Putin monarhističko društvo“,  a na čelu takođe njegovog Svjetskog ruskog narodnog savjeta“ je patrijarh Kiril. Katehon ima duboke veze sa ruskim obavještajnim službama, a u bordu direktora ovog website su: Sergej Glazjev, bivši ekonomski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Andrej Klimov zamjenik Savjeta ruske federacije za vanjske poslove, Leonod Rešetnjikov penzionisani general potpukovnik ruske strane objavještajne službe SVR i Aleksandar Makarov penzionisani general potpukovnik ruske Fedealne službe bezbjednosti (FSB). Od februra 2017-te, na čelu Katehona nalazi se Mihail Jakušev stručnjak za Bliski istok.  U specijalnom izvještaju o djelovanju Katehona i njenog glavnog utemeljivača Malofejeva navodi se, među ostalim miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini, kupovina medija u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji kao i pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

“Dodatno je Bellingcat pronašao „posljedičene dokaze“ da je Malofejev bio umiješan u neuspješni pokušaj puča u Crnoj Gori sa ciljem da se spriječi da se zemlja priključi NATO-u. Crnogorski zvaničnici su tvrdili da je član borda Katehon-a Leonid Rešetnjikov igrao ključnu ulogu u organizovanju puča“ navodi se u izvještaju GEC-a, koji je u avgustu objavio State Department.

Jedan od čestih „autora“ analiza za Katehon je i Adomas Abromaitis je zapravo lažna osoba koja ima i Facebook nalog koji je kreirala ruska vojna obavještajna služba -GRU.

Katehon se često kao baza dezinformacija citira i od strane EUvsDesinfo database, evropskog tijela za borbu protiv dezinformacija “Europaen External Servise’s East StartCom Task Force“, gdje se navodi da promovišu lažne tvrdnje koje se kreću u opsegu od teorija zavjere i napada na Džordža Soroša (George Soros), porodicu Rotšild (Rotschild) i papu, do kampanje dezinformacija čiji je cilj podrivanje EU, NATO-a i transatlanske solidarnosti. Katehon takođe širi lažne informacije, tvrdnje i potužbe o pandemiji COVID-19.

 

Osim demonizovanja pomenutih institucija i pojedinaca, jedna od najnapadnijih ličnosti i meta širenja lažne propagande svih navedenih ruskih website-ova, naročito od izbijanja pandemije koronavirusa  je osnivač Microsofta Bil Gejts  (Bill Gates).

Vrijedi pomenuti da su američki mediji prošle sedmice pozivajući se na obavještajne izvore, naveli da je iz krugova američkog predsjednika Donalda Trumpa američkim obavještajnim službama upućena poruka da se uoči novembarskih izbora za Bijelu kuću, na kojima aktuelni predsjednik optuživan za blagonaklonost prema Putinu „ne bave toliko Rusijom“.

Biljana Jovićević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StrikoVojo
Gost
StrikoVojo

Super ste pomogli savezniku da se odbrani od srbijansko-ruskog udara. Ulivate povjerenje svim saveznicima za buducu saradnju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U tom izvještaju se nijednom riječju ne pominje in4s

Fiki
Gost
Fiki

Haaaa moraćeš u prvi rszred

Prorok
Gost
Prorok

Kupus koalicija nece uspjeti i pored podrske sa vise strana da formira vlast. Novi izbori.
P.S. molim da ih ubuduce zovemo.kako im dolikuje Kupus koalicija a glavni kuvar Risto ce svakako brzo na raport onome gore.

Djuka
Gost
Djuka

Čiji ste vi instrument propagande?

Milosh
Gost
Milosh

Svakako nisu instrument propagande protiv svoje drzave. SVOJE drzave.

Jovo
Gost
Jovo

SVOJU državu sad vode ovi što ih vi nazivate neprijateljima, probudi se, neka ti neko saopšti rezltate izbora. Milo pao. Ne vjeruješ? Pa pitaj mamu.

Log
Gost
Log

Onaj koji radi za duboku državu radi protiv svoje

Lazar
Gost
Lazar

Svavko ne instrument strane sluzbe protiv svoje zemlje. Interesantni su ovi likovi koje crnogorske izdajnike koji su se prodali stranim sluzbama brane kontr-pitanjem “za koga vi radite”. Pa sve da radim za domacu sluzbu, zar to nije casnije nego biti domaci izdajnik.

milivoj
Gost
milivoj

Sto je bolje sve ovo kada drzava ne reaguje na ove divce portale poput in4s i ostalih

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

A dje je americka propaganda?

Vessi
Gost
Vessi

Bravo!!! Sve vam vjerujem!!! Takodje sve vjerujem i State Departmentu!!! hahahaaaa poludjecu od smijeha!!!

Slavica
Gost
Slavica

Prije no poludis od smjeha pogledaj se u ogledalo.

8484
Gost
8484

Fino ste se oglasili na ovù jos jacu propagandu 2020, dje ste sad na koju stranu.

BoskoPG
Gost
BoskoPG

Aoooo a nemojte vise sreće vi

Marko
Gost
Marko

Dobro jutro Ameri!

marius
Gost
marius

I cesa sad treba cinjet zapadna demokratijo ? Cesa sad cinjet ,kad je u ovu pobjednicku grupu pola ovakvih o kojim ste ovako opsirno dali saopstenje. Dje ste do sad bili. Je li ovo demokratija, za koju se zalazete ?

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Oni ako ne budu odgovarali za pokusaj terorizma vlada ode

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Cetnicko ruska zatupljena posla !!!!!

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

“Ne može nam niko ništa, jači smo od Rusije, mogu da nas mrze Srbi što nas ne vole…”

gost
Gost
gost

Dobar tekst koji npr. Vijesti nikad ne bi objavili

Mirko
Gost
Mirko

hahahah strašan tekst

MojaGora
Gost
MojaGora

Dva moguća scenarija za nesrećnu našu CG: 1. Ili smo kompenzacija za srpski sporazum sa Kosovom, Evropa i SAD nas prodale pa očekuju 1918. opet; 2. (manje moguć) dozvolili Milu da očisti partiju od pridžepaka i korupcije pa opet na izbore za god, dvije. Vučić je Karađorđević Crnoj Gori…U pamet se braćo Crnogorci. Ima nas dosta i bez Mila i… Više »

Gibanica
Gost
Gibanica

Ima tu i 6-7 scenarija , ali mislim da je naprije ovo zbog ulaska u EU , i čisto da nas kao narod pomire kao bi smo svi prohvatili zdrave EU vrijednosti … jer se nije smjelo dozvoliti da jedan dio naroda bude protiv EU zbog ODREĐENIH , ali samo određenih ljudi iz vlasti koja je jako dugog kontinuiteta …… Više »

Yes
Gost
Yes

Ima logike, ipak, najbolje smo vidjeli u danima nakon izbora koliko je, kako kazes, jedan dio naroda zbog ODREDJENIH spreman da prihvati EU vrijednosti. P.S. Nemoj se zanositi nadom da ce taj dio naroda (koji je znatan) ikada prihvatiti EU vrijednosti, a to nije zbog ODREDJENIH nego zbog njih samih. Vlast se mogla promjeniti na gradjanskim osnovama da se htjelo… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Većina litijaša i mitomana,četnika,i ostale polupismene raje,neće od ovoga pročitat ni jedno slovo,samo vole da slušaju”velike mudrosti”riste aktiviste.

Djuka
Gost
Djuka

Dobro si nam ti pametan, pismen, a najviše dobronamjeran.

Sport
Gost
Sport

Sledeci a vrlo brzo izbori srba ce bi 26…. 28 %.

Hydra
Gost
Hydra

Ajde pa dabogda na izbore posle tih jedno 20% a na one posle tih jedno 15% itd.

Gutijer
Gost
Gutijer

I onda, znajući sve to, saveznici se naprave ludi i, pod maskom zalaganja za demokratiju, sačekaju da se završi predizborna artiljerijska priprema. Pošto nisu spremni da proširuju EU, provode dane u nadi da će put CG samo da se uspori dok se Srbija ne alaverti. A ne bi im bila velika šteta ni da malo promaše, pa CG nestane –… Više »

Naroz
Gost
Naroz

Za in4s nisu morali ovoliko da kopaju, mogli su da pitaju bilo koga u CG isto bi im rekao.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Po stepenu mržnje, isključivosti, manipulacije i iživljavanja koje podliježe krivičnoj odgovornosti in4s-u nema ravna. E, sad, zašto većina ipak redovno čita i željno iščekuje novosti sa ovog portala? Zato što je mraka i diktature bilo previše, tražio se dašak slobode… A vi zahvalite gospodaru što su ovi foliranti prepoznati kao slamka spasa.

Naroz
Gost
Naroz

Ti mora da si pripadnik onog naroda, kojem je u CG pod odlazećom vlasti bilo “gore nego pod Turcima i NDH”?
Tu “diktaturu” i tu “slobodu” ste jedino vi vidjeli. Meni lično, ta vlast je od početka 21. vijeka, uvijek bila manje zlo od “ravnogorske fukare”(zahtjevam da se ova sintagma objavi, jer je postala standard i kao takva nebrojeno puta citirana!)

Send this to a friend