Politika

Spona Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna neraskidiva

Nacionalna garda Mejna i Vojska Crne Gore, kroz razmjenu iskustava i organizaciju zajedničkih vježbi i aktivnosti, uspostavile su neraskidivu sponu, koja obavezuje dvije zemlje da jačaju sveobuhvatnu bilateralnu saradnju, ocijenio je tokom sastanka sa ministrom odbrane, Predragom Boškovićem, guverner Savezne države Mejn, Pol Lepejdž, koji sa komandantom Nacionalne garde Mejna, generalom Daglasom Farnemom, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je istakao da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države, u svojstvu NATO saveznica, održavaju kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose u oblasti odbrane, a zadovoljan je i zbog uspješne realizacije zajedničkih projekata, koji su imali za cilj unaprjeđenje interoperabilnosti i razmjenu iskustava oružanih snaga dvije zemlje.

Bošković je zahvalio Nacionalnoj gardi na ukazanoj podršci i pomoći u okviru Državnog programa partnerstva, dodajući da je saradnja posredstvom navedenog programa umnogome doprinijela razvoju sposobnosti VCG, posebno u domenima priprema za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, razvoju ljudskih resursa i ispunjavanju neophodnih uslova za punu integraciju u NATO.

“Bošković je takođe izrazio zadovoljstvo aktuelnim projektima u okviru kojih se razvija saradnja kroz Državni program partnerstva, sa posebnim akcentom na unaprjeđenje sposobnosti za djelovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Istakao je da će zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva u Poljskoj predstavljati krunu dosadašnje saradnje Crne Gore i Savezne Države”, navode u Ministarstvu.

Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno podržava NATO politiku “otvorenih vrata”, uz uvjerenje da je potpuna integracija regiona u evro-atlantske strukture preduslov za očuvanje dugotrajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Lepejdž je zadovoljan ostvarenim uspjesima u okviru Državnog programa partnerstva i čestitao je Boškoviću na postignutim rezultatima i reformama, uz uvjerenje da je Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika.

“Lepejdž je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima”, dodaju u Ministarstvu.

Sagovornici su se usaglasili da je u okviru Državnog programa partnerstva neophodno dalje unaprijediti bilateralnu saradnju i u civilnom domenu.

Na kraju sastanka, general Daglas Fraham uručio je načeliku Generalštaba Vojske Crne Gore, generalu Dragutinu Dakiću, istorijsku uniformu Vojske Države Mejn iz Civilnog rata, dok je general Dakić uručio generalu Farhamu uniformu Vojske Crne Gore.

Ž.N.

Send this to a friend