Politika

Sporazum nove parlamentarne većine izazvao kontroverze: Jesmo li zbog ovoga litijali?

Foto: Pobjeda

Sporazum koji su u srijedu potpisali lideri tri koalicije Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić, kojim se potvrđuje ispravnost spoljno-političke orijentacije dosadašnje vlasti i ne dira u promjenu državnih simbola, imao je dvostruku namjenu: da međunarodnu zajednicu ubijedi da neće biti strateškog zaokreta državne politike i, što je važnije, da umiri većinsko suverenističko tijelo u Crnoj Gori, ustalasalo u otporu nakon što su izborni pobjednici slavili i u manastirima i po ulicama gradova uz preovlađujuće srpske zastave i četničku ikonografiju, piše današnja Pobjeda.

Tekst sporazuma sačinjen je, osim na crnogorskom, na njemačkom i engleskom jeziku, ali njegova sadržina, čak i nekoliko sati nakon potpisivanja, nije bila poznata liderima Demokratskog fronta Medojeviću, Mandiću i Kneževiću. Taj detalj ukazuje da su ambasadori kvinte, pet najjačih država, prije bili informisani o sadržaju sporazuma nego čelnici DF-a, najjačeg političkog igrača u tročlanoj koaliciji, što nedvojbeno ukazuje daje u pisanju teksta itekako imao upliv međunarodni faktor. Ko zna, možda ima zrno istine u onoj ciničnoj šali daje tekst sporazuma u stvari preveden sa njemačkog i engleskog na naški i tek tada postao poznat i potpisnicima!

I POSLIJE MILA-MILO

Jer, sedam tačaka sporazuma značajno odudara od ključnih, programskih, obećanja koja su tokom izborne kampanje širili, prvenstveno iz prosrpske koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Dakle, poštovaće se međunarodna orijentacija prethodne koalicione vlasti koju je predvodio Đukanovićev DPS: nema izlaska iz NATO, nema povlačenja priznanja Kosova, nema izmjene međunarodnih ugovora. Nema ništa od već najavljenog vraćanja trobojke kao “narodne zastave” ili makar lente na državnim odlikovanjima. U sporazumu je i navedeno da će nova vlast u Crnoj Gori poštovati Ustav i da u tom smislu neće pokretati bilo kakve inicijative ili postupke sa ciljem promjene državne zastave, grba ili himne, piše Pobjeda.

Stavka u sporazumu je kontradiktorna jer se prosto podrazumijeva da u demokratijama Vlada mora poštovati Ustav svoje države. Ipak, vezivanje poštovanja Ustava sa inicijativama za promjenu državnih simbola je populistička teza jer je upravo najvišim pravnim aktom predviđena procedura za mijenjanje državnih simbola. Da bi zastava, grb ili himna bili promijenjeni potrebna je kompilikovana ustavna procedura koja predviđa da u parlamentu za nju glasa dvije trećine poslanika a potom i tropetinska većina na referendumu svih birača. Dakle, gotovo zabetonirana stavka.

Ono što je bilo moguće, a što je bilo i proizvod nekih razgovora DPS-a i DF-a je da izmjenama zakona bude omogućeno recimo da zastava Knjaževine Crne Gore iz 1905. koja se već u zakonu prepoznaje kao istorijska bude definisana kao narodna zastava. Ovim sporazumom birači DF-a u identitetskom dijelu nijesu dobili ama baš ništa.

Dakle, nema promjene grba, zastave, himne; “nova demokratska vlast“ se obavezuje da će predano raditi na reformama neophodnim za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i “da će raditi na jačanju i unapređenju saradnje sa NATO”. Suštinski, tri lidera su praktično konvalidovali ključne tačke politike koju je personifikovao i u djelo sprovodio Milo Đukanović! Ovako sročen tekst sporazuma bi mogao da potpiše i Duško Marković, kao i svaki član Predsjedništva Demokratske partije socijalista ili stranaka do skora vladajuće koalicije.

IZBORNA PREVARA

Zato, kako piše Pobjeda, ne čudi konfuzija i prilična razdraženost koja se mogla pročitati na društvenim mrežama u postovima i medijskim natpisima pristalica koalicije “Za budućnost Crne Gore” koji su sporazum proglasili izdajom interesa Srba u Crnoj Gori, ali i najvećom izbornom prevarom u novijoj crnogorskoj istoriji. I u prvim reakcijama Nebojše Medojevića, kao i DNP-a Milana Kneževića potencirano je da oni nijesu bili upoznati sa sadržinom sporazuma i da su ekskomunicirani iz svih konsultacija.

Jedino je Andrija Mandić, koji je bio na nekim drugim konsultacijama u Beogradu, ćutao Što nije baš djelovalo kao znak odobravanja. Činjenica koja je mnoge “crnogorske Srbe”, koji su masovno hodali u litijama u organizaciji prvosveštenika Amfilohija i militantnog klera Srpske pravoslavne crkve, najviše zaboljelo što se u tekstu sporazuma ne pominje ono što je obećano i nakon proglašenja pobjede izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mogućnost njegove izmjene se jedino mogla pročitati između redova u kojima se nova vlast obavezuje da će sve zakone donositi i revidirati (!) u “skladu sa evropskim standardima, asa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”.

I dan kasnije se nije stišavala bura, ni u Crnoj Gori ni u srpskim tabloidnim medijima zbog neočekivanog sadržaja Sporazuma nove parlamentarne većine. Kao i mnogo puta do sada, uspaljeni srpski nacionalni radnici u Srbiji i Crnoj Gori, ne umiju da pročitaju između redova: potpisivanje sporazuma je samo manevar zavaravanja, početak jedne duge bitke u kojoj osnovni cilj nije tek promjena državnih znamenja, već pravljenje drugačije Crne Gore, koja neće biti faktički okupirana, ali će biti direktno pod uticajem srpskih i ruskih interesa. Dakle: sa istim državnim obilježjima, ali ne i istom politikom i političkim suverenitetom u odlučivanju.

KAKO RAZMONTIRATI SISTEM

Valja malo pažljivije pročitati u čemu su saglasna tri lidera nove parlamentarne većine: neće mijenjati državne simbole to ne mogu bez dvotrećinske većine u parlamentu; neće izlaziti iz NATO jer i ne mogu, Crna Gora je potpisala ugovor na dvadeset godina; neće povlačiti priznanje Kosova to im ne bi međunarodna zajednica dozvolila u času kada je Srbija na pragu priznanja tog istog Kosova…

Dakle: Krivokapić, Abazović i Bečić su se saglasili da ono što ne mogu mijenjati ostave po strani.

Takođe, šarena je laža postizborna priča o novoj razvojnoj politici Crne Gore. Tri koalicije -jedna prograđanska (URA), druga konzervativna (Demokrate) i treća kleronacionalna (Demokratski front) praktično da nemaju programskih dodirnih tačaka. Recimo, nema primjera u Evropi i svijetli da jedna koalicija – “Za budućnost Crne Gore“ – sažima i partiju komunista i stranku Sešeljevih radikala, rusofilske partije, kleronacionalističke stranke i -ekologe.

Čak i da su programski bliskiji, krhka parlamentarna većina ne omogućava kopernikanske prodore u zakonske reforme, niti ekspresnu promjenu kadrovskog sastava tužilaštva i pravosuđa. Jedina zajednička nit koja ih može spajati jeste – demontiranje sistema vlasti koju je uspostavio DPS sa koalicionim partnerima. To je, istini za volju, očekivana i uobičajena posljedica nakon smjene vlasti. Neće baš tako biti u Crnoj Gori. Ovdje se sistem institucija neće popravljati kroz kadrovsku promjenu, već će se raditi na tome da se svrha postojanja institucija iz korijena promijeni.

PRAVI CILJ

Jer, opstanak na istom međunarodnom kursu možda jeste ideja vodilja URSE i dijelaDemokrata, kao i onih bivših suverenista, sada medijskih tajkuna i biznismena koji su jedno vrijeme ležali uz Đukanovićeve skute i brižljivo uvećavali imetak, a danas glume nove demokrate. Ali najjači faktor nove vlasti Demokratski front ne može politički opstati ako se iz temelja ne promijeni državna politika, ne samo prema Srbiji već i Rusiji i NATO. Zar nije novopečeni poslanik te koalicije Marko Milačić visoko mjesto na listi zaradio, osim zbog vezanosti za ruske krugove, i paljenjem NATO zastave?

Ovo je igra mimikrije. Sporazum potpisan prije dva dana samo je bacanje dimne zavjese, manevar da se sakriju prvi pravi potezi koji slijede. Nova vlast, iako će tu biti „dobrih” i ,,loših“ policajaca, imaće jedan, ključni zadatak da raznese, uništi rejting Demokratske partije socijalista, kao ključnog činioca koji objedinjava novoosnovani Blok za Crnu Goru i ima stabilnih 38 poslanika.

I, naravno: jedina prava meta biće Milo Đukanović, koji je predsjednik do 2023. godine. Ta vrsta kohabitacije, u kojoj je Đukanović predsjednik a partije Bloka za Crnu Goru imaju vlast u većini velikih gradova (Podgorica, Nikšić, Bar, Bijelo Polje) biće neka vrsta opstrukcije da se potpuno uruši sistem. Zato će u mjesecima koji slijede glavni target biti upravo Đukanović. Ili, kako to objašnjava klerofašistički filozof Košta Čavoški: “Javno sramoćenje Đukanovića, smjene svih direktora, od vrha RTCG do posljednjeg državnog preduzeća i priprema za popis koji treba da Srbe popne na brojku od 50 odsto…“

Nakon toga, “ekspertska vlada” može i da padne, a poslije izbora za novu parlamentarnu većinu možda i neće više biti potreban Dritan Abazović. A korupcija, organizovani kriminal? Sve će to da završi Daka Davidović, elegantno kao nekad što je radio kod Radovana Karadžića.

Suštinski, cilj koalicije “Za budućnost Crne Gore“ je stvaranje „srpskog sveta”, trougla Banja Luka Beograd Podgorica u kojem će carevati pravoslavlje i biti podređeno geostrateškim interesima Moskve. Neki tip „prosvijećene despotij e“ u kojoj, naravno, Aleksandar Vučić neće biti “diktator” kao Đukanović nego strogi a pravedni “otac nacije”.

Cilj koji je, mora se priznati, politički vođa pobunjenognaroda Risto Radović najbolje razumio: već duže je stvarao, razvijao, neposredno i posredno sam i preko Gojka Perovića i drugih bogobojažljivih sveštenika kontakte i kovao planove sa “Drugom familijom”, koja je ekonomski nešto manje moćna od “Prve familije” koju personifikuje Đukanović.

Sada je, nakon izborne pobjede, prvi korak plana ispunjen. Sad samo treba zamaskirati stvari, kao što je urađeno sa sporazumom; povremeno zamahati crvenim zastavama da se Crnogorci ne dosjete, dodati postepeno i trobojku da se napravi “inkluzija Srba”, i sve će ići u poželjnom pravcu. Nova Crna Gora u novom “srpskom svetu”.

Vidjećemo samo, da li će i većina u Crnoj Gori prepoznati ovu igru šahovskih figura, zaključuje se u tekstu Pobjede.

N.Zečević, D.Đuranović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
radetoronto
Gost
radetoronto

Litijali su ljudi zbog svetinja. Da odbrane svetinje. Kosovo, NATO, zastava, itd. su stvari oko cega razni ljudi svakako imaju misljenje, ali cisto sumnjam da bi neko hodao u litiji zbog neko svetovno pitanje.

PAUN
Gost
PAUN

CdM Naslovna Vijesti Live 24 Hronika Sport Svijet Zabava Lifestyle Tehno & Nauka Grad Auto-Moto English Umrli.me Politika Irinej Amfilohiju: Čujem da nisi poželjan u Beogradu Juče 18:46 Izvor: nova.rs Foto: promo mitropolija.com Prvi put po okončanju izbora u Crnoj Gori, u sjedištu Patrijaršije u Beogradu susreli su se patrijarh SPC Irinej i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović. Pored razgovora… Više »

Emanon
Gost
Emanon

Briga me ko ce vladati samo da vise krenemo napred i stvarno dodje do poboljsanja standarda, a ne slusanje 20 godina lazi i afera.

Marina
Gost
Marina

E da si rekao naprijed,pa da ti i povjerujemo.Aj polako

bonaca
Gost
bonaca

Sistem ce ostati neokrnjen!

Natalija
Gost
Natalija

Hoce Rile da smjesti sve tri relikvije ,pa da poslije naplacuje ulaz.Jos da mu se vratiti na jedno 40god -ali….

D Bar pištolj 7
Gost
D Bar pištolj 7

Bravo.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Podrška novoj demokratskoj Vladi ! Hoće da vas posvađaju, što je politički sasvim opravdano!

Gaeta
Gost
Gaeta

Nesrecnici,vama je u genu izdaja.Neka sto ste zemlju koja vas drzi izdali,nego sad i jedan drugoga.Nije ni cudo sto vas niko ne voli i nece vas ni za susjede,a kamo li za prijatelje.Mnogo ste jadni!

Svi smo miKrsto
Gost
Svi smo miKrsto

Bilo kako bilo-najbolji je Milo!

PAUN
Gost
PAUN

Otac se voli,majka vise,CG I Miloo najvise.

Dula
Gost
Dula

Prepoznace i te kako🇲🇪

I ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥
Gost
I ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥

Istorijske VELICANSTVENE litije
♥️♥️♥️♥️♥️♥️

Deni
Gost
Deni

Jesu bile mnogobrojne ali da smo imali bolju sezonu i da se Hrvati nisu podjelili prije izbora bio bi Milo opet na vlasti.

mrkela
Gost
mrkela

Srpska ste crkva u crnogorske hramove ! Crnogorci imaju pravo na svoju crkvu u svoje hramove ! Spremite se na podjeli crkava i hramova između srba i Crnogoraca !

zorka
Gost
zorka

srbi mogu samo da dobiju limenku..a mozda onaj hram u pg, ako im dps dozvoli posto su ga oni gradili

Čovjek
Gost
Čovjek

Gospodo iz Pobjede, Đuranoviću i Zečeviću, biće i Evropska unija i Nato, i državna zastava i grb i ostaje priznanja Kosova, vi ste potpuno izgubljeni prihvatite realnost Crna Gora je evropska i bez Dps. Ajde plačite malo sa Vučićem, Informerom, Alo i ostalim srbijanskim tabloidima, sad ste na istom zadatku protiv slobodne nove demokratske Crne Gore.

jorgovan
Gost
jorgovan

Bitno je da se DPS smjenio.Mslo li je za pocetak?

expert123
Gost
expert123

Mozda je dobro da ova nova vlada posto je sastavljena od tako razlicitih i heterogenih politickih grupa bude pod pojacanom paznjom jakih zapadnih drzava u smislu da ne mijenja unutrasnju i spoljnu politiku. Ovim sporazumom se to i predvidja. Moza mozda nece biti dugog vijeka da pokusa da izvrsi promjene koje su skrivene i mkoje o postoje u najvecoj grupacije,… Više »

Torkemada
Gost
Torkemada

Grdno su se prevarili ako misle da ćemo mirno posmatrati kako pred našima očima rastaču Crnu Goru.Reprize 1918. više nikada neće biti.

D B:per banke
Gost
D B:per banke

Pipi duga čarapa.

D B:per banke
Gost
D B:per banke

Dojč kafe.

D B:per banke
Gost
D B:per banke

Testament.

D B:per banke
Gost
D B:per banke

Pritisak. ……

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Oni koji su za politiku otvoreno protiv Crne Gore, ovo smatraju prvim korakom ka ostvarenju svojih ciljeva i ne bune se. Savjetuje im se sa nezvanicnih adresa sa budu strpljivi, jer Jevreji u Bibliji nijesu preko noci ostvarili svoje snove. Samo ne znam da li je taj dio naroda svjestan da ako smo SAD pogrijesili, drugi put sigurno necemo, i… Više »

Nkkkk
Gost
Nkkkk

Amin! Tako je!

Sloboda
Gost
Sloboda

Tutu kako smo pošizeli.
Ali draz pobjede i jeste u šizu pobjedjenih gubitnika.
Gubitnici idu na talog istorije. Ruzna proslost. Tamu i mrak razgrnulo juto

Filipini
Gost
Filipini

Biti protiv Dps nije niti protiv CG.
Ustvari sada kao nova vlast dojučerašnja opozicija bi trebala to da priča. da koje god sada protv njih da je Protiv Crne Gore

Razmislimalo
Gost
Razmislimalo

Stranke u DF-u imaju politiku koja se protivi Ustavu Crne Gore. Je li to normalno?

Cgcg
Gost
Cgcg

👍tacno

Ne damo drzavu
Gost
Ne damo drzavu

Jesu li Srbi stvarno mislili da ce dobiti Crnu Goru?? Ljudi je li realno ovo sto ja citam. Ko moze vise ikad da dovede u pitanje jednu samostalnu drzavu.

Goost
Gost
Goost

Istina, istina. Jos ne znas sta se kuva iza kulisa!

Radius
Gost
Radius

Koji samostalno, nikada zabidniji nismo bio.
Bensmo vojsku već su alijansi, monetarni smo zavisni nemo svoju valutu, živimo od mmf-a i od kredita… O kojoj ti nezavisnosti pričaš

Cgcg
Gost
Cgcg

Evo velji srbi muceni misle da mogu u 21 vijek ovako se ponasat..tek ce da nastave no im nece moc biti..tek sad se otkrivaju prave namjere

mico
Gost
mico

Halo litijasi …ponovo litajte…

zorka
Gost
zorka

vi ste litijali zbog mantijaske mafije koja vas je izmanipulisala kao,, ugrozene svetinje,,..a u stvari zbog licnih interesa spc i njenog prihodovanja tj.haraca koji skuplja po manastirima, koji je milionski a salje se u bg…niko od vas nije pod bozjim blagoslovom za to sto radite…nego izadjite narode iz crkve na koju je bacena anatema od vaseljenskog patrijaha…

Kvartaš nk
Gost
Kvartaš nk

Kako cete sad litijasi sa Nato-m ,onim istim sto je bombardovao Srbiju,istim onim za koji dobiste glasove na obecanje da cete “izaci iz zagrljaja krvnika”kako rece onaj pop.?

Laki
Gost
Laki

Ne valja ovako,ne valja onako!!!Nekima nikako ugoditi… 🙂

Pravnik
Gost
Pravnik

Nastavak: 3. Pitanje zastave, grba i himne, kao i statusa jezika u Crnoj Gori, mislim da je i to završena priča, jer je Ustavom jasno definisano da je za promjene ovih navedenih stvari, potrebna 2/3 većina odnosno 54 poslanika, za što nova vlast ili tzv “expertska vlada” nema većinu, čak i kada bi sve manjinske partije bile da za to… Više »

Nkkkk
Gost
Nkkkk

Pravnice, dje si zavrsio skolu? Naravno da ne mogu preko noci, ali za dvije godine , dok zato vrijeme uvedu dvojno drzavljanstvo, ooooohhhhooooohhhhoooo

Natalija
Gost
Natalija

Sta bi ovo djede Risto? Setasmo li mi bez veze jos onako bez maski? Izdaja

Pravnik
Gost
Pravnik

Logično je da neće biti nikakvih promjena spoljno-političkog pravca Crne Gore. Integracioni procesi nijesu stvari političke partije ili ideologije, već države, koja, stavljanjem potpisa na medjunarodne Ugovore, prhvata sve obaveze koje proističu iz tih Ugovora. 1. NATO je završena priča i Crna Gora je u obavezi, prema Ugovoru, da bude u tom savezu 20 godina, sa mogućnošću produženja tog roka.… Više »

Nkkkk
Gost
Nkkkk

E ovdje se slazem!

Johnny
Gost
Johnny

Tacnije unistiti sve sto je crnogorsko ali na duge staze, to se odavno i pripremalo ali tesko da ce nas vratiti jedno sto godina nazad.

Amin
Gost
Amin

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ima svaka uređena evropska i sekularna država,što znači da ga nije izmislio Milo,već su im to samo Amfilohije i popovi tako predstavili i upakovali da bi branili svoj imetak i povlastice.Crkva u Crnoj Gori nikada ni po čemu ne može biti srpska, i to će im postati polako jasno,jer ni crkve ni manastire nijesu pravili ni… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Naravno da ga ima svaka zemlja treba i mi sa ga inamo. Ali sa ga napravimo sa bude kao u tim zemljama u ta sve isti. Jer ovakve sprdnje od zakona nema niđe. Naši primjer i jedne zemlje gdije je donešen sličan zakon a sa se nisu r razradi zakona učestvovali i oni o kojima se radi. Zakon nam treba… Više »

Amin
Gost
Amin

Kao što rekoh zakon nije napisao Milo,već je rađen po statutima E.U.(ja sam ga pročitao) i nemoguće je da se u jednoj državi crkva zove imenom druge, da se njena imovina vodi na drugu državu, da je neregistrovana, da ne funkcioniše po ustavu, da sveštenici ne plaćaju poreze,da se ustupa i prodaje crkvena imovina bez poreza, Za pristup E.U.potreban je… Više »

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

Da ne idemo u prošlost, Mitropolija Crnogorsko Primorska je jedini legitimni Kanonski predstavnik pravoslavne crkve u Crnoj Gori. I nijedan političar ne može stvarati “novu crkvu”. To zna svak ko ima IQ veći od 80.

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Ali zato crkva moze da ucestvuje u najduzoj i najperfidnijoj politickoj izbornoj kampanji?

Budvanin
Gost
Budvanin

Ljudi moji pa zar vi niste litijali zbog spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti, u zakon o slobodi vjeroispovijesti sigurno nije sporno ni Kosovo, ni himna, ni zastava, ni suverenist Crne Gore, ni korupcija, ni pravosudje, ni ekonomija i mnogo sta jos. Kad ste vec litijali, tacnije protestovali sakriveni-prikriveni iza popova trebali ste da budete puno glasniji i mnogo jasniji kad… Više »

Ratko
Gost
Ratko

Ne, naravno da nisu zbog toga samo Litijali.

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

Litije su bile kap koja je prelila čašu nezadovoljstva naroda besomučnim otimanjem materijalnog i duhovnog bića Crne Gore.
Vraćamo se na fabrička podešavanja.

Mario
Gost
Mario

Dakle “pogibija”od pilitickih litijasa i “branioca svetinja”sve pada u vodu,za visu nevolju juce rece onaj Srbijanski pop Irinej direkno brk u brk Ristu Cirovu Radovicu “Cujem da si nepozeljan u Beograd”radi kritika Vucica i sl.no pop oskopica Risto ce to “progutati”vrnuti se povijena repa sa porukom iz Beograda “cuti i lijepo ti je”dakle ne fali po jedan nesrecni Medojevic. Ljudi… Više »

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Istina, od rijeci do rijeci! Na nama je sada da se branimo i odbranimo i sebe i nasu Crnu Goru!

Sale
Gost
Sale

Umrecete od gladi

Mi smo
Gost
Mi smo

Smjena dps i novi zakon o slobodama.

Istina
Gost
Istina

Litijali ste da anfilohije ne udje u PDV kako vas je iskoristio a sad vas pustio niz vodu on i Df . Samo sto poneko nece da prizna jer je glup, a prije stid. I sto ste postigli . Ponizili svoje a i tudjee.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Vjerovatno da su i oni zajedno sa Ristom dobili po olovku.🤣🤣🤣🤣🤣

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

A ti, ako si nelegalno i olovku dobio, vratićeš je brzijeh dana.

Cetinje
Gost
Cetinje

a sto ste mislili? da cete da imate izlaz na more preko crne gore ? da cete da nam mijenjate himnu? da cete da nam mijenjate zastavu? da cete da nam rusite spomenik njegosa? da cete da pravite cenicku drzavu odje ? ….. e pa nece moci, slavili ste 3 ,4 dana i nadali se svemu ovome i sad ajde… Više »

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Crnu goru nije napravio Milo, ovo je drzava svih gradjana crne gore. Svaka promjena vlasti je dobro dosla.

1918.
Gost
1918.

Ovakva promjena vlasti niđe u svijetu nije dobro došla. Ovo je 21. vijek, a ako rečeš da su Amfilohije i vojvoda Mandić od koljenice mentalnog sklopa za 21. vijek svaka ti čast. No, izgleda da je to uviđela i međunarodna zajednica pa ih, polako, potsjeća, koje je sve obaveze Crna Gora preuzela i kako u modernom svijetu nema mjesta za… Više »

Nord's Supermen
Gost
Nord's Supermen

Bravo ,kralju ! Pozdrav iz Vasojevića

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Samo nam se vi ne sjekirajte,polako…

Hurem
Gost
Hurem

Litijali ste da bi nas vratili u 18v ili u 90te.Vas mentalni kapacitet je za proucavanje kad vam je Risto cetnik,i crkva preca od drzave.VAMA NEMA POMOCI.

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

Odoše fotelje.

Marko
Gost
Marko

Pravite glupe price na koje niko vise ne pada.
Pomirite se da je dps proslost.
Glasali smo za promjenu Zakona o slobodi vjeroispovjesti sto ce se i promijeniti.
Simboli i zastava CG nam nikada nije smetala.

1918.
Gost
1918.

Pa kad vam zastava i simboli Crne Gore nikad nijesu smetali što ih je 99,999999999% tuđih na vašim skupovima?!

Svijest
Gost
Svijest

Ajte polako svojim kućama! Necete razvlačiti moju državu ni jedni ni drugi! Bujrum na kosovo pa se otimajte tamo.I ovo malo gradjansko,znam te ptico!!!

Hogar
Gost
Hogar

Svijest,ti si duhovit tip.Uz svu ovu muku 🤣

IMT 95
Gost
IMT 95

Ova analiza je pun pogodak!! Nema se šta dodati, niti oduzeti!!

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

Ima se oduzeti sva imovina nelegalno zarađena u prošlih 30godina.

Tigar
Gost
Tigar

Narod Boga je pobijedio a vi to prihvatili ili ne manje je vazno,Litije su bile da se zakon povuce kao sto i hoce,tako da sve ostalo manje vazno i nije bitno

1918.
Gost
1918.

Upravo je sve ostalo što ste naumili mnogo važnije od tobožnjeg razloga za litijanje. To vam je samo bio povod, kako bi nametnuli klerofašističkosvetosavskočetničku misao i ideju, a onda krenuli u obnovu 1918. Samo, zaboravili ste da ste to silom ostvarili a, potom, radili zvjerstva po Crnoj Gori i da ovo nije to i takvo vrijeme. Ovo je 21. vijek… Više »

Daniel
Gost
Daniel

Litije su bile zbog otimanja imovine SPC od strane DPS-a. Nova Vlada ukida taj sramni zakon, tako da svako ko je išao na litije zna zašto je išao.

Nk.
Gost
Nk.

Mislim da nijesi upucen. Zakon se ne ukida…

Irena
Gost
Irena

Odrekla se Srbija i Vučić tamo treba da se Litija u Beograd

mačor
Gost
mačor

Džabe se litijaši bune,bili su”stimulirani”.Zakon o slobodi vjerispovijesti ostaje u cjelini,himna,zastava i sve ostalo također ostaje,Članstvo u NATOu ostaje,uskoro i u EU.

Svijest
Gost
Svijest

‘ajte polako i jedni i drugi,svako svojoj kući…Nemam više strpljenja za vašu otimačinu oko MOJE drzave! Jasno?!?

Istina
Gost
Istina

pa u tome je stvar, niko ne mora sa nikim ako ne zeli. Prema tome nema nikakve “izborne prevare”. Ako DF ne zeli po ovim uslovima u vladu neka ostane opozicija. Na kraju nisu dovoljno jaki da njihovih 32% odlucuju o svemu.

Lelekača
Gost
Lelekača

Potpuno tačan zaključak i možda ostvarim da nema nas većinske Crne Gore koja će ih u tome spriječiti. Vidjeli su oni to u nedjelju pa ih je muka ufatila ali nije što će.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Znaci 30 g nisu kontrirali vlasti no CG, 30 g su srbovali i unizavali vrijednost i samobitnost nase nacije, i sad kad su preuzeli vlast sto je tragedija samo po sebi, prvo su pljunuli na te birace jer su potvrdili spoljnopoliticki kurs DPS i partnerskih stranaka. Bice tu jos razocarenja, brzo, naravno, za njih.

niro
Gost
niro

A vi kažete Srbi pobijedili,pa sad vidite jeste li.

Radosav
Gost
Radosav

Litijali smo iskljucivo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji ce sa novom vecinom biti promijenjen….Mi smo nasom casnom setnjom to ispunili a sve drugo je manje bitno

ANTI-POP
Gost
ANTI-POP

Radosave sine , koliko si cipela pocjepo nesrecnice , za nista

Radosav
Gost
Radosav

Ja sam POCJEPO i nije mi zao…
Sacuvali smo Crkve….
A ti da u ista vjerujes osim u patriju ne bi ti nik bio ANTI POP…To ti je isto kao ja da kazem ANTI ODZA ali meni postovanje drugih vjera to ne dozvoljava

Za casnu CG
Gost
Za casnu CG

Manastiri koji pripadaju drzavi da se uknjize na drzavu i sve ok.Pusti tu pricu odbrana svetinja i to jer je izmanipulisana a naraod malo da ne kazem sad sta,inace nista licno.

Boća
Gost
Boća

tttrrtttt ti je časna šetnja! Časni su oni koji se bore,da se Crkva vrati CG a ne da pripada i imenom i vlasništvom drugoj državi.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Objasnite mi, ako Vam nije problem, sto je Vama, kao srpskom pravoslavcu u Crnoj Gori, konkretno smetalo u Zakonu?

Radosav
Gost
Radosav

Ja nisam Srpski pravoslavac nego Crnogorac pravoslavac…A smeta mi sto su najvise nepravoslavci i ljudi koji nisu krsteni htjeli da uvedu taj zakon…Trebao je referendum i kraj…Ova Crkva je u CG vise od 700 godina i ne vidim razlog zasto bi se registtovala iznova

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Odakle znate da nijesu krsteni? I da li ce od sada pa nadalje biti potrebno da budes krsten da bi se bavio politikom, koja se, naravno, mora baviti i zakonima?

cg_mne_
Gost
cg_mne_

pa sto ste nosili trobojke?

Radosav
Gost
Radosav

Ako ne znas istoriju CG evo da ti je ja pojasnim…Trobojka je zastava Kraljevine CG koju je Kralj Nikola nosio i priznavao…

Nata
Gost
Nata

Da nas zelja mine, i da kazemo da smo tu… jel jasno?

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Tom vasom takozvanom casnom setnjom ste izdali CRNU GORU. Sram vas bilo

Ljuma
Gost
Ljuma

50 posto je litijali iz razonode,da malo prostaju,pocerali ih zene iz kuce da se prostaju,neki od prozikili od komisija sto se ne solidarisu sa njima,dok neki od sopstvenog straha,imalo je tu i onih podmuklih koji su htjeli tako doci na vlast,to su pokazali izbori,cudo da ne otpočnu opet litije,oni su najvise izgubili.

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Litijasi lzdajnici svog pravoslavlja .Osjecate li grizu savjesti.

Njanjanja
Gost
Njanjanja

Hahahahahahaha

rokenrola
Gost
rokenrola

Bravo

Svijest
Gost
Svijest

Litijaši bar otvoreno…a ovaj mali,ono podmuklo iza gradjanske partije….boli njega uvce za crnu goru…on svoj narod da progura.Jasno je rekao da su crnogorci lelekači. Ljudi,budjenje!

Maśa
Gost
Maśa

Haha😏

Dundalk
Gost
Dundalk

Znaci bitnije ti je da je ta zemlja u katastar drzave srbije, a ne cg? Srbijanci su nam pravili te crkve i manastire u zadnjih 500 godina jel’ ? Kako ste pomućeni moji dobri litijarci…

Lovćen & Tara
Gost
Lovćen & Tara

Ove povorke koje su LITIJALE širom Crne Gore treba zabraniti i proglasuti ih Državnim Neprijateljem

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Proglasene su, al narod je cutao, misleci Milo sprovodi diktaturu. Ovo je bila OPERACIJA LITIJE. Za pocetak: Naručili su pjesme iz Srbije (Ne damo svetinje, kao i dobro poznatu Sviće sviće kojom su oskrnavili najljepsu crnogorsku pjesmu), da bi Amfi vec u januaru ODLIKOVAO monahinju koja je komponovala prvu i ODLIKOVAO REP GRUPU Beogradski sindikat koji je stvorio drugu. Prva… Više »

Slovoljubve
Gost
Slovoljubve

Nisi vjernik, ocigledno, cim ne razumijem svrhu litija.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Jesi li vjerniče pročito bibliju ili si fan rialiti programa?

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

A razumjeli smo je mi, nakon prvih litija dok ste jos tvrdili da nijesu politicke. Kad jedan gospodin sa sjevera odgovori na pitanje “Koji je razlog litija i setnje?” Veli “Pa da padne, ako ga ovo ne obori nece nista”. (Decembar-januar otprilike)

Posebno auto jahta litije su bile odraz hriscanskih obicaja.

ANTI-POP
Gost
ANTI-POP

Pa narod je glup , Milo je vodio najbolju politiku i toga su svjesni ovi sto su sad u koaliciji za vlast .Samo su se borili da osjete malo moc drzavnika .

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

ANTI-POP bači Dop!

Svijest
Gost
Svijest

Koprcaju se u sopstvenom mulju.Neće vladat nikad za nikad! Amin.

ANTI-POP
Gost
ANTI-POP

Oni ne mogu vladat u svoim domovima a kamoli drzavom

Starocrnogorac
Gost
Starocrnogorac

Da, da.

Svijest
Gost
Svijest

Kakva dritanova gradjanska paritija on je onaj najgori šovinist! Eto vam alelujaši!!!.No,nećete ni to dobiti! Lelek vam u pamet! Naprijed crnogorci,samo naprijed,mudro i dostojanstveno!

Hana
Gost
Hana

Hoće li biti litija u nedjelju s obzirom da zakon nije povučen a da je Đukanović još uvije predsjednik CG?

Ako ne nastavite sa litijama neko može da pomisli da ste bili samo politički projekat a vi to niste, zar ne?

Marko p
Gost
Marko p

Kako rece Krivokapic u Danilovgradu “VJERA ILI PARE”. Vjere nema u sporazumu?

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

E ovo je jedina vlada u svijet sto je potpisala da ce njena drzava i dalje bit suverena i da zastavu i himnu nece mijenjat. E pa ovo je sramota prava, i oni se sa tim ponose. A kad bude himna, kako ce, ko ce ustanut i stavit ruku na srce a ko $edjet i cackat usi.

Svijest
Gost
Svijest

Jesmo😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Budimir
Gost
Budimir

Precizno..na djelu i vidjelu strategija Moljevicevaca vise decenijska..Nasa strategija..Nema je..Nije kasno,gos n Djukanovicu,nemojte samo mi,gradjani da je ad hock gradimo..

POJK
Gost
POJK

Rođeni 5 minuta prije lisice. Da li ima još kokošaka ili su naučile nešto iz prethodnog perioda. Strah me da kokoške ne mogu da izvuču pouke.

Srbo
Gost
Srbo

Zakon o slobodi vjeroispovijesti će biti izmjenjen to svi znamo i to niko ne spori zato smo i litijali a sve ostalo grb,himna,zastava naravno da neće kao i spoljna politika . Jedino što očekujemo jeste da se sa Srbijom odnosi dovedu u najmanju ruku kao bratski. Vjerujem da ima pameti i mudrosti dovoljno da se Crna Gora dovede u mirnu… Više »

Mima
Gost
Mima

Nisu još došli na vlast a već varaju narod i lažinjaju! Sve im je ovakvo. Koga ste vi glasali, ne viđeli se!!!

Katunska Nahija
Gost
Katunska Nahija

Eeeee ovi popovi i crkve ce nas vratiti u srednji vijek, a vec je pocelo to vracanje 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

boki
Gost
boki

Crna Gora ostaje ono što je bila.Ja kao glasač opozicije nisam glasao da bi se mjenjala drzava,zastava,himna,nato,Kosovo itd…nego da bi se smijenila mafija i tačka!!!!

Roro
Gost
Roro

Litijali smo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.Zakon će biti povučen,a Dps oburdan.Hohoho

Nata
Gost
Nata

Nije narod “litijao” zbog zastave, nego zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Cimet
Gost
Cimet

Duboko si ti u zabludi…te cg svetinje okupirane su korijen svih onih zastava i pjesma koje su bile na pobjedi 30tog.

ooooo
Gost
ooooo

Nije cudo sto je pobjeda propala kao tabloid, masu glu;osti odje procitah, neke teorije zavjere, oni bi oovo oni bi ono…a u pocetku teksta ste jedino pogodili, da je zapad iskreirao sve ovo, i da nece dozvoliti bilo kakvu politiku koja CG udaljava od EU ili NAto, tako da saradnja sa Rusima bliska nece biti moguca itd, jos nekih xxx… Više »

Čovjek
Gost
Čovjek

Koliko se sjećam litijali su zbog ukidanja zakona o crkvama i t su dobili. Ne vidim razlog da ne budu zadovoljni. Sačuvali su “svetinje”, niko ih neće odnijeti i porušiti. Sada odjednom ispada da zakon uopšte nije bio bitan.

COBER
Gost
COBER

Srbija nije na pragu priznavanja Kosova! A kako i vele, nikad ga i neće priznati! Ostavimo to njima da riješe,bez naše pomoći!

Haris
Gost
Haris

Polako, ne brinite se dps-ovci, posto zelite razdor u novoj vlasti, zakon o slobodi vjeroispovjesti ce se ukinuti posle prve ajednice

Milosh
Gost
Milosh

Boli nas uvo za taj zakon. Prvo cemo odbraniti crnogorsku naciju, pa cemo vidjeti sta i kako dalje.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nekate ,jer džabe krečite u tom pravcu i palite nekog drugog.Sad je najbitnije razvlastiti potpuno dps i spasiti našu svetu crkvu i njenu imovinu,zatim iskorijeniti kriminal i korupciju u vezi dps,izvršiti lustraciju i provjetravanje svih dps kadrova u svim državnim organima, pa oporaviti ekonomiju,pa ćemo onda o kosovu i nato paktu.Sve redom.

Milosh
Gost
Milosh

Neka ti crkve, pope. Bog i religija su nista drugo nego kontrola narodnih masa… Nizeg kvocijenta inteligencije i nesigurnog u sebe. Koji molitvama i novcem zeli da potkupi nepostojeceg boga.

Danbo
Gost
Danbo

Vašu svetu okupatorsku crkvu?

pentagon
Gost
pentagon

O cemu ces ti jado ? a o tome se nece ni pricati ,sem da ihvasington rascini isti dan.. nego ste ti i fela tvoja glupi da to ukapirate, da je Eu sve pazljivo odradila, necete ga vas nacionalizam siriti, zato je tu i NATO, da vas podjseti da se primirite, inace znate kako ide prica.

Send this to a friend